2017-04-01: FC Lisse O17-1 – rkav Volendam O17-1 (0-1)

FC Lisse O17-1 verweerd zich kranig tegen de aanstaande kampioen.

Het is FC Lisse O17-1 niet gelukt koploper rkav Volendam O17-1 punten af te snoepen. Net als in de uitwedstrijd trok “het andere Oranje” met 0-1 aan het langste eind.
Vanaf het beginsignaal liet Volendam O17-1 er geen twijfel over bestaan wat hun bedoelingen waren. Zo snel mogelijk op voorsprong zien te komen. Niks aftasten, maar de tegenstander direct bij de strot grijpen. Als een wervelwind begonnen zij dan ook aan hun missie. Met zoveel mogelijk spelers direct druk zetten op de bal, het speelveld klein maken bij balbezit van FC Lisse, groot makend bij eigen balbezit, inschuivende centrale verdedigers, uitzakkende en kaatsende aanvallers, opkomende backs en doorbewegende en diepgaande middenvelders. Dit alles met een hoge handelingssnelheid, passnauwkeurigheid, dynamiek en balvastheid welke niet eerder werd gezien bij ploegen in deze 4e divisie. Kortom, hier was de aanstaande kampioen aan het werk. Dit alles veroorzaakte logischerwijs zoveel onrust bij FC Lisse dat in het eerste kwartier het balbezit meer dan 80% voor Volendam zal zijn geweest.

Deed FC Lisse dan helemaal niets, hoor ik u denken ? Jazeker, tegenhouden. Meer zat er echt niet in tegen de Volendamse voetbalmachine in de beginfase. Natuurlijk zie je het als FC Lisse aanhanger liever anders, maar er zijn nu eenmaal wedstrijden waar het krachtsverschil dusdanig is dat je wel achteruit moet en/of gedwongen wordt, of je nu wil of niet. De FC Lisse defensie bestaande uit Bob, Youp, Paul en Jochem hadden hun handen vol, maar bleven vooralsnog uitstekend op de been. Ook het Lisser middenveld met Timo, Wouter en Rowan wisten de ruimtes goed klein te houden. Helaas was het Lisser balbezit dusdanig kort dat de Volendamse druk aan kon houden. Kortom, eenmaal in balbezit had FC Lisse weinig in de melk te brokkelen. Tegenhouden was voorlopig dus hoofdzaak. En verdomd, dit tegenhouden deed FC Lisse eigenlijk prima de luxe. Volendam wist amper openingen te vinden tegen het compact staande FC Lisse. Zij wisten Volendam toch aardig uit de 16 meter te houden. Toch de plek waar je doorgaans moet zijn om te kunnen scoren. Tegen alle verhoudingen in was de eerste echte kans van de wedstrijd zelfs ook nog voor FC Lisse. In de omschakeling wist Wouter een fijne dieptebal op Steven te geven. Eenmaal in het strafschopgebied ging zijn inzet vanaf een meter of 14 helaas over het Volendamse doel.

Na 20 minuten leek de Volendamse storm iets te gaan liggen. FC Lisse had af en toe de mogelijkheid om uit te breken, maar helaas was de eindpass dan weer vaak onvoldoende om echt gevaarlijk te worden. In de 22e minuut volgde er weer een tegenslag – uit de categorie blessureleed – zoals wel vaker de laatste weken voor FC Lisse O17-1. In een – op het oog – fair duel met een – qua fysiek – “Volendamse bouwvakker” werd Rik dusdanig in zijn ribbenkast geraakt dat ook hij waarschijnlijk zijn laatste minuten heeft gespeeld dit seizoen. Nazir werd zijn vervanger. Na de lange blessureonderbreking kwam Volendam in de 25e minuut toch op voorsprong. Eigenlijk vanuit het niets na die wervelende openingsfase. Een dieptebal werd ietwat gelukkig getoucheerd door een Volendam aanvaller waardoor de FC Lisse defensie enigszins verrast werd. De Volendamse buitenspeler was het attentst bij deze doorgeschoten bal. In de verre hoek liet hij FC Lisse doelman Piet kansloos, 0-1.
Volendam had zijn gewilde voorsprong. Met slechts 0,7 tegendoelpunten per wedstrijd wisten zij dat – eenmaal op voorsprong – deze niet snel meer uit handen wordt gegeven. Toch kreeg FC Lisse nog voor de rust een 2e mogelijkheid om de welhaast onpasseerbare Volendamse defensie pijn te doen. Nu stuurde Timo met een mooie pass Steven de diepte in. Helaas wist een Volendam verdediger zijn inzet nog net op het laatste moment te kraken, waardoor de Volendam doelman niet echt op de proef gesteld werd. Ook Volendam werd nog eenmaal gevaarlijk voor de rust, maar Piet bracht redding bij een Volendamse inzet uit een moeilijke hoek. Ruststand 0-1.

