Voorbeschouwing FC Lisse – Huizen

Bevroren velden, besneeuwde velden, kunstgras, Gebako, wielerbaan, naar het spoor en weer terug, fitness, aerobics en de Hobaho-hallen. FC Lisse-trainer Mark Wotte bedacht begin 1996 allerlei manieren om zijn spelers bezig te houden in de kwakkelwinter van toen. Uiteindelijk kon er op 2 maart 1996 op Ter Specke aangetreden worden tegen Huizen. FC Lisse won die wedstrijd met 1-0 dankzij de piepjonge Barry Opdam. Na twintig jaar en zeven maanden is er komende zaterdag om half drie wederom FC Lisse – Huizen.

Huizen is een grootmacht in het zaterdagvoetbal. Als een rode draad door de voetbalgeschiedenis van Huizen loopt de naam van trainer Evert Sterk. Sterk begon bij Huizen in 1932. Sterk maakte de zaterdagtitels van Huizen mee in 1950, 1951 en 1961. Hij maakte zijn laatste rentree bij Huizen in 1971. In 1968 werd Huizen zaterdagkampioen onder leiding van Pim van der Meent, later bekend geworden bij ‘De Lieverdjes’van FC Amsterdam. In 1974 werd Huizen landskampioen door om de zaterdagtitel de loef af steken van Spakenburg en dit later om de algemene amateurtitel te doen met Elinkwijk.

In 2003 pakte Huizen wederom de algemene amateurtitel. Met twee ex-FC Lisse-spelers: doelman Werner Kooistra en speler Erwin van der Lugt. In de strijd om de landstitel werd gewonnen tegen het Turkiyemspor van onder meer Murat Böke. Andere bekende namen uit het Huizen-team waren toen onder meer Witteman, Van der Steen, Opschoor, Kemper, Kolder, Simons, Van Toor, Aboikoni en Van Breukelen. Met André Kemper is de speler genoemd, die als meest succesvol de amateurvoetbalboeken in gaat. Kemper werd immers een van de dragende krachten later van IJsselmeervogels.

Huizen – FC Lisse uit het seizoen 1988/1989 was beslissend voor het kampioenschap in de toenmalige tweede klasse. De wedstrijd stond onder leiding van de bekende scheidsrechter Dick van Egmond. De eindstand was 1-1. Cruciaal was een vlagsignaal in Lissers voordeel van haar clubgrensrechter Maarten van der Zwan.

FC Lisse en Huizen kwamen elkaar op het hoogste amateurniveau tegen in het seizoen 1993/1994. Katwijk was in deze periode niet te kloppen. FC Lisse greep onder trainer Ruud Bröring alle denkbare bekers. In Huizen ging de FC er met 2-1 vanaf door Eric Wim de Gooijer en Raymond Brandes. René Ras redde de Lisserse eer. Op Ter Specke was er geen houden meer aan voor Huizen. FC Lisse verpletterde Huizen met 6-0 via Bert van Duyvenbode 2x, Jelle Visser 2x, Pieter de Braal en Ralph Polman.

In 1995/1996 haalde de FC met 2-0 de winst op in Huizen dankzij twee treffers van Mark Ens.  In de return speelde de FC in de volgende basisopstelling: Marijn Mokveld, Arnold Vermeulen, Leon van der Zwet, Bert van Duyvenbode, Guillermo van Berkum, René Ras, Harry Wiebenga, Barry Opdam, Dennis Iliohan, Marco Kleyn en Maurice van Berkel. De wissels aan Lisserse kant waren: Stephan Spruijt, Mark Ens, doelman Xander Zwinkels, Emiel Wajer en Fred van Rooyen. Huizen werd in dat seizoen getraind door een oude bekende van FC Lisse: Wim Eilander.

Gaan oude tijden herleven voor de FC komende zaterdag tegen Huizen. Kom naar Ter Specke om dit mee te maken. Vanaf half drie.