FC Lisse – Quick Boys het experiment

FC Lisse trekt dit seizoen de landelijke media. Niet alleen rond de penaltysoap met HSV Hoek. Op Ter Specke is dinsdag 7 november een experiment met nieuwe spelregels. In het kader van de Avant Garde Cup 2.0 toont naast de regionale media ook de NOS en RTL interesse vanaf acht uur voor het treffen tussen FC Lisse en Quick Boys.

Om welke drie nieuwe spelregels gaat het eigenlijk? Bijna tien jaar geleden werd in het hockey de self-pass ingevoerd. Bij de self-pass mag je bal als het ware naar je zelf spelen in plaats van naar een medespeler. Dit moet wel binnen een bepaalde tijd gebeuren. Het belangrijkste voordeel van deze regel is dat de snelheid van het spel toe neemt. Vertaald naar het voetbal, betekent dit wedstrijden met meer zuivere speeltijd. Het aanvallende team kan letterlijk de aanval sneller voort zetten. De self-pass in het voetbal krijgt een nadere introductie tijdens FC Lisse tegen Quick Boys.

De tweede nieuwe spelregel is de intrap. In het zaalvoetbal had je heel vroeger de inworp met je handen. Op een bepaald moment is de intrap daar ingevoerd. De intrap betekent meer voordeel voor de aanvallende partij. Het spel kan door de intrap over grotere afstanden worden verplaats dan via de inworp.

De derde aanpassing is de strafschopregel. De nieuwe regel is om ‘schwalbes’ te voorkomen. In de nieuwe situatie wordt alleen een strafschop gegeven bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans. De overtreding die hiermee te maken heeft kan zich afspelen op het volledige veld.

De theorie is mooi, nu nog de praktijk. Het experiment tussen FC Lisse en Quick Boys staat onder leiding van de ervaren arbiter Pieter Vink uit Noordwijk. Het experiment geeft ongetwijfeld de nodige discussies. De KNVB en de FIFA hebben belangstelling getoond voor het experiment. De wedstrijd duurt twee keer dertig minuten. Kom morgen naar Ter Specke. De aftrap is om acht uur.