FC Lisse – Sparta Nijkerk 1-0

Zaterdag 8 februari 2020 gaat de geschiedenis in als een bijzondere dag. De directeur van hoofdsponsor BE Networks en geboren in Lisse  Martijn Kamerman vierde zijn 38ste verjaardag in vreugde gezien de verdiende zege van de hoofdmacht van FC Lisse met 1-0 op koploper Sparta Nijkerk. FC Lisse 2 speelde als koploper van de reserve hoofdklasse niet altijd goed, maar won wel met 3-2 bij Rijnvogels 2. JO-19-1 verbaasde door met 8-0 te winnen bij een van de toppers uit de tweede divisie: Hercules. Daar kan je als FC Lisse-supporter alleen maar stil van worden met een storm in het vooruitzicht.

Een doelman kan de held zijn of de looser. Erik Cummins stond bij geel-blauw tussen de palen bij de FC. Hij viel tachtig minuten nauwelijks op, wat een goed teken is. Een teken dat de verdediging voor hem als een huis staat. Had dit eerder dit seizoen het geval geweest, dan had Lis misschien wel in de buurt van de koppositie gestaan. Had telt echter niet. Nuchter bekeken. FC Lisse kende als doelstelling dit seizoen een plek bij de eerste vijf. Nu FC Lisse staat bij de eerste vijf. Terug naar Erik. De eerste tien minuten van de wedstrijd waren voor Sparta. Erik wist op fantastische wijze een vrije trap van Donny van der Wal uit de dak van het doel te tikken. En aangezien FC Lisse in de daaropvolgende minuten weigerde de definitieve winst voor zich op te eisen was Erik de reddende engel in blessuretijd door op onnavolgbare wijze een inzet van Sparta te keren.

FC Lisse heeft een aantal wedstrijden nodig gehad toe te groeien, naar een niveau dat een top vijf notering als doelstelling rechtvaardigd. Spelers noemen die voor deze balans zorgen hoeft niet altijd. Er staat een team met waterdragers, creatieve spelers en voetballers met dreiging. De as staat bij FC Lisse goed. Variaties op een aanvallend thema zijn er met name in de voorste linie. De drie binnenkomende wissels en de drie uitgaande aanvallers waren exact gelijk aan een week eerder tegen Harkema. Intussen voerde FC Lisse de regie over de wedstrijd tegen Sparta, waar oud-Lisse-speler Leroy Oehlers een lastige klus ging krijgen aan het bedwingen van de razendsnelle Ayoub Aït Afkir.

Na de eerste tien minuten van Spartaanse-dreiging kreeg de thuisclub het momentum. Je beperkingen kennen en je kwaliteiten uitbuiten. Een speler met dergelijke karaktereigenschappen is David Verweij. David kopte een corner genomen vanaf rechts goed in. Zijn inzet werd vanaf de doellijn gekeerd door een Sparta-verdediger. FC Lisse speelde verzorgd voetbal. Het liet de bal het werk doen. FC Lisse kreeg de mogelijkheden de score te openen via onder meer Kubilay Koylu en Jeffrey Klijbroek.

Pas in de slotfase van de eerste helft toonde Sparta weer de kracht om tot aanvallen te komen. Uiteindelijk ging FC Lisse rusten met een voorsprong genomen op een psychologisch belangrijk moment. Jeffrey Klijbroek roeide de bal binnen.

Na de pauze moest Sparta wel komen. FC Lisse leunde meer op de counter. Na een uur spelen was er een imposante rush van een meter of zestig van Ayoub Aït Afkir. Zijn actie kreeg echter niet de beloning. Sparta-doelman Thijs Janssen bleek het obstakel. FC Lisse bleef mogelijkheden krijgen om het duel in het slot te schieten via onder meer Kubilay en Luca Tarani. Dat gebeurde niet. Het werd nog even billen knijpen voor de FC Lisse-supporters. Erik won zoals vaker dit seizoen punten voor de FC. Code geel-blauw won van code oranje.

FC Lisse bekijkt de situatie van wedstrijd tot wedstrijd. Het heeft nog niets gewonnen als het gaat om de verdeling van de prijzen. Komende zaterdag is er de Bollenstreekderby in Sassenheim tussen Ter Leede en FC Lisse. Deze wedstrijd staat op zich. FC Lisse heeft nog wat goed te maken tegen Ter Leede, gezien de eerdere nederlaag op Ter Specke met 2-0. De Bollenderby begint komende zaterdag 15 februari om half drie.