Voetbalquiz het ultieme FC Lisse-gevoel

Een voetbalquiz als verbindingsmiddel tussen leden van een voetbalvereniging. FC Lisse is op dit gebied een trendsetter. Komende vrijdag vanaf acht uur is in de kantine van FC Lisse de 14de editie van dit unieke evenement. Matthieu Haring is een van de grondleggers geweest van deze traditie, waar iedereen binnen FC Lisse naar uit kijkt.

In het verleden bestond reeds een voetbalquiz bij de selectie van FC Lisse-zondag, waar Jorit Doeswijk het creatieve brein was. In 2006 bestond FC Lisse 25 jaar. Tijd om de koppen bijeen te steken om het jubileumjaar extra feestelijk te maken. “Samen met Jorit, Hubert Habers en Sjoerd van Aanholt hebben wij de eerste voetbalquiz bij FC Lisse op poten gezet. De naamgever aan de quiz werd de opa van Sjoerd. Bram Polderman, die in 2005 overleed, was jarenlang eerst bij Lisser Boys en later FC Lisse naast een belangrijke sponsor ook een echte supporter van de club. Met Sjoerd deed ik toen al mee aan de serieuze quiz bij Excelsior Maassluis van Hans-Jürgen Nicolai en Hugo Borst. Ook wel het open NK genoemd. Daar hebben wij het een beetje afgekeken, hoe een quiz in elkaar wordt gedraaid. De voetbalquiz in die tijd was een nieuw fenomeen. Wij wisten dat wij een powerpointpresentatie nodig hadden. We moesten wat filmpjes gaan schieten. Wij wilden wat luchtiger zijn en minder moeilijke vragen stellen dan in Maassluis. Bij het samen stellen van de vragen in het eerste jaar van de quiz in Lisse hebben wij heel wat kunnen halen uit het jubileumboek van FC Lisse. In het eerste jaar hadden wij 92 koppels. Daar waren wij superblij mee.”

De FC Lisse Voetbalquiz wordt omringd door al jaren voor het grootste deel dezelfde vrijwilligers. “Frans van der Laan regelt de vrijwilligers. Een dag vantevoren is de aankleding van de zaal. Jan Broekhuizen als ervaringsdeskundige uit het onderwijs staat aan het hoofd van de nakijkers. Superleuk om te zien dat de vrijwilligers elk jaar weer terug komen. Daaruit blijkt dat FC Lisse een familiaire club is.”

Jarenlang bedacht Matthieu vanuit diverse hersenspinsels, de Voetbal International en het gebruik maken van internet de vragen voor de FC Lisse Voetbalquiz. “Er zit altijd heel veel in mijn hoofd, waaruit ik vragen kan halen.”

De filmpjes in de FC Lisse Voetbalquiz zijn vaak hilarisch en legendarisch. Matthieu kruipt daarbij regelmatig in de huid van FC Lisse-voorzitter Leon Annokkee. “Ik heb redelijk dezelfde bouw als Leon. Als ik dan een bril op doe en een pruik dan lijk ik op hem.” De filmpjes in de FC Lisse Voetbalquiz zijn ieder jaar actueel en komen voort uit bekende televisieprogramma’s. “Dit jaar is er First Mates en De Slimste Fans. Bij het opnemen van deze filmpjes hebben wij altijd veel lol. Het eindresultaat zien wij vrijdag tijdens de quiz.”

Dit jaar doen er aan de FC Lisse Voetbalquiz heel wat spelers en begeleiders mee uit de voormalige zondagselectie. Aan het selectievoetbal op de zondag bij FC Lisse kwam in 2016 een einde. Er is vrijdag ook een ludieke actie voor een goed doel. Voor het bekendmaken van de uitslag van de voetbalquiz is er de verkiezing van FC Lisse Supporter van het jaar. En er is het zingen van het FC Lisse clublied. “Joost van der Lans krijgt dan de microfoon. Iedereen staat dan op vanuit zijn stoel en zingt uit volle borst mee met het clublied. Dat blijft een kippenvelmoment. De quiz staat in het teken van de gezelligheid. Winnen is eigenlijk een bijzaak.”

Koppels voor de FC Lisse Voetbalquiz kunnen zich gratis opgeven via de site van FC Lisse.