2017-04-29: Purmersteijn O17-1 – FC Lisse O17-1 (1-7)

FC LISSE O17-1 GEEFT EEN GALAVOORSTELLING MET ZEVENKLAPPER !

Allereerst de hartelijke felicitaties aan de spelers en staf van FC Lisse O17-2 met het behaalde kampioenschap in de 2e klasse en daarmee promotie naar de 1e klasse. Eindelijk is het nu zo ver. Grote klasse !
In deze voorlaatste competitieronde in de 4e divisie moest er door FC Lisse O17-1 naar Purmerend worden afgereisd waar nummer 5 van de ranglijst Purmersteijn O17-1 de tegenstander was. Een tegenstander die nog kansrijk was voor een plek bij de eerste 4 – welke een vervangende periode kan gaan opleveren – en bij een overwinning ook nog goede zaken kon doen in de 3e periode. FC Lisse O17-1 bevind zich inmiddels in een soort van niemandsland op de ranglijst. Wel is de 6e plaats nog in zicht, maar dan zouden de laatste 2 wedstrijden wel in winst moeten worden omgezet. Te beginnen dus tegen Purmersteijn O17-1. In de thuiswedstrijd waren de ploegen redelijk aan elkaar gewaagd en kwam dit ook in de 1-1 eindstand tot uitdrukking. Purmersteijn staat bekent als een “voetballende” en technisch vaardige ploeg met een positieve spelopvatting en dus altijd zoekend naar de voetballende oplossing. FC Lisse O17-1 speelt – gezien de eerdere resultaten – eigenlijk haar beste wedstrijden tegen dit soort “voetballende” ploegen. Kortom, een interessante wedstrijd voor beide ploegen.
Dan de wedstrijd. In de beginfase had Purmersteijn een licht overwicht en ook iets meer balbezit. Overigens wel met toestemming van FC Lisse. Dan rijst de vraag; wat doe je als ploeg met het balbezit ? Purmersteijn leek hier niet echt een plan voor te hebben. Regelmatig schoven zij de bal – enigszins voorspelbaar – in de breedterichting naar elkaar. FC Lisse vond het allemaal wel prima, stond als team positioneel uitstekend en gaven dan ook vooralsnog niks weg. Eenmaal in balbezit had FC Lisse wel een plan. Bij balverovering werd er – waar mogelijk – snel de diepte gezocht, waarmee FC Lisse regelmatig wel dreigend wist te worden, echter zonder tot grote kansen te komen. FC Lisse kwam in de 14e minuut wel ietwat gelukkig op voorsprong. Een schot van Wouter vanaf 20 meter bleek te machtig voor de Purmersteijn doelman, waarbij deze er niet goed uitzag, 0-1.
Purmersteijn ging natuurlijk op zoek naar de gelijkmaker, maar FC Lisse leek overal een antwoord op te hebben. De verdediging, bestaande uit Jochem, Paul, Milan en Lars, lieten weer eens zien waarom zij tot de minst gepasseerde defensies behoren in deze competitie. Kortom, Purmersteijn wist in het eerste kwart van de wedstrijd praktisch geen openingen te vinden in de hechte FC Lisse organisatie, waar dan ook op het veld. Slechts eenmaal wisten zij tot diep in de 16 meter van FC Lisse door te dringen, maar David bracht met een prima ingreep redding. FC Lisse daarentegen, wist Purmersteijn wel steeds meer te ontmantelen. Het Lisser middenveld met Timo, Rowan en Wouter verstoorden de Purmerendse opbouw dusdanig – zo rond de middenlijn – dat Purmersteijn nooit constante druk op de FC Lisse verdediging kon geven. Door positioneel goed te staan – ook door de FC Lisse aanvallers Sam, Steven en Baber – werd zo het combinatiespel van de Purmerenders al in een vroeg stadium ontregeld.
In de 22e minuut verdubbelde FC Lisse de voorsprong. Middels een uitstekend uitgevoerd omschakelmoment mocht Baber randje buitenspel aan de rechterkant ervandoor gaan. Met een Purmersteijn verdediger nog op zijn hielen schoof hij de bal toch zeer beheerst langs de Purmersteijn doelman tegen de touwen, 0-2. Een heerlijke voorsprong die even later zelfs naar 0-3 werd getild. De normaliter ook zeer betrouwbare Purmerendse defensie moest voor de 3e keer het hoofd buigen. Wederom was het Baber die de trekker overhaalde, na goed werk van Rowan. Een sensatie begon zich af te tekenen. 0-3, en dat binnen het half uur !
