Richard van Heulen assistent-trainer FC Lisse 1

Richard van Heulen is vanaf het seizoen 2020/2021 assistent-trainer van FC Lisse 1. Richard wordt de rechter- en linkerhand van de nieuwe hoofdtrainer Raymond Bronkhorst. De 38-jarige Richard is in zijn nieuwe functie de opvolger van de ‘cultuurbewaker’Arno Lancel. Arno heeft liefst veertien jaar gefunctioneerd als assistent-trainer van het hoogste team bij een vereniging, dat barst van ambities binnen de mogelijkheden die er zijn. Richard kwam in 2011 als speler naar FC Lisse. Vanaf dat moment zit de club in de kleuren geel en blauw in zijn hart.

Richard begon als 5-jarig ventje met voetballen bij Blauw-Wit uit Amsterdam. Daar speelde hij zes seizoenen, totdat hij werd ontdekt door Ajax. Na een seizoen Ajax speelde Richard twee seizoenen voor het Amsterdamse Zeeburgia. De tiener stapte vervolgens over naar Telstar. Bij de withemden speelde hij vier seizoenen in de jeugd en negen seizoenen in de seniorenselectie. Richard kwam in elf seizoenen betaald voetbal voor Telstar en Almere City FC tot meer dan 300 wedstrijden in het betaalde voetbal. Bij Telstar stak hij onder trainer Toon Gerrits veel op van de Wiel Coerver-trainingsmethode, de ‘Albert Einstein’van het voetbal. “De Coerver-methode is kappen en draaien. Dat deed ik vier jaar in de jeugd. Je basistechniek ontwikkelt zich daardoor snel. Dat in combinatie met het ontwikkelen van een winnaarsmentaliteit. Dat de beste speelt.”

Op zijn 26ste deed Richard de TC3. Al snel nadat Richard als speler vanaf 2011 deel ging uitmaken van de selectie van FC Lisse van trainer Misha Salden ging hij ook training geven op Ter Specke. “Ik ben begonnen bij Frank van Wieringen met de C1. Het jaar daarna kwam ik bij de B1. Ik heb dat aan het einde van het seizoen deels gedaan met Paul Vessies en Rick Gerritsen. Vervolgens trainde ik samen met Thierry Monteny een keer per week de grootste talenten van de A, de B en de C. Dit was een leuke en leerzame periode.”In 2015 haalde Richard TC2.

Richard heeft de afgelopen jaren de jeugdopleiding van FC Lisse een vlucht zien nemen in de goede richting. “Er is door de nodige mensen veel energie ingestoken. En je ziet nu, dat er stappen worden gemaakt. Er zit veel talent in de diverse jeugdteams van FC Lisse. Elke jeugdtrainer binnen FC Lisse draagt bij aan de ontwikkeling van spelers. Het verbaasd mij niet dat onze jeugdteams steeds hoger gaan spelen. Bij FC Lisse krijgen spelers uit Lisse of uit de eigen jeugdopleiding de kans om in het eerste te spelen. Dat zie je niet zo snel bij andere clubs, die op dit niveau spelen.”

Twee seizoenen terug was Richard voor de eerste keer hoofdtrainer bij de FC Lisse-jeugd. Van de JO-17. In een seizoen dat hij voor het eerst niet meer zelf selectie speelde. “Het was wel even wennen toen ik aan de zijkant stond, nadat je dertig jaar zelf hebt gevoetbald. Ik probeerde te voorkomen, als valkuil, dat ik overal op ging reageren als voetballer. Dan is het even een stapje terug en de zaken anders gaan benaderen. Voordeel is wel dat je weet wat spelers voelen.”Richard is als persoon en trainer van een man een man een woord een woord. Respect tonend en recht door zee.

Richard is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen als trainer van de zaterdag 2. De zaterdag 2 is het laatste stapje in de opleiding. “Tegenwoordig is het bijna niet meer mogelijk vanaf de A-junioren in een keer over te stappen naar de basis van het eerste. Belangrijk voor spelers is investeren in zichzelf en geduldig zijn. Talent is wat dat betreft net zo belangrijk als mentale weerbaarheid.”

De voetbalvisie van Richard is duidelijk. “Ik hamer op verzorgd voetbal. Ik hou van beweging en initiatief nemen bij zowel balbezit als balverlies. Spelers moeten naar elkaar luisteren, coachen en corrigeren. Dan gaat het niveau vanzelf om hoog. Bij FC Lisse kunnen de meeste spelers goed voetballen. Mijn grootste uitdaging zit dan ook in de mentale weerbaarheid.”

FC Lisse 2 draait voor het tweede seizoen op rij mee in de top van de reserve hoofdklasse. “We zijn als relatief onervaren groep begonnen. We zijn hetzelfde blijven doen door hard te blijven werken, te werken aan de taktiek, de teamtaken en de formatie. Op de lange termijn komen de resultaten vanzelf.”

Richard heeft zich intussen ingeschreven voor de UEFA-A-cursus. Dit diploma is nodig om een eerste team te kunnen trainen als FC Lisse 1. Wie weet volgt Richard dezelfde weg als Raymond Bronkhorst die eerst drie jaar assistent-trainer was van ADO’20 om later hoofdtrainer van deze club te worden. Het is ook denkbaar dat Richard van zijn werk zijn hobby gaat maken door actief te worden als trainer in het betaalde voetbal. Twee voorbeelden gingen hem wat betreft reeds voor bij FC Lisse. Said Ouaali en Frank Peereboom deden eerst ervaring op als trainer bij FC Lisse om vervolgens via FC Volendam aan de slag te gaan bij Ajax.

Richard gefeliciteerd met je benoeming als assistent-trainer van de zaterdag 1. En nu nog een half jaar ‘knallen’met FC Lisse 2.