2017-03-11: DWS O17-2 – FC Lisse O17-1 (1-3)

FC LISSE O17-1 ZET MEGASTAP RICHTING HANDHAVING

Met een steeds voller wordende ziekenboeg moest FC Lisse O17-1 het deze 16e speelronde opnemen tegen DWS O17-2 in Amsterdam. DWS, een roemrijke club. Kampioen van Nederland in 1964. Helaas is de glans er bij het vlaggenschip momenteel een beetje af, maar talentvolle jeugdspelers – en dus ook de BVO scouts – lopen er nog steeds in overvloed.
DWS staat voor Door Wilskracht Sterk. FC Lisse O17-1 heeft deze wedstrijd bewezen dat er met wilskracht inderdaad veel te bereiken is.

Na een hoop gehannes met de aanvangstijd afgelopen week, was DWS er dan eindelijk uit. Aanvang 12.30 uur. DWS kon zijn O17-2 natuurlijk nog “versterken” met spelers uit de O17-1 (2e divisie) die om 11.00 uur hun wedstrijd aanvingen. Na afloop van de DWS O17-1 wedstrijd liepen er een aantal dan ook zo door naar het andere veld. Natuurlijk precies op tijd om DWS O17-2 bij te staan, die toevalligerwijs 10 minuten later begonnen. Is niks mis mee, maar leuk is anders. Waar wel wat mis mee was betrof het veld. Een grasveld dat meer weg had van een grote poffertjespan. Fatsoenlijk combinatievoetbal was dan ook welhaast onmogelijk. Toch wist FC Lisse in de 4e minuut een fraaie aanval op deze poffertjespan te leggen. Timo stuurde Kevin de diepte in. Zijn voorzet kwam via Steven bij de vrijstaande Rik. Met een fantastische volley liet hij de bal vanaf 14 meter in de bovenhoek verdwijnen, 0-1. Een heerlijk doelpunt en natuurlijk een droomstart voor FC Lisse. DWS oogde logischerwijs aangeslagen. Dit stond niet in het DWS draaiboek. FC Lisse bleef in de beginfase de gevaarlijkste ploeg. Kansen/mogelijkheden waren er voor Kevin en Wouter. In de 18e minuut was er een grotere mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden. Linksachter Lars stoomde op, sterk als altijd. Hij vond Steven die zich knap vrij speelde op de rand 16 meter. Helaas lag de DWS doelman in de goede hoek bij diens inzet.

Deed DWS dan niks, hoor ik u denken ? Zeker wel. Hun zeer handige en balvaardige spelers vereiste opperste concentratie bij de Lissenaren. FC Lisse stond uitstekend als team. Een bewijs hiervoor was dat de eerste doelpoging van DWS pas in de 20e minuut viel te noteren. Langzaam maar zeker moest FC Lisse toch het initiatief aan DWS laten. Bijna gaf FC Lisse de voorsprong door eigen toedoen uit handen. Bij een foutje bij het uitverdedigen wist een DWS speler de bal te onderscheppen. Zijn uithaal spatte boven FC Lisse doelman Piet op de lat uiteen. Een meevaller en een waarschuwing tegelijk, want DWS heeft dusdanig veel kwaliteit om dit soort foutjes genadeloos af te straffen.
Toch was er ook tegenslag rond minuut dertig. Linksachter Lars kon niet verder wegens een enkelblessure. Max was zijn uitstekende vervanger. Vlak voor rust een vrije trap voor DWS op een zeer aangename plek voor de Amsterdammers. Gelukkig ging deze over het doel van Piet. Rust 0-1.

