Rijnsburgse Boys – FC Lisse 2-0

Het leek wel op een verjaardagsfeestje tijdens Rijnsburgse Boys tegen FC Lisse. Maandag aanstaande gaat hij zijn 21ste verjaardag vieren. De nieuwe aanwinst en blikvanger van de uien in de aanval: Anthony van Dongen. De speler overgekomen van DEM, de ploeg van Roel de Goede, was lange tijd ongrijpbaar voor de geel-blauwen. Het was met name Van Dongen, die zijn ploeggenoot Jeffrey Jongeneelen tot score deed komen. Jongeneelen kreeg twee kersen op zijn verjaardagstaart, waarop dertig brandende kaarsjes stonden. FC Lisse wist pas in de laatste dertig minuten tegenstand te bieden van niveau. Een houvast naar de nabije toekomst.

Waarom is kunstgras, met andere woorden nepgras, om van te gruwelen. Dat is door te kijken naar een perfect geprepareerd natuurgrasveld. Het hoofdveld van RB lag er bij als een biljartlaken. Zelfs de zijkanten van het veld zijn door een speciale aanpak een plaatje. Het hoofdveld van RB ligt enigzins beschut. De windvlagen hadden geen vrij spel. Op de dag dat de Flower Parade voor de eerste keer in 74 door de weersomstandigheden werd afgelast.

RB speelt al jaren aantrekkelijk voetbal. Natuurlijk is de aanval de beste verdediging, maar toch een goed slot op de deur is ook belangrijk. RB maakt de laatste jaren makkelijk doelpunten, maar krijgt ze ook makkelijk tegen. De ervaren trainer Henk Wisman en zijn assistent Jan Blankespoor hebben bij hun terugkeer op de Middelmors dan ook als opdracht meegekregen het aantal tegen doelpunten te beperken. Een reden om onder meer FC Lisse-back Bert Koomen binnen te halen. Koomen is naast zijn aanvallende kwaliteiten in staat als geen ander een directe tegenstander het spel onmogelijk te maken.

Zeker in deze tijd komen spelers en gaan spelers steeds vaker. Dat was ruim tien jaar geleden wel anders. Ook toen kwamen de meeste spelers van Rijnsburg van elders, maar bleven ze veel langer het geel-zwart trouw. Jordy Strooker was in het duel met de FC de Rijnsburg-speler met de meeste dienstjaren. Zes om precies te zijn. De eerlijkheid is wel gezegd te hebben, dat doelman Richard van Nieuwkoop geblesseerd was.

FC Lisse was voor de rust totaal niet in balans. De thuisploeg kon naar hartelust aanvallen en diverse scoringsmogelijkheden uitspelen. Het doel van Erik Cummins werd belegerd. Jeroen Spruijt raakte al snel de lat na een voorzet van Koomen. De lat die even later nog een keer een treffer voor kwam van de uien. Van Dongen, Jongeneelen en Joël Tillema toonden zich barmhartig voor de FC. Na 20 minuten wist Jongeneelen op aangeven van Van Dongen eindelijk de score open te breken. Van Dongen die niet wist te scoren met een leeg doel voor zich. Uiteindelijk kopte Jongeneelen de 2-0 binnen op aangeven van uiteraard Van Dongen.

FC Lisse probeerde zich aan de druk te ontworstelen. Uit een vrije trap van Jeffrey Kleibroek kon RB-doelman Bradley van der Meer handelend op treden. Ayoub Aït Afkir dook nog een keer op voor Van der Meer.

Intussen werd er aan de lopende band gewisseld. Het oppermachtige RB liet de teugels wat vieren. Optisch gezien was er nu meer balans in de wedstrijd. Er kwam meer dreiging vanuit FC Lisse. Er ontstonden wat scrimmages voor het doel van RB. De thuisploeg hield de nul. Een belangrijk gegeven voor de uien in deze fase van de competititie. FC Lisse kon niet anders dan een vierde nederlaag accepteren op rij in de voorbereiding.

FC Lisse oefent komende dinsdag voor de laatste keer in deze voorbereiding. Vanaf acht uur is VV Katwijk de gast. Bij het andere oranje, een speler die zijn geluk heeft gevonden in Lisse: Mark de Vries. Dit treffen is op het hoofdveld.