Voorbeschouwing Excelsior’31 – FC Lisse

Excelsior’31 en FC Lisse zitten momenteel in een flow in de derde divisie. De trots van Overijssel schoot de laatste twee wedstrijden met scherp. Zowel DOVO als Sneek kregen zes goals om de oren van de promovendus. FC Lisse won vier keer op rij. Twee ploegen staan komende zaterdag in Rijssen vanaf half drie met vertrouwen aan de aftrap. Supporters van FC Lisse maken deze reis met de supportersbus of de eigen auto. De spelersgroep met haar begeleiding krijgt steun voor het vervoer van Travelpartner Beelen Mobility.

De laatste keer dat Excelsior’31 en FC Lisse elkaar in Rijssen troffen was op zaterdag 23 november 2013. FC Lisse had een week eerder weliswaar gewonnen van GVVV, maar verkeerde toch enigzins in een mineurstemming. Doelman Mark de Vries was in die wedstrijd geblesseerd uitvallen. Zijn herstel zou drie maanden gaan duren. De jonge Michael Bok werd zijn vervanger. FC Lisse maakte gedurende de afwezigheid van Mark een vrije val op de ranglijst. Excelsior had in deze periode de beschikking over aanvaller Denis Mahmudov. Mahmudov met zijn weergaloze acties en wonderschone doelpunten was in zekere zin, zoals Mark bij FC Lisse, de wereld van het verschil. FC Lisse verloor kansloos met 3-1 in Rijssen. Mahmudov werd in de winterstop van dat seizoen weggehaald door PEC Zwolle. Excelsior kwam in een vrije val terecht en degradeerde uiteindelijk na het seizoen 2013/2014 uit de Topklasse. FC Lisse zonder Mark daalde af naar de fatale plaatsen met betrekking tot promotie/degradatie. De rentree van Mark op 22 februari 2014 tegen Excelsior Maassluis gaf Lis weer vleugels. De geel-blauwen onder leiding staand van trainer Misha Salden eindigden dat seizoen op plaats acht. Kijkende naar de selecties van toen zijn Rik Vermeulen en Niels Buijs (FC Lisse), Niek Davina en Hakim Ezafzafi (Excelsior’31) anno 2019 nog steeds actief voor hun club.

FC Lisse kent in de personen van Jordi Tiktak en Kevin van der Zwet twee spelers die herstellen van knieblessures. Op dit gebied zit het Excelsior’31 ook niet mee. Gerald Pas, Stefan Maat, Frank Gerritsen Mulkes en Jasper Groothuis zitten langdurig aan de kant wegens blessures. Het maakt de selectie van Excelsior behoorlijk smal. Dat betekent de inpassing van veel eigen talenten, op dat gebied lijkt Excelsior’31 op FC Lisse.

De meest bekende speler van Excelsior’31 is Hielke Penterman. Op 4 dagen na is hij even oud als onze Rik Vermeulen. De FC maakte Penterman mee van 2011 tot en met 2015 als speler van topklasser HHC Hardenberg. Penterman is als speler niet exact te omschrijven. Dat maakt hem tot een fenomeen. Voetbal op Zaterdag weet hem op deze manier te omschrijven. ‘Penterman is geen puntspeler of middenvelder. Hij is er iets tussen in, sluipt tussen de linies door, vermijdt de drukte, maar loert op zijn kansen.’ In vier seizoenen HHC scoorde Penterman 75 keer. In het najaar van 2015 speelde Penterman in de eerste divisie voor Achilles’29. Hij kwam tot vijf treffers. De reisafstand tussen Tubbergen en Groesbeek bleek al snel niet meer te combineren met zijn werk als fysiotherapeut. Penterman maakte het seizoen 2015/2016 af bij SVZW. SVZW degradeerde naar de eerste klasse. Penterman belde aan bij Excelsior. In drie jaar Excelsior kwam Penterman tot 67 treffers. Vorig seizoen stopte de teller van Penterman pas bij 27 treffers in de Hoofdklasse B.

De promovendussen uit de Hoofdklasse B doen het geweldig in de derde divisie. Sparta Nijkerk is momenteel een klasse apart. Tegenover een nederlaag staan louter overwinningen. Nijkerk dat pas promoveerde na het spelen van zes extra duels. Op 25 mei 2019 waren alle blikken van Excelsior’31 gericht op wat er in Assen gebeurde. Nijkerk ging met nog een wedstrijd te gaan aan de leiding in de competitie. Bij puntverlies van Nijkerk bij ACV zou Excelsior de titel kunnen grijpen. Op de Koerbelt in Rijssen won Excelsior met drie treffers via Penterman van Flevo Boys. Nijkerk kwam een kwartier na de pauze op voorsprong bij ACV. De titel leek uit beeld voor Excelsior. Vlak voor tijd maakte ACV alsnog gelijk. De wedstrijd in Rijssen was intussen al lang afgelopen. Het wachten was op het nieuws uit Assen. Het laatste fluitsignaal in Assen was bij wijze van spreken 100 kilometer verderop te horen in Rijssen. De ontlading was uiteraard groot bij Excelsior.

Penterman stapte bij Excelsior’31 in in 2016 op het moment, dat Peter Wesselink er trainer werd. Als trainer van SVZW won Wesselink in 2011 de Rinus Michels Award, als beste trainer in het amateurvoetbal. Wesselink heeft van zijn team een eenheid weten te maken. Excelsior boekte haar beste resultaten dit seizoen overigens in uitwedstrijden. Op zaterdag 23 november 2019 behaalde het tegen Sneek pas haar eerste thuisoverwinning.

Komende zaterdag vanaf half drie staat er mooi affiche op het programma met Excelsior’31 tegen FC Lisse.