FC Lisse – VV Katwijk 1-2

Katwijk thuis is voor FC Lisse altijd lastig. Te lastig, bleek tijdens Sint Maarten. De formatie van Dick Schreuder tracteert haar tegenstanders wekelijks op nederlagen. De veelvraat heeft na elf wedstrijden reeds tien zeges binnen gehaald. Het andere oranje is het tweede divisie niveau ontstegen. De landskampioen bij de amateurs uit 1993, 1994, 2000 en 2013 is toe kwa organisatie en spelersmateriaal aan een hoger niveau. FC Lisse verloor op Ter Specke verdiend met 2-1.

De wedstrijd FC Lisse – Katwijk stond aanvankelijk op de agenda voor zaterdag 16 september. De overvloedige regenval gooide toen roet in het eten. Ook dit keer was de grasmat drassig, mede veroorzaakt door een wormenplaag. De warming-up werd voor een deel aan de zijlijn gedaan. Bijzonder veel aandacht was er vanuit de media. Zoals Willem van Zuylen van Radio en TV West. Hij ging ooit een borreltje doen in 1993 bij een van de teambegeleiders van Katwijk: Huug Ouwehand. Vlak voor het eerste kampioenschap van Katwijk. De twee hebben een vriendschap voor het leven. Het Fox-commentaar werd geleverd door Ron de Rijk. Zijn vader Jan trainde in een ver verleden 25 jaar lang IJsselmeervogels. Waar maak je dit nog mee? De sfeer werd er goed ingebracht voorafgaand aan de wedstrijd door DJ Chris Koopman, die genomineerd is voor de party award van best opkomende artiest. Bij het opkomen van de spelers was er een heerlijke derbysfeer. Rond de 2000 toeschouwers. De arbiter De Brito Roque is een graag geziene gast op Ter Specke. Hij floot reeds FC Lisse – Feyenoord. Een arbiter naar het hart van de supporters. Het spel snel laten verlopen en als het kan de kaarten op zak houdend.

FC Lisse speelde met dezelfde elf, die een week eerder GVVV versloegen. Martin van Eeuwijk begon op de bank. Compact spelen, terug laten zakken en hopen op een dodelijke counter was het parool van FC Lisse. Een begrijpelijke uitgangspositie. Katwijk kan door een groter budget een sterker team opstellen dan haar opponent. Het heeft meer individuele kwaliteiten, Marciano Mengerink, Robbert Susan, Damiano Schet en Steven Sanchez Angelo, dan welke tegenstander ook in de tweede divisie. Katwijk heeft veel ervaring, Paul de Lange, Omar Hamdi, Bennie van Noord en Michiel van Dam, en fysieke kracht: Raoul Esseboom. Een ploeg in vorm, die zich onverslaanbaar voelt. Dan past een wat bescheiden opstelling bij de gastheren.

FC Lisse probeerde het met lange ballen van keeper Brian van der Werff op de spitsen Rick Bouwmeister en Rowdy van der Putten. In de negende minuut toonde Stefan Plat zijn technische vaardigheden. Zijn voorzet kwam bij de altijd vrijlopende Mengerink, die speelt op gevoel. Diens voorzet kwam op de paal terecht. Een schot van De Lange werd gepareerd door Brian. De Lange liet zich later geblesseerd vervangen door Mark de Loor. In minuut 22 was er bijna een Lisserse treffer. Uit een voorzet van Niels Buys kopte Rowdy uitstekend in. Zijn schot ging via de handen van Katwijk-doelman Ricardo Kieboom tegen de lat.

FC Lisse kreeg geen moment de kans op te bouwen. Katwijk zette de geel-blauwen onder druk, wachtend op fouten van de tegenstander. In de 33ste minuut mazzelde de FC na een scrimmage voor het doel van Brian. Susan kon de bal net niet inglijden. Drie minuten later was de 0-1 wel een feit. FC Lisse kreeg de bal niet weg bij de zestien. Katwijk en met name Mengerink weet dan uiterst effectief om te gaan met de situatie.

In de tweede helft werden de spelers eerst geteisterd door een hagelbui. Het inbrengen van Martin gaf meer Lisserse dreiging te zien. In minuut 69 leek de wedstrijd echter gespeeld. Na een inworp van Kevin van der Zwet reageerde Katwijk razendsnel via de omschakeling. Schet fungeerde als tussenstation voor Mengerink, die momenteel goud in zijn schoenen heeft.

FC Lisse was kansloos tot de slotfase. Bas Buimer zag een hard schot door Kieboom tegen de lat geslagen worden. FC Lisse kreeg ineens de geest. Kieboom ging in de 89ste minuut bij een hoge bal de fout in. Rik Vermeulen zorgde voor de aansluitingstreffer. FC Lisse speelde alles of niets. De vraag was of Bas vertrok in buitenspelpositie richting de mogelijke 2-2. Dit feest ging echter niet door.

FC Lisse verloor van een betere tegenstander. Komende zaterdag speelt FC Lisse wederom thuis. Kozakken Boys is dan de tegenstander vanaf half vier.

Fotoalbum FC Lisse – Katwijk