Excelsior M. – FC Lisse 1-1 Lisse WNS

Bekervoetbal maakt bijzondere momenten in het leven van een speler en supporter zichtbaar. Zeker als de winst en het verlies worden beslist vanaf de strafschopstip. Op 21 juni 2008 nam de op 23 augustus 1977 geboren Michael van der Laan de belangrijkste pingel ooit in de geschiedenis van onze club. Zijn rake trap leverde de FC de landstitel bij Hollandia op. Op de dag van de 40ste verjaardag van Laantje nam Lis de elf meter trappen beter dan de opponent op het kunstgrasveld aan de Lavendelstraat in Maassluis. FC Lisse is zo niet alleen 10.000 euro rijker, maar het is ook geplaatst voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. Net als haar streekgenoten Ter Leede, VVSB, Noordwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys en Katwijk. Het vervolg is in de feestweek van Lisse.

De basis van de geel-blauwen werd gevormd door tien spelers, die ook vorig seizoen het FC Lisse-shirt droegen. De enige mutatie was onder de lat. Björn Haggerty startte in de basis. Bij FC Lisse ontbraken de geblesseerde spelers Brian van der Werff en Boyd Stevens. Timothy van der Meulen is nog niet speelgerechtigd na zijn avontuur in Duitsland. FC Lisse trof acht bekende gezichten van twee seizoenen eerder bij de tegenstander. Nieuw bij de thuisclub waren de van FC Den Bosch overkomende rechtsback Demi Gosepa, linksback Kevin Ringeling (brak vorig seizoen door in de formatie van trainer Jeroen Rijsdijk, en trok de belangstelling van onder meer Sparta) en linksbuiten Rashid Browne (heeft na een avontuur in Roemenië zijn voetbalplezier terug gevonden in Maassluis).

FC Lisse ging uit van een 4-3-3- opstelling. Exelsior speelt offensief in een soort van 3-5-2 formatie. FC Lisse begon lekker gretig door fel bovenop de tegenstander te zitten. Afjagen heet dit. Koen Fokkema was in de vijfde minuut de stoorzender bij de opbouw van de thuisclub. De bal kwam tussen Excelsior-doelman Jean-Paul van Leeuwen en Rowdy van der Putten terecht. Rowdy won dit duel op punten. De bal bleef in het speelveld. Rowdy bediende Thierry Monteny, die simpel kon binnen tikken: 0-1.

FC Lisse controleerde de wedstrijd, het moest wel oppassen op de ingevingen aan de kant van Excelsior. Björn redde uitstekend op een inzet van Vincent van den Berg. Het spel golfde op en neer. In de 30ste minuut kopte Koen over. Even later moest Björn zich strekken om een inzet van afstand net onder de lat weg te tikken. FC Lisse werd nog twee keer voor de rust gevaarlijk. Justin Valk zag zijn schot gekeerd worden door Van Leeuwen en Thierry kreeg de bal niet hard genoeg op zijn pantoffel.

In de tweede helft werd FC Lisse meteen bij de ‘strot’gegrepen door Excelsior. Sefa Kurt verzorgde de gelijkmaker. FC Lisse wankelde bij een inzet op de paal en een doelpoging rakelings over. Intussen regende het gele kaarten. Na een uur spelen kwam FC Lisse weer terug in de wedstrijd. Duidelijk was te zien, dat diverse spelers nog niet echt voldoende speelminuten op niveau in de benen hadden. Het tempo ging om laag en de kansen werden schaarser. Door Bas Buimer voor Koen te brengen ging Lis met twee spitsen spelen. Rowdy werd nog gevaarlijk met een kopbal. FC Lisse kwam goed weg onder meer bij een inzet van Gosepa. Hanne Hagary verving de moegestreden Thierry.

In de verlenging raakte de accu’s van de spelers leeg. Sloeg de vermoeidheid toe. Toch kreeg de FC nog mogelijkheden in de eerste helft van de verlenging via Martin van Eeuwijk, Niels Buys en Rowdy. De wedstrijd werd een slijtageslag. Kevin van der Zwet verving Justin. FC Lisse was in de tweede helft van de verlenging nog dichtbij de beslissende treffer door Hanne. De teams moesten uiteindelijk verder met tien man. Niels kreeg twee keer geel en ook Excelsior-speler Nebi Tiryakioglu kon voortijdig vertrekken.

De klok leek drie jaar terug gezet te worden met de keeperswissel bij de FC. Wesley Storm de Haagse doelman voor Björn. Tijdens het WK van 2014 kwam de Haagse keeper Tim Krul in de ploeg. Het resultaat is bekend. Sinds dit seizoen is het mogelijk in de verlenging een vierde wissel toe te passen. FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter maakte hier gebruik van.

FC Lisse had deze week op de training nog geoefend op strafschoppen. Hoe ging dat in de praktijk van Maassluis? Martin is vanaf elf meter een zekerheidje. FC Lisse had het voordeel met de penaltyserie te mogen beginnen. Na de tweede benutte Lisserse penalty door Robert van Boxel toonde Wesley zich de penaltykiller door de pingel te stoppen van Stephan Kruithof. Bas en Hanne faalden niet. Rowdy had tijdens de wedstrijd al heel wat kilometers gemaakt. Hij kreeg de kans FC Lisse een ronde verder te schieten. Dat lukte niet. Het ging verder een om een. Lars Rauws, Rik Vermeulen en Kevin scoorden allen. Browne kreeg de bal niet langs Storm. FC Lisse blij en een ronde verder.

Doorbekeren geeft de FC Lisse-spelers een enorme stimulans in de goede richting. Tijd om te herstellen is er bijna niet. Zaterdag aanstaande wacht immers op verplaatsing Lienden. Ook Lienden kwam midweeks in actie en verloor daarin thuis tegen HHC Hardenberg. Lienden – FC Lisse begint om half vier.