FC Lisse – VV Katwijk 0-1

Waarom voelt de ene verliespartij beter dan de andere? Tegen de grootmachten Rijnsburgse Boys en de VV Katwijk ten onder gaan is geen schande. Gekeken kan er dan naar de manier waarop. Tegen Rijnsburg was de Lisserse formatie niet in balans en kreeg het daardoor geen kans strijdend ten onder te gaan. Tegen het Andere Oranje stond de organisatie van de FC wel goed en waren er mogelijkheden om de 1-0 achterstand weg te poetsen. Als team had Lis een ruime voldoende gescoord. Het benutten van de kansen moet echter beter. Een hoger rendement is daarbij nodig. Laten wij hopen dat op dit punt de FC beter gaat presteren nu de wedstrijden er aan komen om het echie.

De wedstrijd begon een kwartier later. Dit had te maken met de onweersbuien, die zich verzamelden rond het sportpark Ter Specke. Het veld lag er ondanks de regenval goed bij. Katwijk was met een sterke selectie naar Lisse gekomen. Wel ontbraken onder meer bekende namen als Marciano Mengerink en Robbert Susan. In de basis bij Katwijk de nieuwkomers Roland Bergkamp (RKC) en Marouane Afaker (Excelsior Maassluis). Onder de lat bij Katwijk Mark de Vries. De Lisserse doelman bracht zijn ervaring over, net als mededertiger en al jaren Katwijk-speler Michiel van Dam.

FC Lisse was er alles aangelegen de geledingen gesloten te houden. Het centrum van de verdediging van Lis werd dit keer gevormd door pure mandekker Niels Buijs en de voetballer Boyd Stevens. Op de backposities Jordi Tiktak en Niels Ens. Katwijk probeerde het met de mooie traptechniek van oud-Barendrecht-speler Joey Jongman. Katwijk kreeg al snel met een tegenvaller te maken door het uitvallen met een hamstringblessure van Raoul Esseboom. Na dertig minuten een grote kans voor de gasten via Jan-Willem Tesselaar. Zijn zacht ingeschoten bal was een makkelijke prooi voor Erik Cummins.

De oranjehemden kenden meer balbezit en meer kansen. FC Lisse deed het echter prima in de omschakeling. Het was een pittige voetbalmatch in een hoog tempo, zonder dat er grenzen werden overschreden. FC Lisse werd gevaarlijk met schoten van afstand via Oussama Siali.

Natuurlijk was er het grens- en wisselverkeer van tal van spelers. FC Lisse kreeg het gevoel dat er een verrassing mogelijk was. De Vries werd regelmatig vanuit de tweede lijn op de proef gesteld. Na een uur spelen kwam Katwijk met de schrik vrij. Kubilay Köylü drong De Vries tot een eerste redding. De afvallende bal was voor FC Lisse-nieuwkomer Sam Willems. Tot twee keer toe werd diens inzet van de lijn gehaald.

Katwijk zette nog meer aan. Mike van der Ban scoorde in de 80ste minuut op aangeven van Tesselaar de 0-1. FC Lisse was allerminst aangeslagen. Vanaf de aftrap werd de jacht ingezet op de gelijkmaker. Kubilay had de pech dat zijn doelpoging tegen de paal aan kwam.

De manier waarop FC Lisse buurtgenoot Katwijk bestreed biedt genoeg positieve aanknopingspunten met het oog op de nabije toekomst, waarbij het niet alleen om het spel gaat, maar ook om de knikkers.