Voorbeschouwing Ajax zaterdag – FC Lisse

In de selectie van FC Lisse zit Toekomstmuziek. Soms loopt de ploeg van ‘dirigent’Robbert de Ruiter voor de muziek uit, dan is het weer tijd voor het kraken van een valse noot. Hoe Toekomstbestendig FC Lisse is blijkt komende zaterdag in letterlijke zin. FC Lisse begint vanaf half drie op sportpark De Toekomst in Amsterdam tegen de amateurs van Ajax-zaterdag aan het tweede deel van het seizoen. De spelersbus van FC Lisse is ook in de nabije toekomst gesponsord door Travelpartner Beelen Mobility.

De laatste editie van Ajax-amateurs tegen FC Lisse in Amsterdam was vier jaar geleden. Kenneth Misa-Danso werd de matchwinnaar in een ronduit saaie wedstrijd. De basis bij FC Lisse werd die dag gevormd door: Mark de Vries, Niels Buijs, Tom Zoontjes, Roel de Goede, Justin Valk, Kevin Winter, Rik Vermeulen, Richard van Heulen, Renaldo Jongebloet, Koen Fokkema en Mo Messaoud. Lars Rauws, Nigel Hardenberg en Jeffrey Bok kwamen als invallers binnen de lijnen.

FC Lisse won de heenmatch dit seizoen op Ter Specke eind september met 3-1 van Ajax. Rik mocht zich weer tooien met de aanvoerderband na terug gekeerd te zijn van een blessure. FC Lisse kende een ijzersterk begin. Het werd de wedstrijd van Luca Tarani. Luca leverde de assist op Mark de Loor, die scoorde van achter zijn standbeen. Het was ook de dag van het bijbelse getal zeven. Zeven minuten na de openingstreffer scoorde Misa-Danso in de 14de minuut de gelijkmaker. De nummer 14 van FC Lisse Luca bepaalde de ruststand op 2-1 in Lissers voordeel. In de tweede helft domineerde Ajax het spelbeeld. De Amsterdammers kennen dit seizoen wel vaker veel balbezit, maar weten daaruit relatief weinig kansen te creëren. FC Lisse ging in de 66ste minuut letterlijk door het oog van de naald. De overtreding van Leroy Oehlers op Jack van Moerkerk werd aanvankelijk door arbiter Ter Brake gezien binnen de Lisserse zestien. Op aanwijzen van zijn grensrechter werd de bal echter buiten het zestienmetergebied gelegd. In de slotfase gooide Luca op aangeven van Rowdy van der Putten de wedstrijd in het slot.

Ajax ging net als FC Lisse met een goed gevolg de winterstop in. Ajax won immers haar laatste twee duels voor de pauze. Ajax overwinterde aan de Costa del Sol, waar het oefenduel tegen FC Rijnvogels op 1-1 eindigde. Thuiskomend in het koude Nederland werd de competitie door Ajax hervat met een 0-0 tegen VVOG.

Door het wegvallen van Jong FC Twente uit de voetbalpiramide mocht Ajax als lucky looser aanschuiven in de derde divisie. Handhaving is de doelstelling. Dit doen de Amsterdammers niet als angsthazen, maar met de bekende Amsterdamse lef. Ajax wil de weg om hoog in slaan in de derde divisie. FC Lisse wil terug keren naar het goede gevoel van voor de winterstop met dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden. De Toekomst zal zaterdag vanaf half drie letterlijk uitwijzen in welk team de meeste muziek zit.