Voorbeschouwing FC Lisse – Harkemase Boys

Het lijkt nog zo kort geleden. Zaterdag 27 mei 2016. Op sportpark De Bosk maakten Harkemase Boys en FC Lisse uit wie er ging promoveren naar de tweede divisie. Promotie was voor beide teams aan het begin van het seizoen 2016/2017 geen must, maar toch. De Friezen wisten de 2-1 voorsprong, vier dagen eerder behaald op Ter Specke, niet te verzilveren. Integendeel. Het was met name oud-SC Cambuur-speler Rowdy van der Putten, die met twee treffers – waaronder een schitterende boogbal – de geelblauwen van FC Lisse in extase bracht. Komende zaterdag reizen ‘De Harrekieten’af naar Ter Specke. De Friezen worden hartelijk welkom geheten op Ter Specke vanaf half drie. De wedstrijdbal wordt gesponsord door Aim Services.

Het was in meerdere opzichten in Harkema een bijzondere wedstrijd. ‘De Maradona fan de Walden’ Oebele Schokker nam afscheid van het topamateurvoetbal. Oebele die het een hele eer vond tegen de strateeg van FC Lisse te spelen: Martin van Eeuwijk. Ook de naar de profs van AZ vertrekkende Matthijs Hardijk wilde zich nog een keer voor eigen publiek doen gelden. Bij FC Lisse hingen twee spelers op het ultieme moment hun voetbalschoenen aan de wilgen: Tim Orlowski en Tom Zoontjes. FC Lisse leek aanvankelijk overlopen te worden door het loopwonder Henny Bouius. FC Lisse wankelde, maar bleef op de been. Wat omzettingen betekende dat Lis de regie van de wedstrijd over nam. Een zondagsschot van Boyd Stevens zorgde voor de 1-0 voor Lis bij de rust.

Het danig verwakte Harkema had niet meer de middelen het FC Lisse nog lastig te maken. Rowdy twee keer en Murat Önal lieten de score voor Lis oplopen. Uit een verre inworp van Bouius scoorde Klaas Schotanus tegen. FC Lisse vierde feest.

De basis van toen vergelijkend met nu ziet veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Aan de kant van HB zijn gebleven doelman Erick Jansema, Jesse Renken, Jens Jurn Streutker, Simon IJzerman en Henny Bouius, bij FC Lisse zien wij nog de gezichten van Justin Valk, Kevin van der Zwet, Lars Rauws, Boyd Stevens, Rik Vermeulen en Rowdy van der Putten. Niels Buijs kan uiteraard niet spelen komende zaterdag in verband met zijn kruisbandblessure.

Harkema wist tot op heden twintig keer te scoren. Afgelopen zaterdag zelfs zeven tegen Achilles’29. Het kwartet aan doelpunten van Berwout Beimers was een bijzondere. Hij kwam zo in de voetsporen terecht van Martijn Barto, die vier keer scoorde voor HB in 2009 tegen Go Ahead Kampen. Barto is dit seizoen actief voor ONS Sneek. HB won dit seizoen op uiterst effectieve wijze de Friese derby bij ONS.

HB heeft dit seizoen als trainer Tieme Klompe aangesteld. Voor SC Heerenveen speelde hij 145 wedstrijden in de eredivisie. Dit hadden er meer kunnen zijn, gezien de nodige blessureleed. De Groninger was jarenlang trainer van diverse jeugdteams van SC Heerenveen.

De laatste FC Lisse – Harkema was van dinsdag 23 mei 2016. Bouius bracht na zes minuten de gasten aan de leiding. Vier minuten later egaliseerde Rowdy vanuit een strafschop. Een benutte elf meter door Schokker gaf de Friezen de eerste winst in de dubbel voor promotie naar de tweede divisie. Vier dagen later waren de rollen omgedraaid.

Gek genoeg wist FC Lisse in vier thuiswedstrijden geen enkele keer te winnen van HB. Op 12 februari 2011 werd het op Ter Specke 1-1 via Rik Vermeulen en Ale de Boer. Die uitslag stond er ook op het scorebord van FC Lisse op 24 september 2011. Doelpuntenmakers wederom Rik Vermeulen en Koos Werkman. Op 11 maart 2017 won HB met 3-0 op verplaatsing door Matthijs Hardijk (twee keer) en Oebele Schokker.

FC Lisse is komende zaterdag uit op een sportieve thuisrevanche tegen HB. FC Lisse heeft haar eigen publiek ook nog wat goed te maken, na de mindere vertoning op Nieuw Zuid tegen Quick Boys. Kortom er is genoeg te beleven op Ter Specke. Zaterdag 13 oktober is de aftrap vastgesteld om half drie.