Mooie verhalen op uitzwaaidag

Komende zaterdag 28 december is bij FC Lisse een feest der herkenning. Sterke en minder sterke verhalen uit het verleden worden tijdens de uitzwaaidag uit de kast gehaald. Aad van der Poel van Sportclub Lisse zaterdag en Piet Boot van Lisser Boys doen de aftrap van een rijk Lissers voetbalverleden.

Piet komt uit een echte voetbalfamilie. Piet, Bram, Jaap en Wim Boot samen met hun halfbroers van de Möhlmannen. “Wij waren hervormd. Dan koos je automatisch voor Lisser Boys. In die tijd was er nog een grote rivaliteit met het katholieke Sportclub Lisse.” Aad was als jongen goed in de atletiek. De tienkamp was zijn favoriete onderdeel. Het oermens staat bekend van een legendarisch verhaal. “Ik maakte een sneeuwbal een beetje hard. En maar mikken richting de wijzers van de klok van de Agathakerk. Sindsdien klopt de tijd.”

Aad ging pas als senior op de voetbal. “Dat was het vijfde. Samen met mijn broers Nico en Jan en een aantal neven. Zes Poelen in een elftal. De tijd van de houten kantine. Zat altijd vol. De derde helft was altijd leuk. Toen al leerde ik Johan van der Slot kennen.” Piet kwam als jeugdspeler reeds in het eerste elftal van Lisser Boys. “Was het seizoen 1970/1971. Het eerste draaide slecht, speelde in de onderafdeling. De A1 met onder meer Izaak de Kooker, Hans van Aanholt, Jan Ligtenberg en mijn persoontje die speelde fantastisch. Halverwege het seizoen werden wij gevraagd voor het eerste. Voor de jeugdvoorzitter was dit een reden om af te treden.”

Ooit kreeg Piet en broer Jaap steun van buiten het veld van broer Wim. “Wim was onze grootste fan. De Ajax – Feyenoord van de LVB was destijds Lisser Boys – VVSB. We moesten uit en stonden gelijk. Erop of eronder. Het was vijf minuten voor tijd nog 1-1. Er stond veel wind. Ik gaf de bal voor aan broer Jaap. Deze zag hem niet. Wim schreeuwde, achter het doel staand: ‘Jaap achter je.’Jaap zag de bal en schoot hem er in.”

De trainingsomstandigheden in het verleden waren regelmatig slecht memoreert Aad. “Het trainingsveld bij veld twee was vaak een modderveld. Er werd aardig ingesparteld. Een trainer kreeg ook weleens een duwtje, waardoor hij in de plas werd geduwd. Het ging om Piet Wassenaar. Ik kan het zaterdag nog met hem erover hebben. Dat waren leuke trainingtjes.” Ook Piet Boot kreeg ooit bij Lisser Boys training van Piet Wassenaar. “Onder Piet werden wij kampioen van de onderafdeling. Een prima man. Een gouden kerel. Hij was heel lenig. Hij deed allemaal oefeningen voor de hamstrings. Dan moest je plat met je handen naar de grond. De meesten konden dat niet na doen.”

Aad maakte als voetballer gebruik van zijn ervaringen opgedaan in de atletiek bij De Spartaan. “Op de atletiek gooide ik al ver. Ik gooide een bal weleens van cornervlag tot cornervlag. Waar ik stond kon ik de bal op de stip gooien.”

Het maatje van Aad was Peter Slobbe. “Peter kwam altijd te laat op de trainingen. Bij het hek zat een haag met een groot gat. Meneer liep hier gewoon door heen om zo aan te sluiten bij de groep. Ik kwam rustig aanlopen. Piet Wassenaar zei dan, zoals je gekomen bent kun je ook weer gaan. Ik ging van de training af. Ik dook de kantine in om een lekker biertje te drinken. Peter ontsnapte en ik stond de week later in het tweede.”

Piet maakte onder trainer Laslo Nanai de gouden tijd mee van Lisser Boys in de jaren zeventig, waarin de ploeg promoveerde naar de tweede klasse. “Het was een heel aardige man. Hij begreep het voetballen helemaal. Hij had zelf hoog gevoetbald. Hij kon de bal nog op het latje krullen.”

Het uitzwaaien kan bijna beginnen. Zaterdag 28 december vanaf een uur bij FC Lisse.