FC Lisse bekert zaterdag tegen Ajax-amateurs: gratis entree!

FC Lisse 1 heeft voor de eerste kwalificatieronde van de KNVB-beker een thuiswedstrijd geloot tegen de zaterdagamateurs van Ajax. Dit duel op Ter Specke wordt komende zaterdag gespeeld vanaf half drie en de entree is gratis. In tegenstelling tot andere jaren is er nog niet doorgeloot voor de tweede kwalificatieronde van de KNVB-beker. De zo gehate ABBA-methode als het gaat om het nemen van strafschoppen is vanaf heden niet meer van toepassing.

Toeval of niet. De loting voor de eerste ronde werd gedaan door Ajax-icoon Sjaak Swart. ‘Paco’was net als de schoonvader van FC Lisse-doelman Erik Cummins, Dick Schoenaker, een van de pioniers van het Ajax-zaterdag-team begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Een van de eerste trainers was Bobby Haarms, jarenlang assistent van het profteam van Ajax onder leiding staand van ‘De Generaal’: Rinus Michels. Wie goed door de Bobby Haarms-test kwam was fit genoeg om te spelen.

Vanaf begin jaren negentig gingen Johan Cruijff en later Louis van Gaal zich bemoeien met het zaterdagteam van Ajax. Dit team moest een vangnet worden van profs, die een herkansing kregen. Het vangnet, dat nu wordt gevormd door Jong Ajax. Ajax nam in 1989 afscheid van de Amsterdamse Voetbalbond. Onder trainer Dick Groot bereikte Ajax in 1993 het hoogste amateurniveau van Nederland. In de selectie van Ajax-zaterdag speelde op dat moment de latere trainer van FC Lisse 1: Said Ouaali. Jan Broekhuizen senior wist in deze tijd ook het Ajax-team te strikken voor het Bram Polderman Toernooi bij FC Lisse. In 1993/1994 verloor de FC onder trainer Ruud Bröring onder de rook van het Olympisch Stadion met 2-1 van Ajax. Elf seizoenen was het wachten op de volgende confrontaties tussen FC Lisse en Ajax. FC Lisse won in 2004/2005 op Ter Specke met 5-1 van Ajax.

Drie spelers kwamen ooit uit voor FC Lisse en Ajax-zaterdag: Brian van der Werff, Tim Orlowski en Cerilio Cijntje.

FC Lisse won vorig seizoen thuis voor de competitie met 3-1 van Ajax. FC Lisse kwam door een bal achter zijn standbeen na zeven minuten op een 1-0 voorsprong via Mark de Loor. Op zaterdag 29 september 2018 was het bijbelse getal zeven in zwang. Kenneth Misa-Danso schoot in de 14de minuut uit het niets de gelijkmaker binnen. De laatste zaterdag in september werd de wedstrijd van Luca Tarani. Luca veroverde de bal en schoot raak in de korte hoek. De FC ging zo rusten met een 2-1 voorsprong. FC Lisse wist pas in minuut 86 de zege veilig te stellen. Wederom door Luca.

De Ajax-selectie van dit seizoen is voor een groot deel dezelfde als die van een jaar geleden. In de voorbereiding wist Ajax een sterk bezet toernooi te winnen op de Veluwe door het verslaan van NSC Nijkerk en VVOG. FC Lisse tegen Ajax begint komende zaterdag om half drie.