Technische Commissie Jeugd stelt zich voor

Vijf jaar geleden werd er bij FC Lisse begonnen met de Technische Commissie Jeugd. Deze kreeg de opdracht mee vanuit het bestuur om de hoogste jeugdselectieteams naar landelijke niveau te krijgen. Op de onder de 15 na is deze missie geslaagd. De komende jaren wil de TCJ verdere stappen maken met haar jeugdteams, waardoor FC Lisse een vereniging is om rekening mee te houden. De huidige leden van de TCJ stellen zich nu voor.

Belangrijk in de afgelopen vijf jaar is dat FC Lisse sinds drie jaar een samenwerkingsverband heeft met Ajax. De FC Lisse-jeugd is gaan trainen volgens de vormen van de Ajax Academy. Dat is individueel herkenbare training en techniektraining. Dit is overigens ook van toepassing op de niet-selectieteams bij de jeugd. We spreken hier over een methodisch neergezet voetbaltrainingsprogramma. Een belangrijke verandering de afgelopen jaren is ook dat de selecties drie keer in de week zijn gaan trainen.

Michel Kamer startte in 2012 samen met Marek Kujach, Edward van der Putten en Rick Gerritsen de TCJ. De 56-jarige Michel heeft zijn roots liggen bij Lisser Boys. “Zeven jaar geleden heb ik bij FC Lisse de E- en de F-getraind, waarin mijn zoon Jesper speelde. Een van de betere jeugdlichtingen binnen FC Lisse. Vanuit deze lichting zijn er twee spelers naar Feyenoord gegaan.”

Binnen de TCJ heeft Michel de verantwoording voor de onder de 13 en de 15. “Ik onderhoud ook de contacten richting de BVO’s en de KNVB,”zegt Michel. “Dat heeft te maken met het scouten van jeugdspelers. Dat scouten verloopt altijd op een keurige manier. Wij vinden het prachtig als er een BVO komt. Dat is immers een goede PR voor de club. Gaat het niet om een betaalde club dan proberen wij de speler te overtuigen bij FC Lisse te blijven. Wij geven die speler de mogelijkheden zich door te ontwikkelen binnen FC Lisse.”

Rory Roubos (36) begon zelf met voetballen in zijn woonplaats Nieuw-Vennep. Bij VV Nieuw-Vennep, dat in 2006 met SMS fuseerde tot VVC. Op zijn 8ste ging Rory naar Ajax, waar hij ooit training kreeg van onder meer de techniektrainer Arnold Mühren. Vervolgens kwam Zeeburgia en het Amsterdams Elftal (trainer Andries Jonker), AZ, Haarlem en Stormvogels op het pad van Rory. Mede door blessures werd Rory op zijn 21ste trainer. “Ik ben begonnen als trainer bij VV Nieuw-Vennep. Ik heb daar alle jeugdelftallen doorlopen. Uiteindelijk wilde ik op eigen benen staan en ben ik hoofdtrainer geworden van Overbos. Vervolgens heb ik VVC gedaan. Toen kwam Misha Salden van Volendam, die een techniektrainer onderbouw en een trainer onder de 14 zocht. Bij Volendam heb ik samen gewerkt met Barry Opdam. Ik zit nu voor het vierde jaar bij Volendam. Ik doe momenteel bij Volendam onder de 17.”

Rory heeft diverse taken binnen de TCJ. “Ik ben het eerste aanspreekpunt voor de trainers op technisch en taktisch vlak. Bij iedere leeftijdscategorie werken wij per periode met doelstellingen. Via een stappenplan structuur aanbrengen voor de trainers. De bedoeling is om de zes weken bijeen te komen voor het evalueren. Verder geef ik op maandag met de trainers de linietraining. De linietraining is voorlopig onder de 15. Meteen na deze training wordt bekeken waar wij tegen aan lopen. Op de vrijdagmiddag doe ik de voetbalschool. Dit zijn spelers vanuit FC Lisse van onder de 11 en onder de 9.”

