Maarten van der Zwan pleitbezorger nieuwbouw FC Lisse

FC Lisse kent heel wat vrijwilligers, die actief zijn vanaf het eerste uur dat onze club bestaat. Maarten van der Zwan kreeg vanaf 1981 het FC Lisse-virus mee van vader Jan, een van de grondleggers van onze huidige club. Maarten maakte de tijd mee, bijna 40 jaar geleden, dat FC Lisse een nieuwe accommodatie kreeg die haar tijd ver vooruit was. Dat complex kraakt intussen in haar voegen. Tijd voor nieuwbouw. FC Lisse-allrounder Maarten van der Zwan is een van de pleitbezorgers van deze nieuwbouw, waardoor FC Lisse weer jaren mee kan met een up-to-date-accommodatie.

Waarom is nieuwbouw nodig voor FC Lisse. “Toen wij begonnen in 1981 hadden wij de mooiste ultramoderne accommodatie van de Bollenstreek en misschien wel van Nederland. Zo kwam Ajax een keer bij ons spelen voor wel 5.000 toeschouwers. Ajax keek haar ogen uit. Als iets dertig tot 35 jaar oud is dan verouderd het, de leidingen, het riolenstelsel en de elektra is op. Aan dit gebouw is niets te vernieuwen. Renoveren kost bijna even veel als het neerzetten van een nieuw clubgebouw.”

Hoe gaat de nieuwbouw er uit zien vanaf november 2021? “Onder zijn de kleedkamers. Daar wordt met lockers gewerkt. Daardoor heb je minder kleedkamers nodig als nu. Zo zijn er minder vierkante meters nodig. Daardoor kun je het budgettair laag houden. En beneden komt ook nog een mooie commissiekamer, waar je de scheidsrechters en begeleiders uitstekend kunt ontvangen. Boven zit de kantine met sponsorhome en de bestuurskamer. ”

De politiek in Lisse is accoord, dat er nieuwbouw komt bij FC Lisse. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van de eigen leden, sponsors en betrokkenen van FC Lisse. Daarvoor is 350.000 euro nodig. Er is 190.000 euro reeds toegezegd. Wat rest is 160.000 euro. “We moeten iedereen enthousiast maken binnen onze club. We moeten meer tonen wat er komt, niet alleen via een filmpje maar ook met het laten zien van tekeningen. We moeten een keer uit onze comfort zone komen. Dat betekent dat we ook een keer met geld over de brug moeten komen. En niet alleen maar denken we voetballen lekker en laat de rest het maar uitzoeken. We zullen met zijn allen als vereniging de schouders er onder moeten zetten en laten zien aan de gemeenschap van Lisse dat wij met de stenenactie en obligaties de 350.000 euro voor elkaar krijgen. Het begint bij jezelf. Denk aan je eigen plezier en het plezier van je kinderen. Neem een biertje minder. Leg dat geld opzij en steun daarmee FC Lisse. We hebben dat geld als FC Lisse keihard nodig.”

Hoe dragen de FC Lisse-leden en betrokkenen van de club bij. “Je kunt een steen kopen van 250 euro, waar al dan niet je naam op komt te staan. Vanaf december wordt deze in vijf termijnen afgeschreven. Bij de obligaties zijn er meerdere mogelijkheden. Er is er eentje van 500 euro, eentje van 1000 euro, eentje van 2500 euro en zelfs eentje van 10.000 euro of meer. De laatste is voor 98 procent vol, de anderen voor tien procent. Stel dat je een elftal neemt dat minimaal uit veertien man bestaat. Die nemen een obligatie van 1000 euro. Deel dat door 14, verdeel dit over tien jaar en dat kost je bijna niets. Neem de seniorenteams, het veteranenteam en de zeven-tegen-zeven teams. Dan heb je ongeveer dertig teams. Dat levert dan 30.000 euro op. Dat zou mooi zijn, als wij dat met zijn allen voor elkaar krijgen.”

Maarten kijkt uit naar het nieuwe complex. “We zijn er echt aan toe. Ik hoop wel dat de nostalgie, de oude herinneringen, terug komen in het nieuwe gebouw. Ik zou zeggen leden van FC Lisse, zet je schouders onder het obligatieplan. Het is zeer belangrijk dat wij de target halen richting de gemeente.”

Via de site van FC Lisse is er meer informatie te vinden over het obligatieplan en de stenenactie.