In de 2e helft grotendeels hetzelfde spelbeeld, al werd Volendam nu toch iets slordiger in balbezit. Toch was het nog steeds hoofdzakelijk tegenhouden voor FC Lisse. Naarmate de 2e helft vorderde, wist FC Lisse nu wel wat vaker op de helft van Volendam te komen, echter zonder dat het tot uitgespeelde kansen wist te komen. Kevin en Nazir werden met hun snelheid regelmatig gezocht, maar de solide Volendam defensie liet zich niet verrassen door deze spaarzame uitvallen. Met nu Sam voor Timo in de ploeg stond in de 55e minuut bijna de gelijkmaker op het niet aanwezige scorebord. De mee opgekomen Jochem probeerde het vanaf 25 meter maar eens van afstand. Zijn prachtig geplaatste bal belandde helaas op de lat, waar de Volendam doelman slechts bewonderend naar kon kijken, jammer. Maar ook Volendam kreeg kansen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Ook zij zagen een inzet de lat toucheren en even later moest Paul met een uiterste krachtsinspanning op de doellijn redding brengen nadat doelman Piet al geklopt was. Was de bal de doellijn gepasseerd ? Daar de doellijntechnologie dit weekend niet op Ter Specke staat, moest scheidsrechter Cornelissen zelf beslissen of de bal de doellijn was gepasseerd. Zeer resoluut gaf hij aan dat het geen doelpunt was.
FC Lisse leefde nog. Hopende op dat ene moment. Enkele hoekschoppen en vrije trappen op de Volendamse helft hadden zo’n moment kunnen zijn. Helaas valt de bal dan steeds net niet goed voor FC Lisse om Volendam echt pijn te doen. Met Melle nog voor Bob in de slotfase probeerde FC Lisse er nog een slotoffensief uit te persen. Tot kansen leidde dit helaas niet. Wel voor Volendam, doordat FC Lisse verdedigend wat meer ruimte moest toestaan. Gelukkig stond het Volendamse vizier niet op scherp of wist Piet met enkele fraaie reddingen een Volendamse treffer te voorkomen. FC Volendam voelde naarmate het eindsignaal dichterbij kwam dat zij ook dit varkentje hadden gewassen, in de voor hun – op papier – lastige uitwedstrijd. De overwinningskreten uit de Volendamse kelen bij het laatste fluitsignaal bevestigden dit ook. Zij mochten weer 3 punten bijschrijven op hun weg naar het kampioenschap. Eindstand 0-1.

Natuurlijk viel er niks af te dingen op deze zege voor “de wijdbroeken”. Veel valt FC Lisse O17-1 echter niet te verwijten. Iedereen heeft er alles aan gedaan om tot een goed resultaat te komen, maar Volendam O17-1 was deze wedstrijd gewoon een klein maatje te groot. Misschien had FC Lisse met het nodige fortuin, heel, heel stiekem een puntje kunnen overhouden aan dit duel. Er zijn wel gekkere dingen gebeurd in het voetbal. Helaas gebeurde dit niet en moet FC Lisse nog steeds 2 punten zien te halen om zich op eigen kracht definitief veilig te spelen. Door de verwachte winst van DWS O17-2 is het gat met een NC plek voor degradatie nu geslonken naar 7 punten. Met nog 3 wedstrijden voor de boeg zou dit genoeg moeten zijn. Helaas is het resterende programma niet echt in het voordeel van FC Lisse O17-1 t.o.v. de concurrentie. Kortom, FC Lisse zal op eigen kracht de 2 benodigde punten bijeen moeten zien te harken. Al zal het ook wel zeer prettig zijn als KFC O17-1 a.s. zaterdag zijn sportieve plicht vervuld en DWS O17-2 punten weet af te snoepen. Dan is het klaar, ongeacht het resultaat van FC Lisse O17-1 op bezoek in Bussum. De nummer 2 van de ranglijst BFC 017-1 is dan de tegenstander. Weer een zeer zware dobber, maar in de thuiswedstrijd wist FC Lisse deze ploeg knap op een 1-1 gelijkspel te houden. Zit er nu meer in het vat ?

Scoreverloop FC Lisse O17-1 – rkav Volendam O17-1 : 0-1 (rust 0-1)

25. 0-1 Volendam

Opstelling FC Lisse :

Piet Meeuwissen – Bob de Keizer (70. Melle Bloem) – Paul Bet – Youp v/d Aardweg – Jochem Teeling – Timo Hillenaar (50. Sam Schippers) – Rowan Hoeke – Wouter van Rooijen – Rik Zirkzee (22. Nazir Ali Mischu) – Steven Bakker – Kevin van Bentum

Geblesseerd : Baber Ghauri, Milan van Duijn, Lars v/d Steen, Mats Alkemade, Stan Oliemans.

Geschreven door: Laurens Hillenaar