FC Lisse JO-19-1-trainer Sander van Dijk vol met ambities

Sander van Dijk is pas 31 jaar, maar toch al ervaren als trainer. Na elf seizoenen Alphense Boys maakte Sander de overstap naar FC Lisse JO-19-1. Het hoogste jeugdteam van FC Lisse promoveerde drie keer op rij. Momenteel spelen de geel-blauwen in de tweede divisie. FC Lisse JO-19-1 begon de competitie met nederlagen tegen Hollandia en AFC. Tegen Rohda werd de eerste zege van het seizoen geboekt. Sander voelt zich intussen thuis binnen FC Lisse.

Sander koos al vroeg, mede door twee afgescheurde kruisbanden, voor zijn maatschappelijke loopbaan. Hij volgde de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). Hij stopte met voetballen en ging kijken wat hij kon bereiken in het trainersvak. Sander begon met training geven bij Altior. “Altior is een echte dorpsclub. Een club waar iedereen elkaar kent. Waar de betrokkenheid groot is. Waar nooit een vrijwilligerstekort is.”

John Cuvelier nam Sander mee naar Alphense Boys. “John nam mij mee vanuit Altior. Die zag dat ik jong en ambitieus was. Ik ben assistent geworden bij hem van de D2. Later onder de 13 gedaan. Toen werd het tijd op eigen benen te gaan staan.”

Wat trekt Sander zo aan in het trainersvak. “De hele week ergens naar toe leven. Jongens beter zien worden. Op zaterdag hopen dat je dat terug ziet. De ene keer lukt dit goed en ben je tevreden, de ander keer gaat dit minder goed. Het is een soort van verslaving om elke dag op het veld te staan. Het gaat niet alleen om de ontwikkeling  op voetbalgebied, maar ook om het mentale en fysieke.”

Sander is leraar wiskunde. “De omgang met leerlingen en het creëren van een band, dat zijn zaken die je ook nodig hebt in het trainersvak. Training geven is voor mij een ideale ontspanning. Ik zie het niet als moeten of werken. Ik vind het heerlijk om op het veld te staan.”

Wat heeft Sander van John meegekregen? “John is de ideale motivator. Als iemand van een team een hecht team kan maken is John dat. John krijgt zestien spelers en maakt er binnen twee weken een hecht collectief van, die met elkaar het veld op kunnen vreten. Dat krijgt hij overal voor elkaar.”

Wat zijn de kwaliteiten van Sander? “Ik ben super gedreven en gemotiveerd. Ik wil altijd het maximale eruit halen. Ik ben goed voorbereid. Ik leg de lat voor de spelersgroep hoog.”

Vorig seizoen speelde Sander met zijn Alphense Boys JO-19-1 tegen Ajax JO-19-1. “Prachtig om doordeweeks voor 1500 toeschouwers te spelen. Iedereen gaf ons geen cent, maar wij hebben ze het knap lastig gemaakt. In mijn team Nick Broekhuizen, een echte box-to-box-speler. Een speler die vaak in de zestien van de tegenstander komt, die rustig blijft en makkelijk scoort. Kan ook goed verdedigen.”

Hoe kwam FC Lisse in beeld. “Ik ken Rory Roubos goed vanuit het verleden. Op gesprek geweest. FC Lisse kwam na elf jaar Alphense Boys op het ideale moment.”

Er is een hechte band met de andere trainers. “Dat is belangrijk. Ik kwam als nobody binnen. Ik moet mij mezelf weer bewijzen. Dat is een uitdaging. Ik doe mijn best een hechte band te creëren. Dat vraagt de club. Is ook de kracht van FC Lisse.”

De tweede divisie is sterk “Ik probeer dat over te brengen naar de groep. FC Lisse is in opkomst. De spelers moeten daar aan wennen, in het verleden speelden sommigen in de derde of vierde divisie. De club is hard om hoog gekomen. Dat is super mooi. Ik moet de spelers een spiegel voor houden, waar wij naar toe moeten. Hoe hoger het niveau is hoe meer er wordt gevoetbald.”

Na een lange voorbereiding begon de competitie pas eind september. Hoe ziet de selectie er uit? “We hebben vijf nieuwe spelers. De groep bestaat uit 33 spelers, waarvan een groot deel komt uit de onder de 17.”