Purmersteijn oogde nu als een aangeslagen bokser en leken er een beetje moedeloos van te worden. FC Lisse daarentegen werd nu steeds meer de bovenliggende partij. Met kunst en vliegwerk wist Purmersteijn de schade vooralsnog beperkt te houden. Een fantastische redding van de doelman bij een kopbal, de lat, en tot 2x aan toe een inzet van de doellijn gehaald door een Purmersteijn verdediger, voorkwam een grotere voorsprong voor de Lissenaren. Kortom, FC Lisse had in deze fase Purmersteijn de definitieve nekslag kunnen geven. In plaats daarvan kwam er weer wat hoop in de Purmerendse harten. Uit een vrije trap wist een Purmersteijn speler vlak voor de rust de 1-3 achter David te koppen. Natuurlijk nog geen paniek bij FC Lisse, maar toch wel een kleine domper op de feestvreugde zo vlak voor de rust.
De verwachting bij de FC Lisse aanhang was dan ook dat FC Lisse een getergd Purmersteijn kon verwachten in de 2e helft dat fanatiek op zoek zou gaan naar de aansluitingstreffer. Want wat als deze vrij kort na rust zou vallen ? Dan zou er misschien wel paniek kunnen gaan uitbreken bij FC Lisse en de wedstrijd weer kunnen gaan kantelen. Want ploegen die nog terug kunnen/mogen komen uit een ogenschijnlijk geslagen positie zijn vaak de gevaarlijkste ploegen.
Purmersteijn begon dan ook met nieuw elan aan de 2e helft. Echter leken zij geen plan B te hebben en bleven vrij voorspelbaar voetballen. Zij bleven maar volharden in het combinatiespel wat uiteindelijk altijd wel ergens strandde door het compact en positioneel goed staande FC Lisse. Kortom, vrijwel alle Purmersteijn spelers “kwamen in de bal”. Hierdoor viel er weinig diepte in het spel van de Purmerenders te ontdekken. Wellicht lag een wat meer opportunistische speelwijze meer voor de hand. Misschien eens een diepe bal achter de FC Lisse defensie leggen om FC Lisse op die manier pijn proberen te doen. Niets van dit alles. De Purmerendse speelwijze bleef onveranderd. De sterke FC Lisse defensie had hier vrijwel altijd een antwoord op. De sterke Jochem en Lars hadden de buitenspelers in hun zak. Ook de – in het Purmersteijnse systeem – belangrijke spits werd geweldig uit de wedstrijd gespeeld door Milan. Hij kon na 2 maanden blessureleed eindelijk weer zijn opwachting maken en deed dit voortreffelijk. Mocht er al eens een Purmersteijn speler doorheen glippen, dan was de rugdekking aan FC Lisse kant altijd uitstekend verzorgd door met name Paul. Af en toe was er wel wat dreiging in het Lisser strafschopgebied, maar FC Lisse bleef eigenlijk zeer eenvoudig overeind in deze beginfase van de 2e helft. Kortom, doelman David hoefde dan ook nauwelijks in actie te komen. Net als in de 1e helft wist Purmersteijn ook nu 1x echt gevaarlijk te worden, maar FC Lisse overleefde ook deze penibele situatie.
Binnen een tijdsbestek van 7 minuten besliste FC Lisse de wedstrijd. Sam tilde met een prachtige droge knal de stand naar 1-4 . FC Lisse had zijn ruime marge weer terug in de 49e minuut. Vanaf dat moment liet FC Lisse O17-1 het beste voetbal zien van dit seizoen. Timo, Rowan en Wouter waren heer en meester op het middenveld. Sam en Baber waren altijd dreigend en waren hun directe tegenstanders veelvuldig de baas. Spits Steven fungeerde uitstekend als aanspeelpunt en dook in alle gaten waar iets te halen viel. Heerlijke driehoekjes, technische hoogstandjes, uitstekend positiespel en duelkracht. FC Lisse O17-1 trok alle registers open. Wederom Sam gooide de wedstrijd definitief in het slot. Na een fraai passje van Lars zorgde hij – na een mooie individuele actie – voor de 1-5 stand op het scorebord in de 56e minuut. Purmersteijn werd in deze fase veroordeeld tot toeschouwer en werden bij vlagen dronken gespeeld. Met de moed der wanhoop probeerden zij de stand nog wel een dragelijker aanzien te geven, maar FC Lisse was inmiddels over het hele veld de baas. Er viel zelfs wat “gallery play” te bespeuren. Misschien een beetje “over the top” maar wel een bewijs dat het met het zelfvertrouwen wel goed zat bij de FC Lisse spelers.
