Richard van Heulen zet de puntjes op de i

Het tweede elftal van FC Lisse is sinds dit seizoen het eindstation van de FC Lisse-jeugdopleiding. Richard van Heulen is de roerganger van een talentvolle groep, die de tijd krijgt zich te ontwikkelen. De 37-jarige Richard brengt zijn ervaring als speler over op spelers, die uiterst leergierig zijn.

Richard speelde voor Telstar en Almere City FC in totaal elf seizoenen betaald voetbal. Zelden was hij geblesseerd. Hij kwam tot meer dan 300 duels in het profvoetbal. Richard stak als speler van Telstar veel op van de Wiel Coerver-methode onder trainer Toon Gerrits. Door zijn bijzondere trainingsmethode werd Coerver omschreven als de ‘Albert Einstein van het voetbal.’ “De Coerver-methode is kappen en draaien. Dat deed ik vier jaar in de jeugd. Je basistechniek ontwikkelt zich daardoor zo snel. Dat in combinatie met het ontwikkelen van een winnaarsmentaliteit. Dat de beste speelt. Dat heb ik van Toon meegekregen. “

Op zijn 26ste deed Richard de TC3. In 2011 kwam Richard over naar FC Lisse. Het FC Lisse van trainer Misha Salden. Richard had Misha nog meegemaakt als speler van Telstar. Intussen ging Richard ook training geven aan de jeugd van FC Lisse. “Ik ben begonnen bij Frank van Wieringen met de C1. Het jaar daar na kwam ik bij de B1. Ik heb dat aan het einde van het seizoen deels gedaan met Paul Vessies en Rick Gerritsen. Daarna nog een keer de C1 met Frank. Vervolgens trainde ik samen met Thierry Monteny een keer per week de grootste talenten van de A, de B en de C. Dit was een hele leuke en leerzame periode. Onder meer Atul en Jordi van Tol uit deze groep maak ik nu weer mee bij het tweede.” In 2015 haalde Richard TC2.

Richard heeft de afgelopen jaren de jeugdopleiding van FC Lisse een vlucht zien nemen in de goede richting. “Toen ik zelf met Telstar vroeger tegen FC Lisse speelde stond de jeugdopleiding van Lisse hoog aangeschreven. Toen ik later als speler naar FC Lisse kwam was dit weggezakt. Met een groot team zijn we aan de slag gegaan. Er is door de nodige mensen veel energie ingestoken. En je ziet nu, dat er stappen worden gemaakt. De A is twee jaar op rij om hoog gegaan. Daar achter komen ook weer twee á drie lichtingen, waar veel talent tussen zit. Elke jeugdtrainer binnen FC Lisse draagt bij aan de ontwikkeling van spelers. Het verbaasd mij niet dat onze jeugdteams steeds hoger gaan spelen. Het is mooi bij FC Lisse dat de trainer van het eerste elftal Robbert de Ruiter spelers kansen geeft die uit Lisse of uit de jeugdopleiding komen. Dat zie je niet zo snel bij andere clubs die op dit niveau spelen.”

Vorig seizoen was Richard voor de eerste keer hoofdtrainer bij de FC Lisse-jeugd. Van de JO-17. Dit deed hij samen met Frank van Wieringen. In een seizoen, dat hij voor de eerste keer zelf niet meer selectie speelde. “Ik had een goede lichting. De huidige lichting is nog een stapje beter. Ik kon bij Frank heel makkelijk dingen kwijt en vragen. Het is wel wennen als je aan de zijkant staat, nadat je dertig jaar lang zelf hebt gevoetbald. Ik probeerde te voorkomen, als valkuil, dat ik overal op ging reageren als voetballer. Dat moet je niet doen. Dan is het even een stapje terug en de zaken anders gaan benaderen. Voordeel is wel dat je weet wat de spelers voelen.”

Zaterdag 2 is het laatste stapje in de opleiding. “Tegenwoordig is het bijna niet meer mogelijk vanaf de A-junioren in een keer over te stappen naar de basis van het eerste. In het tweede hebben spelers tussen de een tot drie jaar de tijd om een tussenstap te maken. Een goed voorbeeld is Kevin van der Zwet, die eerst ruim 1,5 jaar in het tweede heeft gespeeld. Kevin is wel door blijven gaan en heeft mentale weerbaarheid getoond. Belangrijk voor mijn spelers is investeren in zichzelf en geduldig zijn. Talent is wat dat betreft net zo belangrijk als mentale weerbaarheid. De grootste filter zit uiteindelijk in de laatste stap.”

Tot op heden is Richard tevreden over de ontwikkeling van het tweede team van FC Lisse. “Ik heb er op gehamerd verzorgd voetbal te spelen. Ik hou van beweging en initiatief nemen bij zowel balbezit als balverlies. Bij FC Lisse kunnen de meeste spelers goed voetballen. Mijn grootste uitdaging zit dan ook in de mentale weerbaarheid. In de hele voorbereiding hebben wij niets verloren. Tegen Rijnsburgse Boys begonnen wij de eerste tien minuten fantastisch. Dan krijg je drie goals tegen uit standaardsituaties. Dan merk je dat je een heel jonge groep hebt. Dat ze het lastig hebben bij tegenslagen. We hebben wat veranderingen aangebracht. Van de 23 gespeelde wedstrijden hebben wij er vijf verloren, zes gelijk en de rest gewonnen. Nu je wedstrijden gaat winnen in de competitie stijg je op de ranglijst.”