2017-06-05: FC Lisse O17-1 – KFC O17-1 (1-4)

Een wedstrijd met twee gezichten van FC Lisse O17-1

De laatste wedstrijd van het seizoen voor de mannen van trainer Nick van Everdingen en teammanager Joost Ruigrok is niet geworden waar vooraf op werd gehoopt. Namelijk het seizoen afsluiten met een overwinning. Het lepe KFC O17-1 liet met name in de 2e helft zien waarom zij in de NC voor promotie naar de 3e divisie landelijk mogen uitkomen.

Vanaf het beginsignaal werd de speelwijze van KFC al vrij snel duidelijk. KFC liet de verdediging van FC Lisse rustig opbouwen. Van enige druk op de Lisser defensie was dan ook vrijwel geen sprake. FC Lisse was dan ook de ploeg met het meeste initiatief in de beginfase en was veelvuldig op de helft van de ploeg uit Koog aan de Zaan te vinden. KFC loerde op de snelle uitbraak via hun handige buitenspelers, maar FC Lisse was attent en liet zich ook niet verleiden door teveel ruimte achter de defensie te laten ontstaan. Bij balverlies op de KFC helft werd er ook direct druk op de bal gegeven, waardoor de kans op een omschakelmoment voor KFC tot een minimum beperkt bleef. De beste mogelijkheden waren dan ook voor FC Lisse. Uit een hoekschop wist Baber tussen een aantal KFC verdedigers toch knap in te koppen. Helaas belandde zijn kopbal van dichtbij recht in de handen van de KFC doelman. Even later had Sam de openingstreffer op zijn voet. Na een fraaie kapbeweging was ook zijn inzet een prooi voor de KFC sluitpost.

Van KFC viel in aanvallend opzicht niet bijster veel te bespeuren. Een enkele keer waren zij wat dreigend, maar zoals gezegd stond FC Lisse als team uitstekend. Het Lisser middenveld met Timo, Wouter en Rowan hadden de controle over het middenveld. De vleugelverdedigers Jochem en Lars hielden de handige KFC buitenspelers redelijk eenvoudig in bedwang en centraal achterin stonden Paul en Milan altijd goed opgesteld en wonnen de meeste persoonlijke duels. FC Lisse doelman David hoefde dan ook zelden in actie te komen. In de 28e minuut kwam FC Lisse dan ook verdiend op voorsprong. Milan stuurde de opkomende Lars de diepte in. Uitkomend bij de hoekvlag wist hij toch een heerlijke voorzet af te leveren. Met een schitterende kopbal was Sven twee KFC verdedigers in de lucht de baas. Prachtig viel de bal buiten bereik van de KFC doelman in het uiterste hoek binnen, 1-0. Een zeer fraaie treffer en terechte voorsprong op dat moment.
Gezien het spelbeeld was het eigenlijk wachten op een grotere voorsprong. KFC wist voetballend nog steeds niet bijzonder veel te creëren. Een dood spelmoment was dan ook nodig om langszij te komen. Uit een hoekschop wisten zij d.m.v. een kopbal in de 35e minuut toch de gelijkmaker aan te tekenen, 1-1. Een domper voor de Lissenaren gezien het spelbeeld op dat moment. Een 1-1 ruststand dus, waar KFC het meest gelukkig mee mocht zijn. De FC Lisse aanhang was dan ook vrij positief voor de 2e helft. “Jammer van de gelijkmaker zo vlak voor de rust, maar al met al een prima wedstrijd van FC Lisse O17-1 tot dan toe”, was de algehele indruk.

