Erik Cummins geeft goede voorbeeld

Erik Cummins is de eerste speler bij FC Lisse, die zijn contract heeft verlengd. De nu 30-jarige doelman plakt er zelfs twee seizoenen aan vast. Dat betekent dat Erik minimaal tot en met de zomer van 2021 blijf spelen voor FC Lisse. Erik ruilde het afgelopen seizoen het geel-blauw van SC Cambuur in voor het geel-blauw van FC Lisse. Met zijn contractverlenging geeft Erik het goede voorbeeld aan andere spelers om ook bij te tekenen bij FC Lisse.

Erik groeide op bij DCV uit Krimpen aan den IJssel. Zijn keeperstalenten vielen al snel op bij Feyenoord. “Bij de F-ies was het zo, dat je om de beurt ging keepen. Wij zaten bij Feyenoord in de competitie. Op mijn 7de ben ik naar Feyenoord gegaan. Ik zat in hetzelfde team als Martin van Eeuwijk. Je kon wel zien, dat hij aardig kon voetballen. Ik zat verder in een lichting met onder meer Leroy Fer, Erwin Mulder, Georginio Wijnaldum, Royston Drenthe en Jonathan de Guzman. Met de C-junioren van Feyenoord deden wij mee aan de Nike Premier Cup bij FC Lisse. In de finale verloren wij na strafschoppen van Sparta. Toen ik op de basisschool zat trainden wij drie keer in de week ’s avonds. We werden dan thuis opgehaald. Vanaf de middelbare school heb ik altijd op het Thorbecke Lyceum gezeten. Dat is een Lootschool, dat samen werkte met Feyenoord. Voordat je naar school ging werd er in de ochtend eerst getraind. En na school werd er weer getraind. Bij Feyenoord heb ik mooie dingen meegemaakt. Zo ben ik onder meer in Frankrijk, Engeland en Japan geweest. In Japan, dat was tijdens de B-junioren, heb ik onder meer gespeeld tegen Cesc Fabregas, Gerard Piqué en Lionel Messi. Messi wist drie keer tegen mij te scoren. Messi is op dit moment de beste voetballer van de wereld.”

Erik over de rol van de doelman door de jaren heen. De schlemiel of de held van een team. “Fouten maak je alleen en winnen doe je ook alleen. Als ik een fout maak is het een doelpunt, als de spits over schiet zeggen ze ‘jammer jongen volgende keer beter.’ Ik doe er nooit zo moeilijk over. Het is zoals het is.”

Erik debuteerde in het betaalde voetbal op 4 maart 2012. “Ik maakte mijn eerste minuten in het betaalde voetbal bij FC Utrecht. Dat was thuis tegen NEC. Het werd 0-0. Het houden van de nul is belangrijk voor een keeper. FC Lisse was voor mij toen al een bekende amateurclub. Met Jong FC Utrecht deden wij nog mee aan een toernooi bij FC Lisse. Ik heb toen onder meer tegen Rik Vermeulen van FC Lisse gespeeld.”

Erik heeft in het betaalde voetbal altijd gespeeld voor volksclubs. In 2013 verhuisde hij naar Go Ahead Eagles. Twee bijzondere momenten blijven hem bij bij de club uit Deventer. “In de zomer van 2015 speelden wij Europees tegen Ferencvaros uit Hongarije. De thuiswedstrijd werd gespeeld in Emmen, omdat het Go Ahead-stadion te maken had met een verbouwing. Uit speelden wij in een leeg stadion, omdat Ferencvaros nog een straf open had staan. De charme van Europees voetbal ging er op die manier van af. ” En dan was er nog die keer dat Erik voor Go Ahead scoorde tegen Excelsior. Op 17 augustus 2014. “Ik was na afloop oprecht teleurgesteld, dat wij die wedstrijd verloren. Als je dan binnen komt merk je dat je telefoon is ‘ontploft.’ Dan voel je dat het wel bijzonder is als een keeper scoort.”

Ondanks 29 wedstrijden voor SC Cambuur in de eerste divisie kreeg Erik geen contractverlenging. Via LinkedIn kwam Erik in contact met FC Lisse. “Ik kreeg een bericht van Paul van der Veen van FC Lisse of wij een keer een kopje koffie wilden doen. Aanvankelijk was het een paar keer meetrainen. Kijken hoe de sfeer is er of ik goed in de groep lag. Al snel kwam het rond.”

Met Rik Vermeulen is Erik de enige dertiger binnen de selectie van FC Lisse. “Ik ben niet de persoon die eventjes gaat vertellen hoe het moet. Ik heb natuurlijk wel bepaalde ervaringen en zicht op andere dingen. Ze kunnen dus altijd bij mij terecht met vragen. Het is een leuke ervaring om met vooral jonge leergierige spelers te werken. Er komt genoeg talent aan bij FC Lisse. Het is nu belangrijk toe te werken naar een bepaalde vastigheid.”

Intussen is Erik bezig om af te studeren. “Wat ik na mijn keepersloopbaan ga doen weet ik niet. Zeg nooit, nooit. Naast het voetbal zijn er nog zo veel andere dingen. Vanaf mijn zesde tot en met 30ste heb ik altijd volle bak gevoetbald. Sinds drie jaar doe ik de HBO-studie Business en Innovation. Het is eigenlijk een soort van Johan Cruijff University. Dit is via de spelersvakbond opgezet. Het voordeel is dat waar je ook zit, je de colleges online kan volgen. Ik ben intussen begonnen met werken bij een consultant, advies- en uitzendbureau.”

Het is de bedoeling dat Erik vanaf volgend seizoen ook keeperstraining gaat geven bij de jeugd van FC Lisse.