Harkemase Boys – FC Lisse 0-3

De 3-0 winst van FC Lisse bij Harkemase Boys was er een van het collectief. De organisatie stond goed, er werd strijd geleverd en op de juiste momenten vielen er Lisserse doelpunten. Wat perfect op papier stond kwam ook uit in de praktijk. Wat deze overwinning waard is op sportpark De Bosk moet pas de komende weken blijken. Feit is dat FC Lisse weer is aangehaakt bij een grote groep ploegen, die kans maken op de nacompetitie.

Rob van Amsterdam en Jorit Doeswijk maakten voor het tweede jaar op rij de reis naar Harkema per fiets. Zij deden over de 204 kilometer zeven uur en zes minuten. Een jaar eerder was dit nog 8,5 uur. Het verschil kwam door de wind. Het uiteindelijk doel voor de FC Lisse-supporters van het jaar was op zondag de Elfstedentocht te gaan fietsen. De vraag was of ook FC Lisse figuurlijk de wind mee kreeg. Het veld was redelijk zwaar om op te spelen. Dit in verband met de overvloedige regenval van de laatste weken. Harkema is al een beetje met de zomertijd bezig, gezien het aanvangstijdstip van half vier. Deze afwijkende tijd heeft te maken met een gebrek aan velden. FC Lisse was terug gekeerd naar de succesvolle basis van voor de nederlaag tegen ONS Sneek.

De eerste grote kans van de wedstrijd was na een kwartier spelen voor de thuisploeg. Robert Stelpstra kreeg de bal langs FC Lisse-doelman Erik Cummins. David Verweij wist deze inzet voor de lijn echter te keren. FC Lisse speelde gemakkelijker dan Harkemase Boys. Harkema kon nauwelijks druk zetten. FC Lisse wachtte geduldig de fouten af, die Harkema achterin ging maken. In de 18de minuut was de eerste mogelijkheid van geel-blauw meteen een treffer. Ayoub Aït Afkir speelde zich prachtig vrij en schoof de bal vervolgens langs Harkema-doelman Erick Jansema. Zes minuten later was het zelfs 0-2. Jeffrey Klijbroek stak de bal weg in de zestien van Harkema. De zestien die sinds enkele maanden het gebied is, waar Tom Duindam goed uit de voeten kan. De FC Lisse-spits bracht FC Lisse in een zetel. Harkema sputterde nog wat tegen, maar wist FC Lisse niet echt voor de pauze in gevaar te brengen.

Harkema wisselde in de rust twee spelers. Na de thee ging het met drie man achterop spelen. Een soort van kamikaze-taktiek. De ballen werden de zestien ingepompt van FC Lisse onder het motto: op hoop van zegen. FC Lisse voelde ook de druk, kreeg het een klein beetje benauwd, maar bleef als een blok staan. Het mooie voetbal van voor de rust was voor even verlaten. De zijlijn was geduldig. FC Lisse koos op dat moment terecht puur voor resultaat. Ondanks de druk kwam Harkema nauwelijks tot schoten op de doel.

Na 65 minuten spelen moest Harkema toegeven, dat FC Lisse een goede ploeg is. Een ploeg die uitstekend kan aanvallen, maar ook uitstekend kan verdedigen. De krachten vloeiden weg bij de spelers van de thuisclub. Tom Noordhoff zette een kwartier voor tijd goed door. Hij bracht de bal bij Ayoub, die snoeihard uithaalde. Zijn schot kwam op de bovenkant van de lat uit. Met het inbrengen van Jaap Zwetsloot kreeg FC Lisse nog meer snelheid en dreiging voorin. Jaap probeerde Tom Duindam te zoeken. De eerste keer dat dit gebeurde wist Harkema nog het gevaar af te wenden via een corner. De tweede keer met een voorzet van Jaap over rechts was er geen houden meer aan voor Harkema. In minuut 80 betekende de 0-3 door Tom Duindam, dat de drie punten binnen waren voor de FC.

In de resterende minuten werd er niet meer gescoord. Ondanks een fraaie poging van afstand via Tom Noordhoff. Hoe lekker het houden van de nul achterin is bleek uit de redding vlak voor tijd door Erik. Erik reageerde knap op de kopbal van Stelpstra.

De 3-0 zege en vooral de manier waarop mocht gevierd worden door de spelers van FC Lisse. Zij deden dit op passende wijze door na afloop een bezoek te brengen aan Koffie van Hoorn. Een van de ondernemers en tevens speler van FC Lisse, Boyd Stevens, gaf bij dit teamuitje uitleg over de branderij en schenkerij in het hartje van Hoorn.

FC Lisse heeft de smaak van het winnen weer opgepakt. Het is uit op sportieve revanche komende zaterdag vanaf half drie op Ter Specke tegen Sparta Nijkerk. Het moment om de nare smaak weg te spoelen van de eerdere nederlaag bij de koploper van de derde divisie.