Ajax zaterdag – FC Lisse 1-2

Winnen bij Ajax-zaterdag is voor FC Lisse niet al te gebruikelijk. In vijf pogingen voor de laatste dag in de zomertijd van 2019 lukte de geel-blauwen dit maar een keer. Op 24 september 2005 won de FC op het huidige hoofdveld van De Toekomst met 5-0 van Ajax. Door treffers van Rivallino Sleur, Lorenzo Netteb, Roel de Goede, René van Wieringen en Maarten Veenhof. FC Lisse stond op dat moment onder leiding van de huidige hoofd jeugdopleiding bij Ajax: Saïd Ouaali. Ruim veertien jaar later was er weer een zege van de FC bij Ajax met 2-1 via Jaap Zwetsloot en Kubilay Koylu. FC Lisse is aan een opmars bezig met acht punten uit de laatste vier wedstrijden.

Turn-verslaggever Hans van Zetten maakt steevast dezelfde opmerking wanneer Epke Zonderland zijn oefening aan de rekstok tot een goed einde brengt: ‘Hij staat.’ FC Lisse staat er momenteel ook steeds vaker. Met dezelfde basiself tegen Ajax, die eerder ONS Sneek aan de Lisserse zegekar bonden. Boyd Stevens voelt zich steeds beter in zijn sturende rol vanuit de achterste linie. Teruggrijpend, dat hij ook deze positie in nam in zijn jeugdige periode bij Volendam. Voor de verdediging geeft Tom Noordhoff de verdere impulsen. Alle andere spelers voeren hun gewenste taken naar behoren uit. Het kan beter, maar voorlopig staat FC Lisse goed. Met als basis dienend, dat het weinig kansen weg geeft en kijkt naar de mogelijkheden die er zijn om tot doelpunten te komen.

In de eerste twintig minuten gebeurde er niets bij Ajax tegen FC Lisse. De thuisploeg haalde zichzelf onnodig uit de wedstrijd. Wegens praten kreeg FC Lisse een vrije trap te nemen. Een klusje voor Tom Noordhoff. In het verleden in de jeugd jarenlang uitkomend voor Ajax. Tegenwoordig is Tom trainer van de JO-9 bij Ajax. Tom schoot de vrije trap op de paal. Jaap Zwetsloot was alert door de rebound binnen te schieten. Ajax kreeg daarna met een kopbal en een doelpoging van Serghino Sanches mogelijkheden. Bij de laatste kans kon FC Lisse-doelman Erik Cummins redding brengen.

De honger aan doelpunten was voor FC Lisse voor de rust nog niet gestild met wederom Tom Noordhoff als aangever. Kubilay, gesteund door familie en vrienden, schoot vanaf een meter of twintig van de Ajax-goal geweldig binnen. De 2-0 voorsprong leek de wedstrijd op slot te gooien.

Na de pauze slaagde Ajax er lange tijd niet in het team dat er staat en stond van FC Lisse in verlegenheid te brengen. FC Lisse nam geen risico’s met het inwisselen van de niet meer geheel fitte Rik Vermeulen en Jaap tegen Tom Duindam en Ayrton Dol. Intussen vestigde Kubilay wederom de aandacht op zich. Solerend door de Ajax-defensie. Zijn schot kwam op de onderkant van de lat terecht en stuiterde vervolgens weer het veld in.

In de slotfase mocht Sam Willemse zijn debuut nog maken in FC Lisse 1. Sam overkomend van de Koninklijke HFC, in het verleden onder meer spelend bij Alphense Boys. Onder de hudige trainer van FC Lisse JO-19-1: Sander van Dijk. FC Lisse kreeg het nog even moeilijk. Romano de Jonge trof vier minuten voor tijd uit een vrije trap. Kubilay had de beslissende op zijn voet, maar stuitte op Ajax-doelman Stephan Veenboer. FC Lisse won uiteindelijk verdiend met 2-1.

FC Lisse speelt komende zaterdag 2 november in de wintertijd op Ter Specke de Bollenstreek-derby tegen Ter Leede. De aftrap is om half drie.