Voorbeschouwing FC Lisse – GVVV

De prestaties van FC Lisse in de tweede divisie gaan op en neer. De tegenstander van komende zaterdag, GVVV, kent prestaties die een constante lijn vormen. De Veenendalers hebben al zeven duels niet verloren. FC Lisse begint de serie van drie thuiswedstrijden op rij komende zaterdag om half vier op Ter Specke. Tegen de nummer twee van de tweede divisie. De wedstrijdbal is komende zaterdag gesponsord door QKLQadvies. Het bedrijf van onze secretaris Ernst-Jan Reinerie. De aanvoerdersband gaat zaterdag naar Pim van Berkel.

De geschiedenis van FC Lisse – GVVV gaat terug naar 1997. De Panhuis-bewoners, FC Lisse en VVOG strijden om de zaterdagamateurtitel. GVVV speelt geen rol in deze competitie. VVOG wint deze competitie op doelsaldo. FC Lisse – GVVV is een doordeweekse wedstrijd. Spakenburger Melrik Beukers opent de score. De punten blijven echter in Lisse door twee bevliegingen van Jerrel Linger.

Dan is het wachten op de topklasse. In 2011 staan de twee weer doordeweeks tegenover elkaar op Ter Specke. GVVV is een paar maten te groot voor Lis. De score loopt op naar 4-0 voor GVVV via Joey Snijders, Dennis van Meegdenburg, Daan van der Valk en Wouter Bonke. Een seizoen later blijft het 0-0 in Lisse. Net als FC Lisse – GVVV van dit seizoen werd FC Lisse – GVVV in 2013 in november gespeeld. Koen Fokkema en Renaldo Jongebloet brengen de geel-blauwen met 2-0 aan de leiding. Dennis van Meegdenburg scoort vlak voor tijd vanaf de penaltystip de 2-1. FC Lisse-doelman Mark de Vries valt vlak voor tijd geblesseerd uit. Zijn vervanger is Michael Bok. Tijdens de afwezigheid van Mark van drie maanden maakt de FC een vrije val op de ranglijst vanaf plek vier naar plek dertien. Tijdens FC Lisse – GVVV uit 14/15 verkeren de Veenendalers in grote vorm. De 4-0 in het voordeel van GVVV verschijnt op het Lissers scorebord via Sherwin Grot (2x), Martin van Eck en Rodny Hofman.

In 2015/2016 is FC Lisse – GVVV een degradatieduel. De succesvolle GVVV-trainer Erik Assink maakt in zijn zesde seizoen voor de Veenendalers plaats voor John de Wolf. De Wolf die net als bij Excelsior Maassluis de opdracht krijgt de ploeg weer aan het voetballen te krijgen. Dat lukt op Ter Specke. Na twee minuten is het al 2-0 voor GVVV via Roy Talsma en Oliver Pilon. FC Lisse sputtert tegen door Koen Fokkema. Patrick Heesakkers zorgt voor de eindstand. GVVV wint met 3-1. Terugkijkend op toen naar de basisteams. Nog steeds bij FC Lisse zijn van de partij Niels Buys, Robert van Boxel, Roel de Goede, Lars Rauws, Thierry Monteny en Koen Fokkema. Rik Vermeulen viel die wedstrijd in. Bij GVVV nu nog acht bekende namen van toen: Johan Jansen, Bart Hulsbos, Wouter Bonke, Taoufik Adnane, Laurens van der Voort, Roy Terschegget, Martin van Eck en Danny de Leeuw. Dat hadden er negen kunnen zijn. Simon Brouwer is de afgelopen twee seizoenen reeds twee keer zwaar geblesseerd geweest.

GVVV kent momenteel op het hoogste amateurniveau de beste start sinds het seizoen 1990/1991. In dat seizoen was Wim van Zwam, de trainer van GVVV. Van Zwam werd later landskampioen van zowel Quick Boys als Katwijk. GVVV startte in 1990/1991 met 26 punten uit de eerste tien duels. Momenteel hebben de Veenendalers 22 punten uit tien duels.

