Erik Cummins trotse aanvoerder FC Lisse

Vanaf dit seizoen is Erik Cummins de aanvoerder van het eerste team van FC Lisse. Samen met Rik Vermeulen is onze eerste doelman een van de twee dertigers in het team.

Erik over het dragen van de aanvoerdersband. “Dat heeft de trainer bepaald. Ik vind het een hele eer. Ik ga mij plotseling niet anders gedragen.”FC Lisse heeft een jonge groep. “Je denkt dat er een paar oudere gasten bijkomen. Jongens als Tiktak, Noordhoff en Klijbroek zijn echter nog steeds jong.”

Hoe ziet Erik zijn rol als aanvoerder. “Ik heb een bepaalde achtergrond vanuit het betaalde voetbal. De jongens probeer je te helpen en te coachen. Jij bent het eerste aanspreekpunt. Laat de andere jongens maar lekker voetballen.”

FC Lisse is bezig een team te worden. “Het vormen van een team doe je ook naast het veld. Dat gaat op zich goed. We spelen niet slecht voetbal, alleen waren de resultaten nog niet in orde. Op dat laatste is het wachten. Als voetballer wil je winnen. Als je te vaak verliest gaat dat in je achterhoofd zitten. Complimenten zijn leuk, maar met nul punten naar huis gaan maakt voetbal minder leuk. Een team worden is dan moeilijk zeker met nieuwe jongens, die je nog niet kent. Je praat met veel spelers. Tom Noordhoff kan daar ook een grote bijdrage inleveren, gezien zijn voetballend vermogen en inzicht.”

Als sluitpost zag Erik in korte tijd Niels Buijs, Kevin van der Zwet en Jordi Tiktak vlak voor hem een kruisband afscheuren. “Ik krijg daar kippenvel van, als je dat vlak voor je neus ziet gebeuren. Stuk voor stuk zijn dit belangrijke spelers, die wij missen. Voor ons als team is het een hard gelach, voor de spelers zelf is het nog vele malen erger.”

Vier dagen in de week is Erik bij FC Lisse te vinden. Naast doelman bij FC Lisse en consultant voor de gemeente Amsterdam geeft Erik sinds dit seizoen keeperstraining op Ter Specke. “Op maandag en dinsdag begin ik om kwart voor acht met werken, zodat ik eerder weg kan. Dan hoop ik dat de metro gaat. Ik haal mijn spullen op en ga dan naar FC Lisse. Op maandag geef ik training aan vijf keepers van onder de 17 en op dinsdag aan drie keepers van  onder de 19. Dan heb ik nog een vriendin en studeerde ik afgelopen jaar af. Dat is best wel zwaar.”

Training geven bij FC Lisse noemt Erik investeren in de toekomst. “Ik vind het leuk om te doen. Gaat veel werk in zitten. Je wilt iedere week iets anders doen en de keepers in beweging houden. Zowel bij onder de 17 als onder de 19 zitten keepers met potentie. Ik was blij verrast. Het gaat goed komen als ik stop als doelman. In de toekomst kijken is echter lastig.”