FC Lisse – JVC Cuyk 0-3

Wat vrijwel niemand binnen voetbalminnend Lisse heeft zien aankomen is toch de waarheid geworden op zaterdag 2 juni 2018. Voor de eerste keer in haar bestaan is FC Lisse gedegradeerd. De fusieclub ontstond in 1981. Grote ‘boosdoener’was JVC Cuyk. De Brabanders wisten de 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen op Ter Specke. De beslissende 3-0 viel in blessuretijd. Voor FC Lisse eindigde de boze droom in het seizoen 2017/2018 uiteindelijk in een nachtmerrie.

Een opsomming van de tegenslagen uit dit seizoen op deze plek heeft op dit moment geen zin. Feit is wel dat de FC al tijden op haar tandvlees liep. Tegen Cuyk stond er een soort van beloftenteam bij de thuisclub opgesteld met alleen Robert van Boxel als dertiger. Hoe pijnlijk en machteloos is het voor spelers als Rik Vermeulen (300 competitieduels voor FC Lisse) en Roel de Goede (zijn laatste en zeventiende seizoen voor de FC) om vanaf de kant te moeten toekijken. FC Lisse wist van de heenmatch dat het nog niet gedaan was tegen het fysiek sterkere Cuyk.

Hoger geplaatste teams worden vaak uitgeschakeld door ploegen, die op een lager niveau acteren. Voorbeelden zijn Roda JC tegen Almere en Sparta tegen Emmen. Cuyk was allerminst aangeslagen toen het naar Lisse kwam. FC Lisse moest vooral op haar hoede zijn voor de Cuyk-spits Jordie van der Laan. Van der Laan had in minuut negen de eerste treffer op zijn schoen. Björn Haggerty wist dit met een knappe redding te voorkomen. Elf minuten later had Van der Laan wel succes. FC Lisse verloor te veel duels en kwam weinig aan voetballen toe.

Halverwege de eerste helft werd Niels Buys terug gehaald naar achteren. Bert Koomen kwam nu op het middenveld te spelen. Dat leverde bijna resultaat op. In de 41ste minuut soleerde Bert de zestien binnen van Cuyk. Zijn loeiharde schot spatte uiteen op de binnenkant van de paal. Pech voor de FC. Ook vlak na de rust was er de pechduivel voor de FC. Robert van Boxel kopte op de lat.

Van der Laan bracht de stand na 67 minuten op 0-2. De partijen waren op dat moment in evenwicht, de heenwedstrijd meetellend. Rond de 70ste minuut zat het de FC wederom niet mee. Een speler van Cuyk maakte duidelijk hands binnen de eigen zestien en scoorde Mo Adouch wel in buitenspelpositie? In de 92ste minuut werd invaller Lars Loermans de matchwinnaar voor zijn club.

Na afloop tranen bij spelers van FC Lisse. Berusting bij de supporters van FC Lisse. Een bizar seizoen werd afgesloten met een vervelend eindresultaat. Het is nu tijd om te evalueren en de hoofden weer leeg te maken. FC Lisse start in de derde divisie met een relatief jonge selectie, waar de nodige groei in zit. Zo kwam een einde aan een seizoen, dat op 8 juli begon met het oefenduel tussen FC Lisse en Feyenoord. Het seizoen eindigde een week eerder dan de bedoeling was op zaterdag 2 juni. FC Lisse was elf maanden in touw.