Voorbeschouwing FC Lisse – Noordwijk

FC Lisse speelt komende zaterdag op eigen bodem de eerste Bollenderby van het seizoen. Tegenstander van FC Lisse is Noordwijk. De Noortukkers zijn voortvarend van start gegaan in de derde divisie. FC Lisse hanteert de Misha Salden-leer: ‘we praten alleen over de spelers die er wel zijn en niet over de spelers die er niet zijn.’FC Lisse heeft vanuit dat perspectief bekeken Door Vereende krachten Sterk nodig om de formatie van trainer Kees Zethof een halt toe te roepen. In een burenruzie komen vaak andere krachten om de hoek kijken dan de kwaliteit van selecties en resultaten behaald uit het verleden, die geen garantie voor de toekomst bieden. De sponsors van FC Lisse hebben er in ieder geval vertrouwen in. Autobedrijf Bram Polderman, Horsman & Co BV en C&TR Law Firm BV staan in de rij om de wedstrijdbal te schenken. Sponsors van FC Lisse en Noordwijk sluiten na hun druk bezochte lunch om half drie aan bij de spelers en supporters uit beide kampen om te genieten van het hoofdgerecht. Het sfeerteam van FC Lisse zal de stemming verhogen vanaf de aftrap.

Er is al jaren een druk spelersverkeer tussen FC Lisse en Noordwijk. In 1981 kwam het tot een fusie tussen Lisser Boys en Sportclub Lisse. Voor deze periode speelde de beste spelers uit Lisse voor Ter Leede en Noordwijk. Noordwijk dat in de jaren zeventig het Ajax van het amateurvoetbal werd genoemd. Het team stond onder leiding van trainer John Eelman, strateeg en domineeszoon Jan-Willem Bogers, spits Ruud Bröring en architekt en voorzitter Leen Korbee. De Lissers Ben Barten en Rob Suttorp beleefden hoogtijdagen aan de Duinwetering.

Begin jaren tachtig zag je Noordwijk-spelers afbouwen bij FC Lisse. Ruud Bröring, Sjoerd Boot, Frans van der Veen en Hans Westgeest. Hans overleed tragisch bij een partijtje zaalvoetbal in sporthal Ter Specke. René van Hensbergen was de volgende Noortukker, die zich aandiende bij de FC.

Begin jaren negentig was er de Noordwijkse visvijver. Scouts uit het betaalde voetbal kregen diverse in Noordwijk opgeleide voetbal’vissen’aan de haak. Zo kozen in korte tijd Edwin van der Sar (Ajax), Rob van Dijk (Feyenoord), Leonard van Utrecht en Bram Marbus (Excelsior) en Cees Marbus (Go Ahead) voor een sportieve uitdaging. Een commissie van wijze voormalige Noordwijk-spelers, zoals Sjaak Sluys, Siem van Beveren, Frans van der Veen en Iwan Hermans ging aan de slag om een einde te maken aan deze situatie. Zo werd de verloren zoon Patrick Scheurwater terug gehaald. Het Noordwijk-talent Robert Vermin sloeg intussen letterlijk zijn vleugels uit bij FC Lisse. Robert haalde via FC Lisse het Nederlands Amateur Elftal. Leuk zo’n reisje naar Nieuw-Zeeland.

Zo’n vijftien jaar geleden kende FC Lisse grotere ambities dan haar buurman Noordwijk. Michael van der Laan (terug op het oude nest) en zijn boezemvriend Jelle Korbee maakten de overstap van Noordwijk naar FC Lisse. En terecht. De twee tilden in 2008 de kampioensschaal omhoog. FC Lisse was amateurkampioen van Nederland.

Ruud Bröring was diverse periodes trainer van zowel FC Lisse als Noordwijk. De anekdotes rond hem waren talrijk. Op een kaartavond van Ruud met Louis van Gaal hoefde je hem niet te bellen. Over kaarten gesproken. Drie keer per jaar is het in het duivenlokaal van Lisse kaarten tussen Lisse en Noordwijk met in de hoofdrollen onder meer Ruud Bröring, Richard Pel, Frans van der Laan, Bert van Rooyen, René Ras en Stephan Spruyt. Noordwijk werd in 1999 onder Ruud kampioen van de Hoofdklasse A. Vlak na de wedstrijd belde hij met zijn maat Louis in Barcelona. ‘Wij hebben de klus geklaard, nu jullie nog.’ Ruud verscheen ook in het hol van de leeuw, FC Lisse, aan de vooravond van de kampioenswedstrijd in 2001 van FC Lisse een dag later in en tegen Noordwijk. Met een legendarische speech voor de supporters van FC Lisse. Zich steeds verkledend in een shirt van FC Lisse en dan weer in die van Noordwijk.

Onze huidige trainer Robbert de Ruiter stond aan het roer van Noordwijk van 2009 tot en met 2014. Hij promoveerde met Noordwijk in 2011 naar de topklasse door op eigen veld te winnen van concurrent Quick Boys. De kluis met de omzet verdween die middag. Robbert sloot zijn periode bij Noordwijk af in 2014 met degradatie ondanks een 6-2 zege via rake schoten van Maurits Splinter tegen Ajax amateurs. Noordwijk viel terug net als Katwijk (seizoen eerder kampioen van Nederland) en Ter Leede naar de hoofdklasse. De terugkeer naar het hoogste niveau ging op een rustige manier. Er werd zorgvuldig gescout. Vaak keek meesterscout Kees Nulkes rond bij tegenstanders van Noordwijk uit de hoofdklasse. Zoals Martijn le Congé (Gravenzande), Rupi Dorethea (Spijkenisse) en Jeroen Borsboom (Jodan Boys). Ook in de Bollenstreek werd er gekeken. SV Hillegom raakte vorig seizoen Maurice van der Neut en Nick van Staveren aan Noordwijk kwijt.

De huidige trainer van Noordwijk, Kees Zethof, liep ooit bij zijn huidige club onder Robbert de Ruiter stage. Zethof is een bouwer, geen schilder zegt hij altijd. En met succes. Gezien de uitstekende resultaten in het verleden bij Van Nispen (hier liggen de roots van Zethof), Teylingen, Foreholte en SJC. In zijn eerste seizoen Noordwijk werd hij meteen kampioen. Minpunt bij Noordwijk is dat er momenteel met Emiel Wendt, maar een speler in de basis staat die uit de eigen jeugdopleiding komt. Bij FC Lisse is dit wel anders.

Noordwijk opereert dit seizoen als een geoliede machine. Vrijwel iedere week start het met dezelfde basis. Door de blessure van Raïes Roshanali is Congé weer terug in de basis. Bij FC Lisse is het passen en meten. Dat kon Leon van der Zwet vroeger zo goed als speler. Nu is het aan Robbert de Ruiter de juiste elf komende zaterdag het veld in te sturen met ‘gif.’

Noordwijk en FC Lisse speelden 48 keer eerder tegen elkaar. FC Lisse won 21 keer, waarvan 14 keer thuis. Noordwijk won elf keer, waarvan drie keer uit. In de topklasse eindigde FC Lisse – Noordwijk drie keer in een 1-1. Van scorebordjournalistiek is komende zaterdag vanaf half drie geen sprake. Het oude scorebord is niet meer. FC Lisse is bezig met een nieuw LED-scorebord. COöRdinator Overweel en zijn mannen zijn hard aan het werk deze nieuwe techniek te installeren. Tot komende zaterdag half drie. Nog net in de zomertijd.