Met de inmiddels prima ingevallen Bram uit de O15-1 ging FC Lisse in deze fase door waar het mee bezig was, namelijk uitstekend voetballen. Ook Kevin mocht zijn opwachting nog maken en ook hij zorgde meteen voor de nodige dreiging. Alles leek in deze fase te lukken bij FC Lisse. Een heerlijke uithaal van Wouter buiten de 16 meter – met zijn linkerbeen – verdween op schitterend wijze in de kruising, 1-6. En nog was de koek niet op. Na een werkelijk schitterende aanval volgde er een nog mooiere afronding. Op zijn “Dennis Bergkamp’s” wist Baber met zijn rug naar het doel een paar Purmersteijn verdedigers in de luren te leggen inclusief de doelman, 1-7 in de 71e minuut. De FC Lisse aanhang werd lichtelijk euforisch. Ondergetekende telde zelfs het aantal spelers van beide ploegen, want dacht dat FC Lisse met minstens een man meer op het veld stond….. Kortom, Purmersteijn voelde zich kleiner en kleiner worden en leken steeds meer naar het eindsignaal te snakken om daarmee uit hun lijden verlost te worden. Met nog iets meer scherpte voor het doel had de uitslag zelfs richting dubbele cijfers kunnen gaan. Dit bleef Purmersteijn nog bespaard, maar zelden zullen zij zich zo machteloos gevoeld hebben als in deze wedstrijd. Waarschijnlijk zullen zij blij geweest zijn dat na ruim 80 enerverende minuten de prima leidende scheidsrechter Van Zanten eindelijk voor het einde floot. Eindstand 1-7.
Al met al een eclatante en dikverdiende overwinning voor FC Lisse O17-1 tegen een Purmersteijn O17-1 dat door deze zware nederlaag zijn laatste hoop op promotie zag vervliegen. Kortom, zeer bedrukte gezichten bij de Purmersteijn aanhang na afloop. Teksten als “een wanprestatie” en “deden er geen kloten aan” werden veelvuldig gehoord na afloop. Toch doe je FC Lisse O17-1 hiermee tekort. Een zeer degelijk, slim en volwassen spelend FC Lisse O17-1 wist de zwakheid/kracht van dit Purmersteijn haarfijn bloot te leggen/te ontregelen, maar was ook voetballend en mentaal de sterkste in deze wedstrijd.
Enfin, door deze heerlijke overwinning staat FC Lisse O17-1 inmiddels weer in het linkerrijtje op een mooie 6e plaats met 28 punten uit 21 wedstrijden. Volgende zaterdag komt nummer 3 van de ranglijst en winnaar van de 2e periode KFC O17-1 naar Ter Specke. Weer een “voetballende” ploeg. Ook in deze uitwedstrijd wist FC Lisse O17-1 een knap resultaat (0-2 winst) te behalen. Kortom, een mooi affiche in deze laatste (thuis)wedstrijd van het seizoen. U bent van harte welkom. Aanvang 13.00 uur.
Scoreverloop : Purmersteijn O17-1 – FC Lisse O17-1 : 1-7 (rust 1-3)
14. 0-1 Wouter van Rooijen
22. 0-2 Baber Ghauri
29. 0-3 Baber Ghauri
38. 1-3 Purmersteijn
49. 1-4 Sam Schippers
56. 1-5 Sam Schippers
64. 1-6 Wouter van Rooijen
71. 1-7 Baber Ghauri

Opstelling FC Lisse O17-1 :
Doel : David van Schie
Verdediging : Jochem Teeling – Paul Bet – Milan van Duijn (60. Bram Ciggaar) – Lars van der Steen
Middenveld : Timo Hillenaar – Rowan Hoeke – Wouter van Rooijen
Aanval : Baber Ghauri – Steven Bakker – Sam Schippers (67. Kevin van Bentum)

Geschreven door: Laurens Hillenaar