Column: Rollebollen in Zeist of op Ter Specke

Kunt u verklaren waarom leidinggevenden en bestuurders van landelijke sportorganisaties met de regelmaat van de klok met elkaar publiekelijk in onmin leven? Is het niet de Judobond, dan wel de zwembond waar een technisch topsportcoördinator moet vertrekken. Ook de KNAU heeft zo’n traject achter de rug, terwijl de Wielerbond ook niet van onberispelijk gedrag is in deze. En dan staan op dit moment onze landelijke KNVB-bestuurders, voetbalmiljonairs, denktanken en “voetbalkenners’ in kranten, praatprogramma’s op tv en andere media volop in de picture.

Waarom? Denk ik dan. Is het dan toch het ‘haantjesgedrag’, zoals dat in de volksmond wordt genoemd. Ervaren mensen uit het bedrijfsleven en voormalige topvoetballers liggen met elkaar en onderling rollebollend in de clinch. Waar gaat het om? Als leden en verenigingen hebben wij ons te houden aan reglementen, protocollen en limieten van onze KNVB. Te late meldingen of lichte verzuimen worden direct afgestraft met boetes. De bereikbaarheid van het KNVB-zenuwcentrum in Zeist is moeizaam. Van een ervaringsdeskundige heb ik vernomen, dat een telefoontje eindigt in een voicemailbericht, waarin door de medewerkster wordt verzocht “maar geen bericht in te spreken, want het is veel te druk”. Klantvriendelijkheid ten top voor je eigen leden, beschamend toch.

Ik ben van mening, dat afgestapt moet worden van een beleid, waarin te snel een beroep gedaan wordt op onze voetbalmiljonairs. In menig analyseprogramma hebben zij hun meningen al voldoende geventileerd over tactiek, kwaliteit en wat iemand niet goed doet. Allen hebben ze van de KNVB een versnelde cursus trainer-coach 1 mogen doen. Ik vraag mij af of zij zich de stof goed eigen hebben gemaakt en of zij van hun eigen vele toptrainers voldoende hebben opgestoken. Overal hebben zij bij topclubs in de keuken gekeken, maar weinig hebben zich volgens mij echt verdiept in structuur en processen van een club en/of bond. De ervaring leert ons toch al jaren, dat lang niet elke topvoetballer een topcoach en/of bestuurder is. Is Ruud Gullit hier geen mooi voorbeeld van? Veel praten, maar weinig daden. Daarnaast is er bij veel KNVB-bobo’s duidelijk sprake van communicatie-verstoringen, vertrouwensbreuken en ongelofelijk veel gelekte info naar de media. Het wijzen naar elkaar is makkelijk, maar triest is dat niemand verantwoording neemt. Ik vraag mij dan ook af: Waar zijn de vrienden en toppers van toen?? Zij vallen nu rollebollend met elkaar over straat!

Ik mag hopen, dat de profielschets voor alle functies nu eens door nuchtere mensen wordt opgesteld en uitgevoerd. Dat er mensen op vacante posities komen, die dat kwalitatief aan kunnen en ook graag in willen vullen. Laten we het maar afwachten. Als er maar niet volgens de huidige interne KNVB-procedures gehandeld gaat worden. Dan kan het nog wel eens lang onrustig blijven in Zeist.

Laat wij ons als supporters van FC Lisse maar gelukkig prijzen, dat wij de afgelopen weken een andere wijze van rollebollen hebben kunnen aanschouwen. Ons vlaggeschip heeft de juiste wind in de zeilen. Stuurman Robbert laveert tussen de golven de haven van de 3e divisie uit en zijn bemanning hengelt de punten met regelmaat bij elkaar. Een verrassing? Voor de één wel en voor de ander niet. Mijn verklaring ligt in het beperkte aantal mutaties binnen het team en het bereikte resultaat in de P/D-finale tegen Staphorst. Het geloof in de eigen kwaliteiten is deze zomer blijven hangen. Spelers hebben in zichzelf geïnvesteerd en nieuwkomers hebben gestreden voor hun plekje. De korte vakantie heeft goed gedaan en ieder had er weer zin in. De derbywinst tegen de boys uit Katwijk gaf een boost aan allen en deed het team verder groeien tot wat het nu is. En dat team met wisselspelers zagen we afgelopen zaterdag op een positieve manier rollebollend met elkaar over het veld in Harkema. De eclatante zege was verdiend en deed ons medekoploper worden na vier competitiewedstrijden. Maar er komen nog 30 wedstrijden, die van alles kunnen brengen. Winst, verlies, schorsingen, blunders, goals, teleurstellingen en vreugde. Maar laten we met zijn allen binnen en buiten lijn genieten van het heden en in alle redelijkheid toeleven naar het volgende.

A.s. Zaterdag de promovendus uit Huizen. Een club met ook een kampioenenhistorie, die na mindere jaren weer volledig uit het dal is geklommen. Zij weten wat knokken voor de punten is en geven vast geen cadeautjes. Ik gun het alle thuissupporters a.s. zaterdag ook te mogen genieten van een rollebollend FC Lisse, dat zijn positie kan consolideren. Ik geloof daar wel in, maar het zal niet vanzelf gaan. Het team weet dat ook, dus het wordt …. genieten voor allen. Wat er in Zeist wel of niet gebeurd vernemen we wel uit de media. Ik heet u en de gasten uit Huizen van harte welkom op een zonnig Ter Specke. Mooi weer, sportieve strijd tussen de lijnen en genieten buiten de lijnen. Fijne zaterdagmiddag.

De Lijntrekker
www.supportcasper.nl