Met Piet nu in het doel voor David was FC Lisse direct na rust weer dichtbij de voorsprong. Na een mooi passje van Timo kon Rowan binnen de 16 meter vrij uithalen. De KFC doelman moest zich strekken en redde fraai. Even later liep FC Lisse dan toch in het mes van KFC. Binnen een tijdsbestek van 10 minuten gaf FC Lisse de wedstrijd uit handen. Uit een vlotte, en goed uitgevoerde counter kwam KFC op voorsprong. Hierbij zag de restverdediging van FC Lisse er niet goed uit na balverlies diep op de helft van KFC, 1-2. Dit moment bleek een beetje een blauwdruk te zijn voor de rest van de 2e helft. Daarbij, KFC had wat het wilde. Een voorsprong die ongetwijfeld meer ruimte zou gaan opleveren. Met de nodige ruimte kan iedereen op divisieniveau een aardig balletje trappen. KFC echter nog iets beter dan de gemiddelde ploeg in deze competitie. Helaas liet FC Lisse zich nu wel verleiden door als team zo’n 20 meter “te hoog” te gaan staan. Met 50 meter ruimte in de rug spelen tegen dit KFC is dodelijk. Dan blijkt eens temeer waarom KFC de gedeelde nummer 2 op de ranglijst is. Geduldig wachtend op eigen helft op de fout van FC Lisse wisten zij optimaal gebruik te maken van de ruimte achter de FC Lisse defensie. Uit weer een omschakelmoment kon de handige KFC buitenspeler het strafschopgebied binnendringen. Paul moest binnen “de 16” aan de noodrem trekken. De bijbehorende strafschop werd onberispelijk binnengeschoten, 1-3.

De weer van een blessure herstelde Rik kwam nu voor Timo en even later mocht Jesper de plaats van Rowan innemen. FC Lisse ging nog wel op zoek naar de aansluitingstreffer, maar – gezien het spelbeeld in deze fase – leek het een moeilijke opdracht voor FC Lisse om nog een goed resultaat te bewerkstelligen. FC Lisse kreeg nog wel een paar aardige mogelijkheden op de aansluitingstreffer, maar helaas ontbrak ook de echte scherpte in de afwerking. Wel had FC Lisse in deze fase een strafschop verdiend na een overtreding op Baber, maar scheidsrechter Horst vond het helaas te weinig. Misschien had dat nog een kentering kunnen geven, maar FC Lisse miste de overtuiging om het KFC nog echt lastig te maken.
KFC echter was inmiddels wel in goeden doen. Keer op keer wisten zij – als een warm mes door de boter – door de linies van FC Lisse te snijden. FC Lisse was geen schim meer van de hechte organisatie zoals in de 1e helft. De linies hingen als los zand aan elkaar waar de slimme KFC spelers heerlijk tussendoor konden voetballen. Diverse keren verscheen KFC nu zeer dreigend in het strafschopgebied van FC Lisse. Vrijwel altijd na een snel uitgevoerd omschakelmoment, waarbij FC Lisse geen/te weinig druk op de bal zette. Gelukkig bleef de schade nog beperkt. Slechts 1x wisten zij het net nog te vinden, maar met een beetje fantasie hadden dat er ook 4 kunnen zijn.

Helaas werd het dus toch nog een vrij zware 1-4 nederlaag voor FC Lisse O17-1 in de laatste wedstrijd van het seizoen. Een nederlaag die je – gezien de 1e helft – niet aan zag komen. Jammer, maar al met al kan FC Lisse O17-1 terugkijken op een prima seizoen als debutant in de 4e divisie landelijk en is de doelstelling gehaald. Als hoogst spelend jeugdteam van FC Lisse – samen met FC Lisse O13-1 – wisten zij zich toch met een plek onder in de middenmoot vrij eenvoudig te handhaven in deze sterke 4e divisie landelijk van district West 1. Na een stroeve start van de competitie wist FC Lisse O17-1 zelfs bijna de 2e periode in de wacht te slepen. Helaas werd deze in de slotfase tegen De Zouaven O17-1 verspeeld, maar als team en ook individueel hebben de spelers ontegenzeggelijk grote progressie geboekt. Ook op het mentale vlak. Van een ietwat labiele ploeg in het begin van de competitie was deze inmiddels omgeturnd tot een hecht collectief waar vele tegenstanders hun tanden op stukbeten. In de 3e periode werd het team jammer genoeg overspoeld door vele blessures, maar door de geweldige medewerking van de staf en diverse spelers van FC Lisse O17-2 en O15-1 stond er altijd toch een zeer representatief elftal binnen de lijnen. Allen dank voor jullie inzet ! Ook invaldoelman David van Schie, veldspeler ! uit de uit de O17-4 – als ik het goed begrepen heb – bedankt voor je inzet in de laatste 3 wedstrijden. Chapeau ! Ook wordt de trouwe FC Lisse aanhang bedankt voor de steun tijdens de wedstrijden. Hierdoor was er gelukkig ook nooit een gebrek aan vervoer naar de verre uitwedstrijden, wat wel zo prettig was.

