Patty Boomstra geslaagd voor KNVB-opleiding steward amateurvoetbal

Onlangs is Patty Boomstra geslaagd voor de KNVB-opleiding steward amateurvoetbal. Patty is zo de eerste dame bij FC Lisse die toetreedt tot de stewardorganisatie. Centraal in deze opleiding stonden het gastheerschap en de-escalerend optreden. De opleiding werd gezamenlijk gevolgd met deelnemers van Rijnsburgse Boys, VVSB en Quick Boys.

Veel amateurverenigingen zijn in de afgelopen jaren overgegaan tot het opleiden van eigen stewards. Clubs die uitkomen in de 2e en 3e divisie amateurvoetbal dienen een gecertificeerde stewardorganisatie te hebben. Deze organisatie is verplicht om de jaarlijks door de KNVB af te geven licentieverklaring te verkrijgen. Hierbij wordt samengewerkt met beveiligingsbedrijven en stewards van de tegenpartij. Periodiek  vindt er overleg plaats met de politie en gemeente. Immers veiligheid en openbare orde is een verantwoordelijkheid van de burgemeester. Stewards kunnen vanuit deze professionele organisatie hun rol als gastheer/-vrouw vervullen bij de thuis- en uitwedstrijden van het eerste elftal. Tevens zijn zij opgeleid om in geval van calamiteiten op te treden om eerste hulp te verlenen.

Stewards worden door supporters wel eens gezien als politieagent of persoonlijke beveiliger doch dit zijn zij niet. De stewardorganisatie wordt aangestuurd door het bestuur van FC Lisse waarbij de door de leden van FC Lisse vastgestelde huis- en gedragsregels de basis vormen voor hun optreden.