Voetbalquiz het ultieme FC Lisse gevoel

Op vrijdag 12 januari 2018 wordt de 13de editie van de FC Lisse Voetbalquiz gehouden. In de kantine van de voetbalclub op Sportpark Ter Specke komen jong en oud vanaf acht uur bijeen. De gezelligheid in familiesferen en de vaak ludieke vragen en filmpjes zorgen voor het ultieme FC Lisse gevoel.

FC Lisse bestond in 2006 25 jaar. Een reden voor Matthieu Haring, Jorit Doeswijk, Sjoerd van Aanholt en Hubert Habers om een quiz te organiseren. Hubert: “We werden hiervoor uitgenodigd door Kees van Wieringen. Jorit deed samen ooit met Patrick van der Leede en Koen Zenden voetbalquizzen bij FC Lisse-zondag. Sjoerd en Matthieu deden ervaring op bij de moeilijke voetbalquiz van Excelsior Maassluis. Bij ons zijn de vragen makkelijker en ludieker.” De winnaar van de FC Lisse Voetbalquiz ontvangt de Bram Polderman Bokaal. Frans van der Laan over de betekenis van Bram. “Bram is een icoon als het gaat om de supporting van een voetbalvereniging. Hij was altijd aanwezig. Ging ook mee op trainingskampen. Altijd betrokken, sportief en nooit opgeven. En daarnaast een belangrijke sponsor.” Bij de introductie van de voetbalquiz is Bram altijd te zien op een foto met Dennis van Baekel, een van de spelers uit het kampioensteam van FC Lisse-zaterdag van 2001.

Filmpjes

Bij de eerste voetbalquiz in 2006 zaten er meteen ruim 80 koppels in de zaal zegt Hubert. “Stoelen hebben wij overal vandaan moeten slepen. Het paste maar net. Bijzonder dat de vrijwilligersgroep van toen nu nog steeds actief is.”Frans vult aan: “Ik was meteen enthousiast, wat die jonge mannen van plan waren. Ik hou van creatieve mensen, die het voortouw nemen. Het is wat anders dan het gewone voetbalgebeuren. Dat geeft andere invloeden en sferen. Binnen een half uur heb ik iedereen weer gebeld en is alles weer rond als het gaat om de vrijwilligers. Al snel was duidelijk dat het niet eenmalig was.”

De vrijwilligers weten wat van hen wordt verwacht. Frans: “Op de donderdag wordt de kantine al versierd door de dames Annette Meiland, Dolly van der Laan, Reinie Murk en mijn vrouw Nel. Ben Kortekaas zet het geluid klaar. Op de vrijdag heb je boven in de bestuurskamer een gastvrouw als Addy Broekhuizen. Beneden in de kantine is de indeling gemaakt, het aantal koppels en het aantal rijen. De nakijkers weten dan waar zij aan toe zijn. In die organisatie is Jan Broekhuizen belangrijk, omdat hij heel punctueel is en ook voetbal enthousiast.”

Ging het werven van de deelnemers in het verleden met inschrijfstrookjes in de kantine, nu gaat veel via de sociale media. De eenvoudige videocamera uit de begintijd is vervangen door professionele apparatuur. Hubert:“Hoogtepunt ieder jaar is via filmpjes de mensen op de hak te nemen. De mensen die hun hoofd boven het maaiveld hebben uitgestoken proberen wij dan te grazen te nemen. Belangrijke thema’s koppelen wij vaak aan een bekend televisieprogramma vanuit dat jaar. Zo hebben wij de afgelopen jaren onder meer onze eigen FC Lisse Kantine gehad, De Rijdende rechter en Voetbal Inside. De thema’s dit jaar liggen voor het oprapen. Denk maar aan de penaltysoap rond FC Lisse en Hoek en het bezoek van een prins aan onze voetbalclub.”

Voor de bekendmaking van de uitslag wordt het clublied van FC Lisse gezongen door de FC Lisse-supporter op de geel-blauwe klompen: Joost van der Lans. Frans vertelt: “Dan gaan wij staan en zingen allen uit volle borst. Dat is een eerbetoon aan onze prachtige vereniging. Je raakt er een beetje emotioneel van. Het is onze verbondenheid aan de club.” Belangstellenden kunnen zich opgeven voor de FC Lisse Voetbalquiz via de volgende link:

Inschrijven voor de 13e FC Lisse Quiz