Al met al overheerst natuurlijk het goede gevoel. Veel dank gaat dan ook uit aan de trainer Nick van Everdingen en teammanager Joost Ruigrok voor hun kunde, passie en betrokkenheid. Zij wisten – met de nodige ups en downs – toch vrijwel alles uit het team te persen wat er in zat. Natuurlijk werden er ook enkele “mindere” wedstrijden en/of helften afgewerkt, maar regelmatig heeft de FC Lisse O17-1 aanhang kunnen genieten van heerlijke wedstrijden. Met name de prachtige uitoverwinningen tegen Sporting Martinus (0-3), KFC (0-2), OSV (0-6), DWS (1-3) en Purmersteijn (1-7) waren een genot om te zien. Ook op Ter Specke viel er genoeg te genieten. Naast de overwinningen op OSV, DWS en ADO’ 20, kwamen ook de topploegen als BFC, Zeeburgia en Purmersteijn op Ter Specke niet tot winst of kwamen met de schrik vrij.
Kortom, in het merendeel van de wedstrijden liet FC Lisse O17-1 zien dat zij als debutant zeker een aanwinst waren in deze 4e divisie landelijk.

Nu het seizoen ten einde is wordt er natuurlijk ook alweer vooruit gekeken. Gezien het aantal 1e jaars spelers in deze huidige O17-1 is de verwachting dat ook volgend seizoen FC Lisse O17-1 een flink woordje mee gaat spreken in de 4e divisie landelijk. Voor de 2e jaars spelers wacht volgend seizoen de O19. Ook voor hun ligt er een mooie uitdaging in het verschiet.
Last but not least natuurlijk ook heel veel dank aan de kledingsponsors We-Fit, Keizer&Cuvelier BV, Castien vastgoed BV, Allegro Automatisering en kapsalon Thijssen, waardoor de spelers en staf er gelikt uitzagen tijdens de wedstrijddagen. Hierdoor kon FC Lisse O17-1 zich op een waardige manier presenteren in de thuis en uitwedstrijden.
Als afsluiting van het seizoen staat er voor FC Lisse O17-1 nog een activiteit in de vorm van een gezellig teamuitje op de planning. Een leuke gelegenheid voor de spelers en staf om de mooie momenten nog eens de revue te laten passeren.

Rest mij om iedereen alvast een fijne vakantie toe te wensen en wellicht tot in het seizoen 2017-2018.

Scoreverloop FC Lisse O17-1 – KFC O17-1 : 1-4 (rust 1-1)

28. 1-0 Sven Heij
35. 1-1 KFC
46. 1-2 KFC
50. 1-3 KFC
77. 1-4 KFC

Opstelling FC Lisse O17-1 :

Doel : David van Schie (41. Piet Meeuwissen)
Verdediging : Jochem Teeling (41. Bob de Keizer) – Paul Bet – Milan van Duijn – Lars van der Steen
Middenveld : Timo Hillenaar ( 55. Rik Zirkzee) – Rowan Hoeke (60. Jesper Kamer) – Wouter van Rooijen
Aanval : Baber Ghauri – Sven Heij – Sam Schippers
Geblesseerd : Mats Alkemade, Steven Bakker, Kevin van Bentum

Geschreven door: Laurens Hillenaar