Jong Sparta – FC Lisse 3-4

Jong Sparta – FC Lisse was voor de geel-blauwen een zespuntenduel. Bij verlies is er de blik in de kelder van de tweede divisie, bij winst is er een ploeg die in de lift zit. Natuurlijk ging er van alles mis op Spangen. Echter het scoreverloop en de eindstand in Lissers voordeel maakten alles goed. FC Lisse haalde na een heerlijke wedstrijd met 4-3 de punten op in Rotterdam.

Een bezoek aan Het Kasteel maakt emoties los. Onze scheidsrechtersbegeleider Bert de Winter reed langs zijn voormalige geboortehuis in Schiedam, vlakbij het veld van Sparta. JKF woonde in zijn studententijd 200 meter verwijderd van Spangen. In de jaren tachtig had de nachtburgemeester van Rotterdam, Jules Deelder, het hoogste woord. Kippenvel wanneer de opkomstmuziek van de Spartanen wordt gedraaid: de Sparta-mars, zullen wij laten horen S.P.A.R.TA. Aan de wand in de bestuurskamer spelers, die bij Sparta opgroeiden: Adri van Tiggelen, Louis van Gaal, Danny Blind, Gaston Taument. Om er een paar te noemen. Ook de golfleraar van FC Lisse, Leendert de Goey, speelde ooit op Het Kasteel met Dickie Advocaat en Louis van Gaal. Sparta is trots op haar historie en toont dit met prachtige foto’s op borden langs het veld.

De griepvirus had FC Lisse in haar greep gekregen. Trainer Robbert de Ruiter was maar net op de been. Dat gold ook voor materiaalman Ron van den Berg. Roel de Goede stelde het spelen van zijn 300ste wedstrijd voor de FC nog even uit, door uit te zieken. Bert Koomen ook niet okselfris begon op de bank. Brian van der Werff en Robert van Boxel waren wel op tijd opgelapt. Justin Valk maakt volgende week weer zijn eerste speelminuten. Koen Fokkema is minimaal negen maanden uit. Thierry Monteny hoopt weer een keer aan te sluiten. Martin van Eeuwijk kon gewoon spelen, er is nog niets bekend van een eventuele verdere schorsing.

Bij Jong Sparta vielen naast de al eerder genoemde Abdou Harroui de namen op van Stijn Spierings en Ayoub Boukhari. Spierings is een speler uit de unieke AZ-jeugdlichting, waarvan diverse spelers momenteel in het eerste staan van de formatie uit Alkmaar. Boukhari komt uit een echte voetbalfamilie. Hij was vorig seizoen in de voorbereiding de sensatie bij Noordwijk. Uiteindelijk kwam er een kink in de kabel en vertrok hij uit Noordwijk. Voor Cees Verburg was het speuren naar de Zeeuwen bij Jong Sparta, die in de voetsporen treden van de broers De Nooijer en Danny Blind. Een van de drie Zeeuwen, Levi Bouwense, komt uit Colijnsplaat. Colijnsplaat waar ooit Cees in het eerste speelde.

Jong Sparta is een jonge ploeg. Makkelijk combinerend. Wil je daarvan winnen dan moet je ervaring daartegenover stellen en fysieke hardheid. FC Lisse kwam snel op achterstand op het moment dat Rik Vermeulen geblesseerd op het veld lag. Van kunstgras. De bal kwam na vijf minuten bij Halil Dervisoglu. Deze scoorde eenvoudig de 1-0. FC Lisse moest nog in de wedstrijd groeien. Brian voor kwam fraai de 2-0.

Vanaf halverwege de eerste helft begon het doelpunten te regenen. Martin en Hanne Hagary brachten de bal bij Boyd Stevens. De aanvalskracht van Boyd is dit seizoen regelmatig doorslaggevend. Boyd haalde hard uit met links. De gelijkmaker was een feit. Rond de klok van vier uur kwam de FC op voorsprong. De bal sprong een beetje op. Het sein voor Rik om heerlijk uit te halen. Lis op voorsprong.

Lang kon Lis niet nagenieten van de voorsprong. Robert van Boxel raakte de bal onnodig kwijt. Brian probeerde de situatie nog te herstellen. Dat deed hij niet goed in de ogen van arbiter Van Herk. Bal op de stip. Dervisoglu vuurde raak vanaf elf meter. De 3-2 leek in de maak. Robert redde echter alsnog op de doellijn. De 3-2 kwam er alsnog voor Sparta. Gebeurde dit in buitenspelpositie? Harroui mocht door gaan en schoof de bal binnen. FC Lisse protesteerde heftig. Robbert kon de tribunes opzoeken. De lege tribune. Hij stierf daar als het ware duizend doden.

In de rust keken de spelers elkaar aan. Dit gaan wij toch niet weggeven? FC Lisse was nu als team veel resoluter. Sparta werd nauwelijks meer gevaarlijk. Twee minuten na de rust was het 3-3. Boyd schoot op de paal. In de rebound gaf Rik het beslissende zetje. Gebeurde dit in buitenspelpositie? Vervolgens zette Martin goed door. De bal bleef hangen in de ’16’van Sparta. Rowdy van der Putten was goed gevolgd. Zijn doelpoging werd ternauwernood gekeerd. Het publiek viel van de ene verbazing in de andere. Het was smullen geblazen. Randy Ababio ging mee. Hij gaf hard voor. Rowdy als echte spits stond op de juiste plaats. Zijn doelpunt was op dat moment de winnende.

FC Lisse moest meer terug. Bert en later Bas Buimer kwamen nog Boyd en Martin vervangen. Met uitzondering van een bal in het zijnet hield FC Lisse betrekkelijk eenvoudig stand. Rowdy had nog een stift in gedachten zoals tegen Harkemase Boys en een kopbal van Rik viel niet binnen.

De eerste wedstrijd winnen in het nieuwe jaar net na het trainingskamp. Dat is goed voor het moraal van de formatie van Robbert. Nu eens een keer een driepunter laten volgen door weer een driepunter. Het kan komende zaterdag op Ter Specke tegen TEC. Dit treffen is om half vier. In ieder geval vertrokken de spelers van FC Lisse met een goed gevoel vanuit Rotterdam, de bus die werd gesponsord door Travelsponsor Beelen Mobility, naar Lisse. En ook de supporters van FC Lisse keken terug op een heerlijk middagje Spangen.