FC Lisse – Rijnsburgse Boys 3-2

In tijden van nood leer je niet alleen je beste vrienden kennen. Het is ook een moment dat karaktereigenschappen naar boven komen, die eerder aan de oppervlakte bleven. De vechtmachine FC Lisse is de afgelopen twee wedstrijden opgestaan. Met als resultaat zes punten binnen vier dagen. Daarmee is nog niet een nieuw avontuur afgedwongen in de tweede divisie. Het woord voor vandaag is mat. FC Lisse speelde op een perfecte grasmat Rijnsburgse Boys een helft lang van de mat, waarbij de gasten 45 minuten lang een matte indruk achterlieten. Het resultaat was een 3-2 zege voor de FC. Volgens de stelling van Robbert de Ruiter zijn er nog een punt of zes á zeven nodig om definitief het  vege lijf te redden.

FC Lisse tegen Rijnsburg is in feite alleen maar een strijd over 96 minuten binnen de wit gekalkte lijnen. Natuurlijk buiten het veld zijn er supporters, die voor hun cluppie zijn. De onderlinge verhoudingen tussen deze twee clubs is echter louter een van vriendschap en respect naar elkaar toe. Een band die in 1997 is ontstaan. RB was de perfecte gastheer van de allesbeslissende wedstrijd om de titel in de Hoofdklasse A tussen Scheveningen en FC Lisse. Op de Middelmors ontstond de traditie dat de speakers van RB (Hans Oudwater) en FC Lisse (toen Toos ter Wolbeek, nu JKF) de opstellingen voor lazen. Als de twee clubs elkaar kunnen helpen, dan doen ze dat. De sponsors van de twee Bollenstreek-giganten genoten op zaterdag 28 april van een gezamenlijke lunch in het sponsorhome van de FC.

Martin van Eeuwijk werd voor de wedstrijd gehuldigd door de Supportersclub FC Lisse voor het spelen van zijn 100ste wedstrijd een week eerder tegen AFC. FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter is een strateeg in het uitstippelen van een plan om de tegenstander succesvol te bestrijden. Hij kon daarbij niet beschikken over zijn aanvoerder Rik Vermeulen, die geblesseerd was geraakt tegen De Treffers. En ook niet over Randy Ababio, die tegen De Treffers een schouderblessure op liep. Gelukkig kon Rowdy van der Putten wel weer starten. En er was de eerste basisplaats voor de man met twee studies (bedrijfskunde en rechten): Tom Enthoven. Bij RB ontbrak een belangrijke pion. De aanjager op het middenveld: Joel Tillema. Robbert moet in zijn strijdwijze gedacht hebben aan RB – FC Lisse uit 2016. De geel-blauwen overrompelden toen RB op de Middelmors door goals van Tom Zoontjes (strafschop), Cerilio Cijntje en Thierry Monteny. Kon hij die stunt van toen nu met zijn mannen herhalen? Nadat de rook om de hoofden van de supporters was verdwenen. Weer top sfeermakers van FC Lisse en die van RB. Kon de wedstrijd ontbranden.

FC Lisse wilde schitteren op de perfecte grasmat. RB was onder de indruk van de Lisserse dadendrang. De FC wilde weleens als eerste in een wedstrijd op voorsprong komen. Dan moet het wel een beetje mee zitten. Zoals in de 7de minuut. Na knap voorbereidend werk van Martin kwam de bal bij Rowdy. Rowdy zette de turbo aan. Via een Rijnsburgs-been ging de bal tegen de lege touwen. Even later werd Niels Buys buiten de zestien gevloerd. Boyd Stevens zag zijn vrije trap net over gaan. FC Lisse leek niet meer af te stoppen. Puur op wilskracht veroverde Tom de bal. Tom sprintte weg, waarna diens voorzet gretig werd binnen gewerkt door Bas Buimer. Een ongekende weelde voor de FC.

FC Lisse bleef de regie voeren. De balaanname van Martin in minuut 18 was  niet alleen artistiek, maar ook bijna uiterst effectief. Martien stuurde Rowdy weg. Deze schoot op de paal. De FC Lisse-storm ging voor even luwen.

In de 32ste minuut net buiten de zestien van RB werd er een overtreding begaan op Bas. Rowdy leek intussen niet meer verder te kunnen door een blessure. Niet lang daar na kwam Ayoub Aït Afkir voorin Rowdy vervangen. Intussen was er nog een vrije trap te nemen. Met gevoel trapte Martin deze binnen. FC Lisse-doelman Brian van der Werff moest handelend op treden door een inzet van de kant van Rijnsburg over te tikken.

In de tweede helft was meer druk te verwachten van Rijnsburg. De vraag was ook hoe zeer de vermoeidheid bij FC Lisse zou gaan opspelen. De mogelijkheden tot scoren werden nu schaarser voor de FC. In de 71ste minuut kwam RB terug tot 3-1. Een duwtje van Boyd in de rug van Donny van Oijen betekende een strafschop. Carlos Opoku was vanaf elf meter Brian de baas. FC Lisse kreeg nog twee mogelijkheden op 4-1. Ayoub schoot een vrije trap op de lat. Martin gunde Moubarak Adouch een doelpunt. De onverwoestbare Mo raakte de bal niet lekker. Ook Atul Malhi mocht nog debuteren in het eerste van FC Lisse. In blessuretijd bracht Van Oijen de eindstand op 3-2.

De overwinning van FC Lisse werd uitbundig gevierd. De sfeer in de derde helft in de kantine was geweldig. Het optreden van de Rijnsburgse zanger Bart Heemskerk werd alom gewaardeerd. De feestvreugde werd vergroot door de terugkerende en zegevierende spelers en begeleiders van de A1. Ons hoogste jeugdteam had met 2-0 gewonnen bij De Dijk. De tweede promotie op rij richting de derde divisie is bijna een feit.

De hoofdmacht van FC Lisse mocht even los gaan. Vanaf maandag is het weer knop om en voorbereiden richting Bunschoten-Spakenburg. Komende zaterdag wacht IJsselmeervogels. Dit duel begint om half vier. De Supportersclub FC Lisse laat een gratis bus rijden. Dit is mogelijk gemaakt door een anonieme sponsor en Fred Langelaan. Er zijn op dit moment van schrijven nog elf plekken beschikbaar. Opgeven voor deze bus verloopt via: fn.vink@casema.nl. De bus vertrekt vanaf Ter Specke om een uur.