FC Lisse is ‘Lekker Bezig’

Met de ‘r’ in de maand heeft FC Lisse besloten tot het doorpakken als het gaat om gezonde voeding in haar sportkantine. In aanwezigheid van onder meer wethouder sport en bewegen Jeanet van der Laan, vertegenwoordigers van de VVD Lisse, KNVB en Sligro en het projectteam binnen FC Lisse Lekker Bezig is de aftrap gegeven van een project in een omgeving waarin meer plaats is voor gezonde producten. Het eerste succes is intussen binnen voor de FC. Het Voedingscentrum Nederland heeft onlangs FC Lisse gecontroleerd via een zogenaamde kantinescan. FC Lisse heeft hiervoor brons gekregen. Het streven is in de toekomst als het gaat om een gezonde sportkantine voor zilver en goud te gaan.

FC Lisse-voorzitter Leon Annokkee gaf in zijn openingswoord aan, dat de FC een club is die altijd bereid is tot innovatie. Bestuurslid Cees Verburg kan dit onderschrijven. “Gezonde voeding staat hoog op de politieke agenda. Het is fijn om te zien dat een sportvereniging als FC Lisse het initiatief neemt als het gaat om gezonde voeding. Als bestuur zijn wij blij met een betrokken en enthousiast projectteam Lekker Bezig, die samen met onze vrijwilligers ervoor zorgen dat er iets los komt als het gaat om het avontuur en doorontwikkelen naar een gezondere en verantwoorde sportkantine.” In 2015 is de Sligro en de KNVB gestart met het landelijk programma ‘Lekker Bezig’. FC Lisse is nu een van de 659 voetbalverenigingen in Nederland, die zich hierbij heeft aangesloten.

Als moeder van twee voetballende kinderen en belangstellend tonend voor de gezonde sportkantine werd Miranda de Regt in de gelegenheid gesteld de vragen te stellen. Miranda benadrukte dat de kantine het hart van iedere vereniging is. Niet alleen een gezellige plek, maar ook een gezonde plek.  Miranda ging als eerste het gesprek aan met Jeanet, die weet wat gezonde voeding betekent. Als voormalig oranje-international, moeder van drie voetballende kinderen, als ambassadeur bij de KNVB en zelf als speelster actief binnen de veteranen 1 van FC Lisse. Voor Jeanet een thuiswedstrijd. “Belangrijk is dat gezonde voeding voor met name kinderen wordt gestimuleerd. Ik heb zeventien jaar op een middelbare school gewerkt. Ongeveer driekwart van de FC Lisse-jeugdleden heb ik op school gehad. Wat ik merk dat er minder wordt bewogen. En ook dat er slechter wordt gegeten. Dat betekent toename van gewicht. Jonge mensen verdienen dan ook begeleiding als het gaat om het maken van de juiste keuzes. Ik vind het heel goed dat FC Lisse als het gaat om een gezonde sportkantine een voortrekkersrol neemt. De gemeente Lisse ondersteunt dit.”

Agnes Warmerdam, in het dagelijkse leven health coach, is projectleidster binnen FC Lisse van Lekker Bezig over de gezondere sportkantine. “Ik ben gemotiveerd en gepassioneerd om mensen te inspireren om zo gezond mogelijk te leven. Mijn visie is dit zo eenvoudig mogelijk te houden. Ik heb een aantal jaren geleden samen met René van Wieringen bij FC Lisse al een presentatie gegeven als het gaat om gezonde voeding voor de jeugd. Belangrijk als projecteam is dat wij goed samen werken met de mensen in de kantine van FC Lisse. Zij moeten het doen. In de toekomst willen wij voorlichtingsbijeenkomsten houden voor ouders om deze ook mee te krijgen. We willen door naar zilver.”

Na afloop van het officiële gedeelte gaf straatvoetballer Jesse Marlet een demonstratie. Dit werd gevolgd door een clinic met aanwezige jeugdleden van FC Lisse.