Voorbeschouwing Harkemase Boys – FC Lisse

Na 4,5 jaar afwezigheid keert FC Lisse zaterdag 3 september terug naar sportpark De Bosk in Harkema. Om de vrienden te bestrijden van Harkemase Boys. De ontvangst bij De Harrekieten is altijd allerhartelijkst. De aftrap is om half drie.

Harkemase Boys kan een standbeeld oprichten voor trainer Henk de Jong. Vermoedelijk de trainer in het betaalde voetbal, die als beste kan relativeren. Zijn SC Cambuur was afgelopen seizoen niet te redden in de eredivisie. De nuchtere De Jong met pijn in zijn hart en tranen in zijn ogen offerde zich op voor het goede doel. De Jong werd in 2009 amateurtrainer van het jaar. Niet zo vreemd. De leerling van Foppe de Haan voerde HB in korte tijd naar het kampioenschap in de eerste klasse en de hoofdklasse. En ook de Topklasse werd onder De Jong bereikt.

FC Lisse-supporter met de geel-blauwe klompen Joost van der Lans kreeg in 2010 een heldenontvangst in de supportersruimte van HB. Joost kreeg alle natjes en droogjes, die hij maar wenste. Gevraagd door Joost na afloop wat het hem had gekost kreeg hij als reactie: ‘doe maar wat in de fooienpot, voor de jeugd.’Een Fries is recht voor zijn raap. Hij zegt wat hij denkt. De schrijver van dit artikel kan dit bevestigen met acht kruisjes achter zijn naam door deelname met Hemelvaart aan de Friese Elfsteden Wandeltocht. 220 wandelkilometers over vijf dagen verdeeld vanuit De Harmonie in Ljouwert via onder meer Drylts, Hylpen, Café van der Meer in Dokkum en weer terug naar Ljouwert.

De eerste confrontatie tussen HB en Lis in 2010 gaf een basis bij Lis te zien van: Mark de Vries, Wesley Weeber, Michael van der Laan, Tom Zoontjes, Roel de Goede, Jeroen van der Zijden, Jesper Beunk, René van Wieringen, Martin van Eeuwijk, Koen Fokkema en Mo Messaoud. Als invallers kwamen binnen de lijnen Kevin Weijers, Barry Tjeertes en Jasmin Ramic. FC Lisse was zeker niet de mindere. De spits van HB was echter van eredivisie-niveau. De in Spike City (Spijkenisse) geboren Martijn Barto was ongrijpbaar. Na dat seizoen ging hij samen met De Jong naar SC Cambuur. HB won de eerste ontmoeting met Lis door treffers van Harvey Bischop en Dennis Krohne. In de return op Lis werd het 1-1 door Rik Vermeulen en Ale de Boer.

In 2011/2012 werd het twee keer 1-1. In Lis via Rik Vermeulen en Koos Werkman, in Harkema door Mo Messaoud en Johnson Bacuna. HB kon het tij dat seizoen niet meer keren, ondanks de komst van een ex-international: Romano Denneboom.

De speler van HB met de meeste uitstraling is Oebele Schokker. Oebele wordt ‘de Maradona van de Wâlden’genoemd. Ondanks uitstapjes naar SC Cambuur en Emmen is hij toch vooral een speler van HB. Het dorp Harkema zal ongetwijfeld uitlopen voor komende zaterdag. Overigens is de bekendste Harrekiet geen voetballer. Dat is een wielrenner. Pieter Weening won in 2005 een etappe in de Tour de France. Daarna was het lang wachten op de volgende Nederlandse etappewinnaar: Lars Boom in 2014.

HB had vorig seizoen de titel wekenlang voor het grijpen. Het ging steeds mis. Staphorst kwam steeds dichterbij. Jan Vlap de trainer van HB was er alles aangelegen de hoogste eer te grijpen, zeker gezien zijn geplande overstap naar Staphorst. Dit om gezeur te voorkomen. Uiteindelijk slaagde HB in haar missie. Henk Herder is dit seizoen de trainer van HB. Herder heeft gewerkt onder meer als hoofd jeugdopleiding bij Panathinaikos Athene. De Fries werkte daarvoor jarenlang bij SC Heerenveen. Vanwege een schorsing van Marco van Basten was hij een wedstrijd hoofdtrainer.

In 2010 baarde HSV Hoek-voorzitter Bennie Langeraert op zien door per helicopter de afstand te overbruggen van 340 kilometer vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar Harkema in Friesland. Zo ver hoeven de Lisserse getrouwen niet te reizen. Het kan wel eens letterlijk een warm middagje worden daar in Harkema. De spelers zullen alles geven vanaf half drie. Om even in de Friese sfeer te blijven. Harkema won onlangs na strafschoppen in de KNVB-beker te Utrecht van Magreb’90. Na 90 minuten 3-3, na verlenging 5-5. HB won de pingels. HB-doelman Erick Jansema stopte de beslissende elf meter. Na afloop om commentaar gevraagd over zijn gemoedstoestand: Kapot, mien jong. Het kan wat dat betreft Friezen of dooien. Tot zaterdag half drie.