FC Lisse-jeugd heeft de toekomst

Zo vader zo zoon. Kees van der Leede is al jaren actief in het begeleiden en het trainen van de jongste jeugd van FC Lisse. Zijn zoon Patrick is in diens voetsporen getreden als leeftijdscoördinator van onder de 7, 8 en 9. Deze leeftijdsgroep kent een enorme aanwas in leden, die allemaal enthousiast zich bezig houden met het spelletje voetbal.

Patrick met als bijnaam Teylingen kreeg zijn eerste trainingen als kind van mevrouw Van der Zwan en mevrouw Van Dijk. Patrick is van de generatie Dennis Duivenvoorden, Rick Hoogkamer, Rick van Leeuwen en Wouter Abbink. In zijn latere jeugdjaren kende hij als trainer onder meer Marcel Hogeboom, Mario Koswal en Jan Gieske. Door een hernia kon hij bij de A-junioren niet in actie komen. Op het Fio zat hij naast Frank Peereboom. Uiteindelijk sloot hij aan bij zijn maten in de zondagselectie, zoals Koen Zenden, Jorit Doeswijk, Jorit van Setten en Sander Meeuwissen. Hij maakte daar trainers mee als Fokke van der Reyd, Said Ouaali en Leon Annokkee. “Als jeugdspeler van FC Lisse heb ik samen met Mike Noordhoek de D-tjes getraind. Ik ging heel vaak met mijn vader op pad. Zo heb ik heel veel gezien en meegemaakt. Bij de zondag ben ik samen met Bart Swinkels en Eugene de Wolf leider geweest.”

Kees en Patrick van der Leede hebben gemeen, dat ze zich richten op een groepering die in zekere zin het minst opvallen. “De jongste jeugd is fantastisch om mee te trainen. Het maakt zo veel enthousiasme los bij die ventjes. Mijn zoon ging op een gegeven moment voetballen bij FC Lisse. Eerst bij de ukken. Petra van der Laan doet het natuurlijk goed bij de allerkleinsten. Vervolgens wordt die groep steeds groter en zijn er steeds meer trainers nodig. Dan kriebelt het toch als je langs de kant staat. Met een paar vaders zeg je dan. ‘Kom wij gaan op het veld staan en gewoon die kids trainen.’ Als je dan op het hoofdveld staat op zaterdagmorgen met de ukken en de Mini-F dan wil je het ook goed gaan neerzetten. En de kinderen leuke oefeningen aanbieden. Je wilt er een groep van maken en de boel enthousiasmeren. Daarin hadden wij vorig seizoen een superjaar. Het liep goed met een leuke groep trainers. Op een gegeven moment heb je een groep van twintig begeleiders. Je ziet de blijheid bij de kinderen. Er waren de positieve reacties van de ouders. Dat motiveert door te gaan. Toen de functie van leeftijdscoördinator vrij kwam heb ik vrijwel meteen ja gezegd. Nu sta ik bij mijn zoon doordeweeks op het veld om training te geven. En om zaterdag teamleider te zijn. En daarbij leeftijdscoördinator voor mini-F, JO8 en JO-9. Dat is een mooie combinatie.”

De allerkleinsten, de 5- en 6-jarigen, dat zijn er momenteel bijna 20. Een aantal dat snel gaat groeien. De mini-F zijn er rond de 40. Die gaan nu hun eerste wedstrijden spelen. Deze vijf mix-teams zijn allemaal even sterk. JO-8 en JO-9 hebben rond de veertig kinderen per lichting. Die spelen competities, ingedeeld door de KNVB. Deze trainen gemiddeld twee keer week. Er wordt reeds gewerkt met de nieuwe KNVB-vormen op kwart veldjes. Zes tegen zes met een spelbegeleider. “Er hoeft niet gefloten te worden. De insteek is dat de kinderen het zelf bedenken. Ze moeten zelf oplossingen zoeken in de kleine ruimte. Zo werken ze vanzelf aan hun techniek. In de praktijk zie je amper overtredingen. In principe zonder vaste keeper. Er is veel balcontact met hoge scores.”

Er zijn heel veel begeleiders nodig rondom de trainingen. Zo draait Rik Vermeulen op de woensdagmiddag een aantal groepen samen met vutters zoals onder meer Aad Hoogkamer en Joop van Wieringen.

Wat doet een leeftijdscoördinator? “Ik ben een aanspreekpunt voor ouders en begeleiders. Ik probeer te zorgen dat alles loopt. Bijvoorbeeld dat iedereen voldoende shirtjes heeft. Dat de teamindelingen kloppen. En welke oefeningen we aanbieden. Regelmatig is er overleg met de begeleiders. Een interessante functie is wat ik doe.”