GVVV is in staat tegenslagen op te vangen. Afgelopen zaterdag ontbraken in  de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen IJsselmeervogels basiskrachten als Hofman, Brouwer, Soufiane Laghmouchi en Robin Mulder. Mulder maakte in 2016 voor GVVV tegen HHC Hardenberg het eerste doelpunt ooit van de tweede divisie.

GVVV zag topscorer Frank Tervoert (eerder deed hij met Sparta Nijkerk FC Lisse de das om op Ter Specke) vertrekken naar Katwijk. Daarvoor in de plaats kwam Jeremy de Graaf. De Graaf maakte de afgelopen twee seizoenen indruk bij VVOG. In 2015/2006 scoorde hij voor de Hardewijkers in de hoofdklasse 27 keer. Vorig seizoen in de derde divisie voor VVOG 22 keer. De Graaf werd als snelle aanvaller de rozendoder van de Bollenstreek-clubs genoemd. Op Nieuw-Zuid scoorde hij liefst vier keer tegen Quick Boys. Onder ijskoude omstandigheden was hij in Harderwijk niet af te stoppen tegen FC Lisse. De Graaf scoorde en had een assist. De 2-0 zege ging naar VVOG. Van de GVVV-nieuwkomers laten ook Mohammed Ajiiach (Lienden) en Mart de Jong (DTS’35) van zich spreken. Het GVVV-team van nu kent met Adnane, Bonke, Hulsbos, Brouwer en Terschegget opvallend veel dertigers in het team. Deze ervaring komt nu van pas. GVVV is in vorm. Dat bewees de club ook in de KNVB-beker. De Koninlijke HFC werd onlangs op sportpark Panhuis met 1-0 verslagen. Bij de laatste zestien heeft GVVV nu een uitwedstrijd geloot bij SC Cambuur.

Ondanks een contract tot medio 2019 vertrok trainer John de Wolf juni van dit naar Spakenburg. Niek Oosterlee werd zijn opvolger. Niek werd ooit door zijn medecursisten op de trainersopleiding, René Ras en Stephan Spruyt, getipt als trainer van FC Lisse. Niek begon samen met zijn assistent Arno Lancel in 2006 aan zijn karwei bij FC Lisse. In zijn eerste jaar eindigde Niek met FC Lisse als de nummer twee van de hoofdklasse. Tevens werd de districtsbeker West 2 gewonnen. Een seizoen later was FC Lisse onder Niek een klasse apart. Afdelingskampioen, zaterdagkampioen en algemeen amateurkampioen. Een seizoen later werd daar door FC Lisse en Niek de Supercup aan toegevoegd. Rik Vermeulen, groot geworden onder Niek, is nog steeds van de partij bij FC Lisse. Na FC Lisse was Niek zeven jaar trainer van Rijnsburgse Boys. Grote prijzen werden er niet gewonnen, wel leidde Niek de Uien naar de tweede plaats op de ranglijst aller tijden van de Topklasse zaterdag. Zijn laatste wedstrijd met RB liep verkeerd af. In 2015/2016 werd de promotie door RB gemist uitgerekend tegen GVVV.

Donderdag 26 oktober werd Niek met een bacteriële infectie en hoge koorts opgenomen in het ziekenhuis. Na een dag zonder koorts mocht Niek het ziekenhuis verlaten. Hij is nu thuis om aan te sterken. Tegen De Vogels werden de honneurs bij GVVV waargenomen door zijn assistenten Jan Diepeveen en Dennis van Meegdenburg. Het is te hopen dat Niek snel weer op de bank zit bij GVVV. Als het kan tegen FC Lisse.

Nieuw dit seizoen is dat een speler met twee gele kaarten in een wedstrijd automatisch is geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd. Dat betekent dat Martin van Eeuwijk komende zaterdag ontbreekt tegen GVVV. Bert Koomen is weer terug na een schorsing. Koen Fokkema hoopt na een blessure weer aan te sluiten bij de selectie van trainer Robbert de Ruiter. FC Lisse – GVVV begint komende zaterdag om half vier.