Voorbeschouwing Koninklijke HFC – FC Lisse

FC Lisse ging dit seizoen maar een keer volstrekt kansloos onderuit. Dat was op 30 september 2017 in eigen huis met 3-1 tegen de Koninklijke HFC. Komende zaterdag krijgt de FC aan de Spanjaardslaan de kans om vanaf twee uur revanche te nemen.

De Koninklijke HFC is de oudst nog bestaande voetbalvereniging van Nederland. In 1879 opgericht door sportpionier Pim Mulier. In 1959 werd de club koninklijk. Op de huidige locatie, op de grens van Haarlem en Heemstede, wordt gespeeld sinds 1923. Diverse FC Lisse-spelers droegen later het shirt van HFC: Radjin en Jeevan de Haan, Remco van Bemmel, Pascal Averdijk en Steven Olsthoorn. Steven is intussen al weer vertrokken naar Capelle. Brian van der Werff was in het verleden doelman van HFC. Ook FC Lisse-trainer Ted Immers stond later aan het roer van de Haarlemmers.

In competitieverband kwamen HFC en FC Lisse elkaar in Haarlem nog nooit tegen. Wel op oefengebied. Zoals op 10 januari 2017 op het tweede veld, kunstgras, van HFC. Bij FC Lisse ontbrak alleen Murat Önal. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter Bossen. FC Lisse was een paar klassen beter. Steven en Oliver Rifai brachten de Lissers voor de rust op een 2-0 voorsprong. Na de 2-1 scoorde de FC er lustig op los via Martin van Eeuwijk, Rik Vermeulen en Thierry Monteny. Steven kreeg nog kansen op 6-1 en 7-1. Vier dagen later verloor de FC voor de competitie op eigen veld met 3-0 van Jong Volendam.

In de heenwedstrijd tussen de FC en HFC ontbraken bij de thuisclub door blessures Brian, Boyd Stevens, Bas Buimer en Rik. Martin was geschorst. Nigel Castien en Kevin Sterling brachten de Haarlemmers op een 3-0 voorsprong. De eer voor de FC werd gered door Rowdy van der Putten.

HFC kwam uitstekend uit de startblokken van 2018. Op de Middelmors werd bij Rijnsburgse Boys een puntje gepakt: 1-1. HFC kan spelen als een collectief. Bij GVVV ontbraken as-spelers als Kevin de Visser en Gertjan Tamerus (beiden griep) en Wessel Boer (schorsing). Na 37 minuten kon doelman Gerard van Rossum met rood naar de kant. De tien van HFC hielden niet alleen stand, maar pakten met 1-0 de zege. HFC is momenteel subtopper. Vriend en vijand hadden deze positie niet verwacht.

FC Lisse begon 2018 met een zege bij Jong Sparta. Het thuisduel tegen TEC ging niet door. Na HFC speelt FC Lisse drie thuiswedstrijden op rij. In de komende weken kan de FC stappen maken in de goede richting.

HFC is een club met bijna 2000 leden en rond de 110 teams. Een grootheid in het amateurvoetbal. FC Lisse heeft respect voor de tegenstander van komende zaterdag, maar gaat wel naar Haarlem om drie punten rijker te worden. De aftrap is om twee uur.

Ingang

De ingang van het Kon. HFC-complex is aan de Emauslaan te Haarlem. Gelieve het adres “Emauslaan 1 Haarlem” in te voeren in uw navigatiesysteem. Het complex is prachtig gelegen op de grens van Haarlem en Heemstede. Nadeel: er is een beperkt aantal parkeerplaatsen en moeten de auto’s geparkeerd te worden in de wijkomgeving van Kon. HFC. Daarbij graag rekening houden met de buurtbewoners en hun ingangen niet te blokkeren.

Aanrijden complex

Het verdient aanbeveling (met name voor de bussen) om te kiezen voor de volgende aanrijroute: Adriaan Pauwlaan – Crayenestersingel – Jacobs Catslaan. Dus niet via de Bronsteeweg, want daar is een (te) smalle bocht (m.n. voor een bus).

Vuurwerk ed.

Het bestuur van de Koninklijke HFC heeft expliciet aangegeven dat het bezit en gebruik van vuurwerk, rookpotten fakkels ed verboden is. Bij constatering hiervan zal verwijdering van het sportcomplex plaats vinden.