Jankees Faas Supergaper Lisse

Sinds 1980 is het een gebruik in het gemeentehuis van Lisse om de Supergaper van ons dorp te kiezen. De Supergaper is iemand die zich al jaren verdienstelijk maakt voor Lisse. De Supergaper wordt verkozen vanuit carnavalsvereniging De Gaapstokken. Tot de 38ste Supergaper van Lisse werd zaterdag 25 februari gekozen onze eigen razende reporter Jankees Faas, voor insiders JKF.

Jankees hield tot het bekend maken van zijn benoeming een slag om de arm. In de tijd van het Trumpisme kon dit weleens nepnieuws zijn. Toen zijn eigen broer Rob de naam van Jankees opnoemde glom JKF van trots. JKF had op zijn 54ste deze bijzondere eer niet verwacht.

JKF stond in zijn speech stil bij de unieke band die er bestaat tussen FC Lisse en De Gaapstokken. Carnavalsvereniging De Gaapstokken ontstond in 1974. De Gaapstokken kwam voort uit activiteiten van een lager seniorenelftal bij Sportclub Lisse rond onder meer Paul Verhaar, Leo en Peter Bisschops, Kees van Ruiten, Frans Snaar en Nico Molkenboer. Zij organiseerden carnavalsactiviteiten op Ter Specke onder de naam de Spekbijters met Wim Wasssenaar als Prins Carnaval.

Twee oud-FC Lisse-voorzitters waren ook ooit Prins Carnaval: Rob Faas en Ben Huitema. Andere personen met een gezamenlijk verleden als FC Lisse-medewerker en Prins Carnaval waren onder meer Koos van Beek, Richard van der Wiel en Ben Kortekaas.

JKF meldde ook het maatschappelijk gezicht van zowel FC Lisse als De Gaapstokken. FC Lisse heeft sinds dit jaar een partnerschap met Stichting Support Casper. Een deel van de opbrengst van de FC Lisse-veiling op vrijdag 10 maart gaat dan ook naar de stichting, die geld nodig heeft om alvleesklierkanker te bestrijden. Binnen de Gaapstokken is het Team Miena actief. Zij doen in het weekeinde van 17 en 18 juni mee aan Samenloop voor Hoop in Hillegom. De totale opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding.

JKF treedt als nieuwe Supergaper in het spoor van FC Lisse-medewerker Gerard van Dijk, die deze onderscheiding een paar jaar geleden kreeg.

JKF van harte.