Philip Blauwhoff blijft zorgen voor zaterdagselectie

Bijna twee jaar geleden stopte het zondagvoetbal bij FC Lisse. Twee van haar gelouterde krachten, Ron van den Berg en Philip Blauwhoff, maakten op dat moment de overstap naar de zaterdagselectie. Ron als materiaalman en Philip als verzorger en hersteltrainer. Ron en Philip voelen zich thuis op het niveau waarop FC Lisse nu acteert. Ron gaf al eerder zijn jawoord voor het komend seizoen. Dat doet nu ook Philip. Philip blijft drie dagen actief op de trainingsdagen van de selectie. Tevens gaat Philip bij de uitwedstrijden van het eerste op de bank zitten als verzorger. De nieuw aangetrokken fysiotherapeut Olaf den Hartigh neemt plaats op de bank bij een in thuiswedstrijden. Op deze manier wordt het vertrek van fysio Wilbert Randsdorp op de juiste wijze opgevangen.

Philip is 55 jaar geleden geboren in Nieuwer-Amstel, dat nu een onderdeel vormt van Amstelveen. Philip kreeg een opleiding tot slager. Hij werkte voor diverse vestingen van Albert Heijn. Door de verbouwing van AH kwam Philip in Lisse terecht. Daar kwam hij zijn huidige vrouw Annemiek Oppelaar tegen. Annemiek was beginjaren negentig van de vorige eeuw enige tijd verzorgster van de zaterdag 1 van FC Lisse. Annemiek kreeg de fijne kneepjes van het verzorgersvak natuurlijk bijgebracht door haar vader Cor Oppelaar. Cor was jarenlang actief als verzorger in de top van het wielrennen en marathonschaatsen. “Ik vond dit allemaal machtig interessant. Ik ben toen ook een cursus gaan volgen voor sportmasseur. Een pittige studie. En dat naast mijn werk in de slagerij. Ik vond het fantastisch regelmatig mee te gaan met mijn schoonvader. Ik mocht ook vaak helpen. Zo heb ik weleens de benen gedaan van Piet Kleine. In die periode kwam ik ook de ploegleider Frans Overdevest tegen. Door mijn werk heb ik niet in de voetsporen kunnen treden van mijn schoonvader.”

Philip was twee periodes actief als verzorger van de zondag een. “De eerste keer ben ik gevraagd door Kees van Wieringen. Voordat ik het wist liep ik met de waterzak rond. Dat was in de vierde klasse met trainer Rob van den Wijngaard. Dat was een hele mooie tijd. Ik moest hier echter mee stoppen in 2001, omdat ik een slagerij kreeg aangeboden in Warmond (voorganger van Philip was Rinus van der Lans, die samen met zijn zwager Jaap van Amsterdam en Arie Grimbergen een aantal jaren lang het clubblad maakte van FC Lisse). Dat was in een periode dat ik ook bij de KNVB zat, het Jeugdplan Nederland bij de D-juniorenselectie. Dit moest ik ook afzeggen, wat ook heel jammer was.”

Acht jaar later toen er geen brood meer zat in de slagerij in Warmond keerde Philip terug bij FC Lisse. “Ik zat op een bankje te kijken naar een training van mijn neefje Robin van Steijn. Toen kwam Cor Faas langs met de mededeling, dat er een verzorger werd gezocht bij de zondag. Ik zei dat ze mij konden bellen. Nog een tien minuten later had ik Leon Annokkee aan de telefoon. Ik ben als herintreder weer gestart onder trainer Laurens van der Voort. Een heel leuk team met allemaal jonge gasten. Een talentvol team. In 2014 promoveerde wij naar de tweede klasse. Een jaar later kwamen wij net iets tekort om voor promotie naar de eerste klasse te spelen. Mijn vrouw was intussen gastvrouw geworden bij de zondag. Van mij had de zondag niet hoeven te stoppen. Aan de andere kant trok de zaterdag. Ik ben immers iemand die altijd streeft naar het hoogste.”

In het verlengde van de verzorging lag het volgen van een cursus conditie- en hersteltrainer. “Een speler masseer je. Het is ook belangrijk dat je een geblesseerde speler terug krijgt op wedstrijdniveau. Als eerste met loopcoördinatietraining ben ik begonnen bij de A1 van John Cuvelier. Ik blijf verder studeren, wat ik dan uiteindelijk wil etaleren bij FC Lisse.”

Philip weet makkelijk zijn weg te vinden in de wereld van de zaterdagselectie van FC Lisse. “Ik ben drie avonden op de club aanwezig. Ik help de spelers met masseren en als daar behoefte voor is zet ik ook wat oefeningen uit op het trainingsveld. Ik ben er tevens op zaterdag. Diverse spelers hebben gevraagd of ik er ook op zaterdag bij kan zijn. Wilbert kan het immers niet in zijn eentje. Ik ben gek van het spelletje, dus ook volgend jaar zal ik er uit en thuis bij zijn.”

Philip is bij de zaterdagselectie op zijn plaats. “Op amateurniveau is de tweede divisie het hoogste wat er is. Met 34 wedstrijden zit je in een loodzware competitie. Dat vergt veel van de spelers. Een goede verzorging is hierbij belangrijk. Ik heb het enorm naar mijn zin. Ik verwacht een goed team te gaan vormen met Olaf. Met volle overtuiging heb ik dan ook ja gezegd tegen een nieuw jaar bij de zaterdagselectie.”