Hillaire van Leeuwen (46) heeft net als Michel zijn roots liggen bij Lisser Boys. Hillaire is altijd keeper geweest. Door studie en werk kwam hij een aantal jaren bij FC Lisse niet toe aan zijn grote passie. Uiteindelijk kreeg hij het keepersplezier terug in het vriendenteam van Barry Alkemade. In 1997 sloot Hillaire aan bij de zaterdagselectie van FC Lisse. Met het tweede team, onder leiding staand van trainer Frank van der Kroft, werd hij in 1998 kampioen van de reserve hoofdklasse. “Einde vorig seizoen ben ik bij de TCJ gekomen om meer aandacht te geven aan de keepers. Om kennis binnen te brengen vanuit de keepersgedachten. Hoewel er altijd mensen bij kunnen hebben wij momenteel voldoende keeperstrainers. Ik sta regelmatig te kijken bij de keeperstrainingen en heb dan ook continue overleg met de keeperstrainers. Door intensief contact met elkaar te hebben is de motivatie groter. De keeperstrainers voelen zich zo meer betrokken.”

Ruud van der Voort (37) is al jeugdtrainer bij FC Lisse sinds 1998. Daarnaast is hij jarenlang verbonden geweest aan het FC Lisse Voetbalkamp. Ruud heeft vanaf de D alle jeugdgeledingen onder zijn hoede gehad. “Ik ben ooit begonnen als assistent van Frank Peereboom, dat heb ik vijf jaar gedaan. Wat ik van Frank onder meer leerde was het maken van de juiste trainingsopbouw. Mede door hem ben ik vervolgens mijn trainingsdiploma gaan halen. Ik vind het belangrijk dat jeugdspelers leren van van verschillende trainers.”Ruud is momenteel geen trainer meer bij FC Lisse. Hij heeft binnen de TCJ de verantwoording voor onder de 17. “Aangezien ik aan een studie ben begonnen kan ik niet meer elke zaterdag langs de lijn staan. Ik kan nu mijn trainerservaring gebruiken binnen de TCJ. Ik kan genieten hoe Richard van Heulen training geeft. Iemand die serieus en met bevlogenheid training geeft. Richard ademt voetbal uit. Dat is mooi.”

Erwin van der Steenhoven (47) is na tien jaar actief te zijn geweest voor het dames- en meisjesvoetbal bij FC Lisse overgestapt naar de TCJ. “Door het stoppen van Patrick Paardekooper ben ik gevraagd om de verantwoordelijkheid op te nemen van onder de 11 en onder de 9.” Patrick is niet verloren gegaan voor de FC. Patrick kun je wel de vliegende keeper van FC Lisse noemen. Patrick helpt Rory op vrijdag tijdens de voetbalschool. Patrick heeft de positie van onder de 13 overgenomen van Björn Rauws. Björn is jaren jeugdtrainer bij FC Lisse geweest, maar heeft intussen een baan gekregen bij het ING in het buitenland.

Paul Pijpers (50) is verantwoordelijk binnen de TCJ voor de groepering onder de 19. “Eindelijk is onder de 19, de vroegere A1, er vorig seizoen ingeslaagd om te promoveren naar het landelijke niveau. Het eindtraject van de jeugdopleiding is het tweede team. Er zijn dit seizoen liefst zeven A-junioren doorgestroomt naar het tweede. Bij iedere lichting trainen diverse tweedejaars na de winterstop mee bij een hogere groepering. De A-junioren Jochem Lensen en Alec Rahal trainen nu al mee mee met de zaterdagselectie.”

Het beleid bij FC Lisse is dat tot en met de C-junioren de eerste en tweedejaars gescheiden zijn. Vanaf de B-junioren spelen de besten. Eens in de acht weken is er overleg tussen de TCJ en de trainers. De trainers praten ook onderling met elkaar.

FC Lisse kent een externe scouting. Zo zitten er opvallend veel jeugdspelers bij FC Lisse, die uit Nieuw-Vennep komen. Ook doet de FC aan interne scouting. Er zijn altijd spelers, wiens talenten pas later opvallen.