Komende zaterdag ouwe jongens krentenbrood

In 2011 was er de voetbalreünie met 600 man op Ter Specke van 50-plussers, die hun glorietijd beleefden vooral bij de voorgangers van FC Lisse: Lisser Boys en Sportclub Lisse. Een van de trekkers van het feest der herkenning van toen, Frans van der Laan, kreeg het idee vaker een dag te organiseren van ouwe jongens krentenbrood. Vorig jaar was er een voorzichtig begin van een nieuwe traditie, dit jaar komende zaterdag is er bij FC Lisse een uitzwaaidag met de voetbalsterren van toen.

Frans is een en al energie als het gaat om de laatste zaterdag in december bij FC Lisse. “De competities liggen dan stil. We willen vanaf nu het jaar gezellig uitzwaaien met spelers, bestuurders, supporters en noem maar op. Lekker met elkaar onder het genot van een consumptie de ouwe koeien weer uit de sloot halen.”

De uitzwaaidag start om een uur met een onderlinge wedstrijd van de gouden FC Lisse-jeugdlichting, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw uiterst succesvol was. Een deel splitste zich later af naar de zondag en een deel naar de zaterdag van FC Lisse. In 1989 promoveerde FC Lisse naar het hoogste amateurniveau van de zaterdagamateurs. Het bijzondere van deze groep is hun vriendschap. Al dertig jaar wordt dit beklonken met een jaarlijkse trip naar het buitenland. Deze groep van vijftigers of bijna vijftigers, die nog hun partijtje meeblazen, bestaat uit onder meer Kees Horsman, Leon van der Zwet, Richard Mulder, Patrick Bon, Patrick Paardekooper, Marcel Bremmer, Mark Ens, Edward van der Putten en Marco Wassenaar.

De slapende reus FC Lisse werd begin jaren negentig wakker met de komst van spelers van buitenaf. Een paar van hen sluiten aan komende zaterdag . Dat wordt ongetwijfeld weer smullen met Jelle Visser, Radjin de Haan, Paul Veenboer, Dennis Iliohan en Martin van Kins.

Als coaches bij de onderlinge wedstrijd vanaf een uur fungeren Wim Eilander en Wim Hoogkamer. Wim Hoogkamer was als begeleider de steun- en toeverlaat van de gouden jeugdlichting, Wim Eilander maakte als zaterdag 1 trainer de verdere ontwikkeling mee van een gouden team.

De arbiters bij de wedstrijd van een uur zijn Harry van Beek en Ron Breebaart. Harry floot in 1989 de kampioenswedstrijd FC Lisse tegen Zuidvogels en in 2002 de afscheidswedstrijd van Leon van der Zwet. Ron floot zijn laatste wedstrijd speciaal bij FC Lisse, omdat hij daar zo goed ontvangen werd door Bert de Winter.

FC Lisse kent in de Vroege Vogels een groep, die al jaren hun wedstrijden spelen in de sporthal van FC Lisse op de zondagochtend. Deze groepering met onder meer Willem Slootbeek, Sjaak van Oeffelen en Co van der Krogt wordt aangevuld met diverse veteranenspelers. De oudste speler van de wedstrijd die om twee uur begint is de 80-jarige Jan Mulder.

Om drie uur start de wedstrijd tussen oud-Lisser Boys en oud-Sportclub Lisse. Lisser Boys wist in de jaren zeventig onder de legendarische trainer Laslo Nanai te promoveren naar de tweede klasse. Uit dat team maken hun opwachting komende zaterdag Jaap Lingbeek, Jan van Slooten, Ed Langereis en Izaak de Kooker. Sportclub Lisse doet het onder meer met spelers, die hun successen vierden op de zondag dan wel op de zaterdag. Te denken valt aan onder meer Theo Bon, Peter Slobbe, Hennie van Eeuwijk, Laurens van der Voort en Theo Godyla. Deze wedstrijd wordt gefloten door Foppe Hof.

Van vier uur tot half zes is er in de sporthal een toernooi walking football of wandelvoetbal met teams van FC Lisse, ODIN’59, VVSB en SJC. Het FC Lisse-team met coach Hubert Habers kent bekende namen als Ap Opdam, Richard van der Wiel, Cees Verburg, Arie van Eck, Jan Hageman en Sjaak Uphoff.

Op een groot scherm worden hoogtepunten en historische filmpjes vertoond van het voetbal in Lisse in de loop der jaren.

Iedereen is welkom bij de uitzwaaidag van FC Lisse, die komende zaterdag om een uur begint.