Voorbeschouwing FC Lienden – FC Lisse

FC Lienden wordt door sommigen het Chelsea van De Betuwe genoemd. De club van 425 leden en negentien teams timmert aan de weg in de top van het amateurvoetbal. In 2015 werd het kampioen van Nederland door winst tegen Kozakken Boys. In 2016 verloor het de algemene amateurtitel tegen Excelsior Maassluis. Wat betreft titels op het hoogste amateurniveau is het gelijk aan FC Lisse. Komende zaterdag is het om half vier op sportpark De Abdijhof FC Lienden – FC Lisse.

De KNVB keurde het kunstgrasveld van Lienden vorig seizoen af. Lienden en de gemeente waren er snel uit. Intussen ligt er een gloednieuw kunstgrasveld. De primeur in een echte wedstrijd hadden FC Lienden en HHC Hardenberg op een warme woensdagavond in augustus. Hardenberg ging als beste van start. Lienden speelde zich langzaam in de wedstrijd. In de slotfase kreeg Hardenberg een strafschop. Deze werd benut. Lienden vloog zo uit de beker. Een mentaal tikje? FC Lisse daarentegen won na strafschoppen bij Excelsior M. Een mentale opsteker?

FC Lienden is voor altijd verbonden, zo lijkt dat, aan Hans Kraay junior. Hansie Hansie liet zich niet strikken als ‘Engelse manager op afstand’bij NAC Breda. Het trainer zijn van Lienden kan hij nu prima combineren met zijn werk voor FOX Sports en Voetbal Inside. Kraay kwam in 2004 naar FC Lienden. Vanuit de tweede klasse promoveerde hij met Lienden naar de Topklasse. In 2008 versloeg Lienden in de KNVB-beker in de derde ronde Vitesse. In de vierde ronde verloor Lienden pas na verlenging van Roda JC. In 2011 verliet Kraay Lienden. In 2012 vroeg SVZW uit Wierden Kraay om deze club te helpen niet te degraderen uit de Topklasse zaterdag. Hansie Hansie had de reputatie weleens bij een woedeaanval met een  jasje te gooien. Han de Haan haalde dan ook de grap uit voorafgaand aan FC Lisse – SVZW een kapstok met jasjes te plaatsen naast de dugout bij zijn grote vriend Hans. Lisse is toch al niet helemaal onbekend voor Kraay, die een goede band heeft met de Lisserse journalist en oud-speler van Lisser Boys Hennie van der Weerd.

Meest bekende speler voor ons als Lisser is zonder enige twijfel Danny van den Meiracker. Deze aanvaller was in het verleden uiterst succesvol voor Spakenburg. Een bijzondere speler is ook Leon Broekhof. De verdediger scoorde in 2011 voor Lienden de winnende voor De Graafschap tegen Feyenoord. Lienden zag Abderrahim Loukili naar De Dijk vertrekken. Daarvoor in de plaats kwam ‘De Tovenaar’van Magreb’90: Jawad Bellahsan. Ballahsan werd de topscorer van de voorbereiding met acht treffers. Zijn ploeggenoten Nick Hak en Frank Wiafe Danquah deden het met een treffer minder. Wiafe, van Ghanese afkomst, speelde onder meer in Engeland, Hongarije, België en Roemenië.

Lienden eindigde vorig seizoen als zesde in de tweede divisie. FC Lienden – FC Lisse begint zaterdag om half vier.