Voorbeschouwing FC Lisse – Ter Leede

Er is maar één burenruzie voor FC Lisse. Die is voor onze geel-blauwen tegen Ter Leede. Er zijn heel wat familiebanden tussen Sassenheimers en Lissers. Supporters komen bij elkaar over de vloer. In het verleden was er altijd wel wat tussen de fanatieke supporters van de twee clubs. Een middenstip die verdween, ludieke teksten op vlaggen, confetti en andere sfeerverhogende activiteiten. Een deel van de Ter Leede-supporters neemt op zaterdag 2 november de fiets. De afstand tussen De Roodemolen en Ter Specke is immers maar een kilometer of acht.

Op 20 september 1997 stond FC Lisse – Ter Leede voor de eerste keer op het programma. De FC won met 3-2 via Barry Dubbeldeman, Jerrel Linger en René Ras. In het kampioensseizoen van FC Lisse in 2000/2001 verloren de geel-blauwen twee keer van Ter Leede. De later voor FC Lisse uitkomende Jack Honsbeek maakte een wereldgoal voor Ter Leede bij de 4-2 zege op Ter Specke. Op 3 april 2004 hield Kevin Winter uit een pass van René van Wieringen met zijn winnende treffer in minuut 96 tegen Ter Leede de FC in de kampioensrace met Quick Boys. Op 6 november 2004 ontbrak FC Lisse-doelman Kenny Heemskerk op Ter Specke, na gebeten te zijn door een teek. Doelman nummer vier bij FC Lisse, Marek Kujach, keerde voor een keer terug onder de lat. Pascal Zoet onderhield een pendeldienst tussen FC Lisse en Ter Leede. Hij scoorde op 11 november 2006 voor Lis uiterst fraai op Ter Specke tijdens de 4-0 zege.

In het seizoen 2007/2008 was de KNVB bezig met het straffen van clubs met minpunten, bij eventuele ‘grensoverschrijdende’ situaties binnen en buiten het veld. Op 1 december 2007 waren er tijdens FC Lisse tegen Ter Leede geen winnaars. Beide clubs kregen na deze wedstrijd drie punten in mindering. Voor FC Lisse vormde deze straf sportieve doping. FC Lisse werd immers dat seizoen kampioen van Nederland. Ter Leede met uiteindelijk min vier punten kon het vege lijf pas redden via een beslissingsduel. Op 28 september 2013 in de topklasse werd de laatste editie van FC Lisse – Ter Leede gespeeld. Dit duel leek in 0-0 te eindigen. In blessuretijd maakte Justin Valk alsnog de 1-0 voor FC Lisse. Na het maken van dit doelpunt wees Justin om hoog. Een week ervoor was zijn oma overleden.

De datum van zaterdag 2 november 2019 staat al maanden in de agenda van Jaap Zwetsloot. De 24-jarige voetballer van FC Lisse speelt dan tegen zijn jongere broer Toon. De derby tussen FC Lisse en Ter Leede zal ongetwijfeld vaak over de etenstafel gaan bij de familie Zwetsloot.

FC Lisse en Ter Leede wisten beiden hun laatste wedstrijd te winnen. Twee ploegen met vertrouwen. Een Bollenstreek-derby vormt echter een wedstrijd op zich.