Je bent nooit te oud om te voetballen

FC Lisse start woensdag 24 april met een lessenreeks van 12 lessen Walking Football. Bij de totstandkoming van het programma zijn onder meer Jan Hageman en Izaak de Kooker betrokken. Jan en Izaak tonen aan, dat je nooit te oud ben om te voetballen.

Izaak stond bij Lisser Boys bekend als Der Bomber. De Gerd Müller van Lisser Boys speelde met de withemden op het oude hoofdveld van Ter Specke op 28 juni 1973 een legendarische wedstrijd tegen Club Brugge. “Mijn bijnaam kreeg ik via de familie Boot. Ik maakte zelf ook lelijke goals. Ik stond als spits vaak op het goede plekkie. We speelden met twee gastspelers, waaronder Frans van der Laan. Wij waren met Lisser Boys, zoals Piet Boot, Hennie van de Weerd, Herman Scholte, Frans Overdevest en Nico Groeneweg, net kampioen geworden. We speelden een geweldige pot. Club Brugge had de handen vol aan ons.” Bij FC Lisse was Izaak onder meer leider van het kampioenselftal van FC Lisse-zaterdag een uit het seizoen 1996/1997.

Jan Hageman was bestuurslid van FC Lisse van het eerste uur in 1981. Hij regelde onder meer de pers rond de wedstrijd op Ter Specke van 7 maart 1984 tussen het Leids Elftal en het Nederlands Elftal. Het Leids Elftal won deze wedstrijd met 2-1. “Rond de wedstrijd met het Nederlands Elftal hadden wij een aparte persruimte gemaakt met daarin twee speciaal aangelegde PTT-lijnen. Je zag mensen nog typen en bellen. Van de televisie was Evert ten Napel aanwezig. In de tweede helft was de cameraploeg van de NOS reeds vertrokken. Het bleek dat de accu’s van de camera leeg waren door het vochtige weer. Mart Smeets vertelde op televisie een ander verhaal. Toevallig was er iemand van de Vara aanwezig, die met een videocamera wel de doelpunten had van het Leids Elftal.”

Het is een medisch wonder, dat Izaak anno 2019 mee kan doen aan Walking Football bij FC Lisse. “Ik heb heel veel hartproblemen achter de rug, wat bij ons in de familie zit. Ik ben heel ziek geweest. Ik was eigenlijk opgegeven. Uiteindelijk kwam ik toch in aanmerking voor een donorhart via een harttransplantatie. Ik heb drie jaar moeten wachten op een donorhart. Ik ben blij dat ik er nog ben en ik ben blij dat ik nog een beetje kan voetballen.”

Ook Jan heeft het Walking Football omarmt. “Tot een jaar of vier geleden heb ik nog gezaalvoetbald met een vriendenclub. Van de ouderen bleef ik als een van de laatsten over. Op een gegeven moment stopte ik met werken. Ik zocht iets om te blijven bewegen. Hubert Habers kwam op een bepaald moment met Walking Football. Ik dacht toen, dat is iets voor mij.”

De Walking Football-lessen bij FC Lisse zijn op woensdagen van tien uur tot half twaalf. De lessen zijn op het kunstgrasveld tien en kosten drie euro per keer. Iedereen van 55 jaar en ouder kan mee doen. Na afloop is het gezellig koffie drinken in de kantine. Opgeven kan via hubert@fclisse.nl