Met nog meer O17-1 spelers in de 2e helft ging DWS O17-2 vanaf de aftrap fanatiek op zoek naar de gelijkmaker. De beloning volgde al snel. Een ietwat goedkoop gegeven vrije trap werd voor het FC Lisse doel gegooid. De afgeslagen bal werd snoeihard ingeschoten. Dit keer redde de onderkant van de lat FC Lisse. Uit de scrimmage die daarop volgde in het doelgebied – waarbij FC Lisse doelman Piet onreglementair leek te worden aangevallen – belandde de bal uiteindelijk toch in het doel. Scheidsrechter van der Werff vond het te weinig en keurde het doelpunt goed, 1-1. Even leek het of DWS erop en erover ging, maar FC Lisse toonde wilskracht en vocht zich terug in de wedstrijd. Steven kon net niet aannemen in vrije positie met kans op meer na een fraaie pass van Timo en Kevin kon pas op het laatste moment gestopt worden door een DWS verdediger in de 16 meter.
In de 50e minuut leek FC Lisse toch op voorsprong te komen. Jochem lanceerde met een geweldige pass Kevin. Zijn fijn aangesneden voorzet leek binnengekopt te gaan worden door de vrijstaande Rowan. De FC Lisse aanhang stond al in de juichstand. Helaas kopte hij net over het DWS doel. Jammer, maar FC Lisse had zich goed hersteld van de gelijkmaker.

DWS had in deze fase misschien wel het meeste balbezit en was optisch wat sterker, maar tot uitgespeelde kansen kwamen zij echter niet. Natuurlijk is er altijd dreiging van een ploeg met zoveel individuele kwaliteit, maar vaak strandde hun aanvalsspel rond 20 meter van het FC Lisse doel. Goed compact, geconcentreerd en vol overgave stond FC Lisse te verdedigen. Het nieuwe centrale duo Bob en Paul voelden/vulden elkaar goed aan. Ook vleugelverdedigers Jochem en Max bleven als horzels hun directe tegenstanders het leven zuur maken. Ondanks het optische overwicht van DWS waren de beste kansen/mogelijkheden toch voor de geel-blauwen.
FC Lisse toonde zich een ploeg die bereid was om voor elkaar te werken en met een uitstraling om zeker niet met een nederlaag uit Amsterdam te gaan vertrekken. Ook de inmiddels voor Rik ingevallen Nazir had de boodschap begrepen en verrichtte ook veel verdedigend werk waar nodig, maar liet zich ook in aanvallend opzicht regelmatig gelden.

In de 64e minuut krijgt FC Lisse loon naar werken. Met een tomeloze inzet weet Paul tot twee keer aan toe een persoonlijk duel te winnen. Hij weet de bal met een laatste krachtsinspanning nog bij Wouter te krijgen. Met een 18 karaat dieptepass stuurt hij de op volle snelheid zijnde Kevin weg. Na eerst “de noodrem” van een overstekende DWS verdediger ontweken te hebben, dringt hij schuin voor de goal het strafschopgebied binnen. Het leek allemaal een eeuwigheid te duren voor de FC Lisse aanhang ( in werkelijkheid was het 3,7 seconden) voordat de treffer een feit was, want de DWS doelman had besloten op zijn lijn te blijven. Nog uit een lastige hoek, vlak voor de DWS doelman, haalde Kevin eindelijk de trekker over en liet de verbouwereerde DWS doelman kansloos, 1-2. Een prachtige treffer.

Met de verse en messcherp ingevallen Jesper voor de moegestreden Timo, moest FC Lisse proberen de voorsprong over de streep te trekken. In de 72e minuut besliste FC Lisse de wedstrijd door een fantastisch omschakelmoment. Uit een afgeslagen vrije trap van DWS weet FC Lisse razendsnel om te schakelen. Weer weet Wouter (of was het een ander ?) de aalgladde Kevin weg te sturen, die zijn directe tegenstander wederom te slim en te snel af is. Goed het overzicht bewarend weet hij de van achteruit mee gesprinte Max te bedienen. Voor hem was het een koud kunstje om de bal in het doel te schuiven, al zijn er genoeg die zo’n kans nog gemist hebben na een foutieve aanname, zeker op een hobbelig veld als dit. Max niet. Max deed alles goed, 1-3.

In de resterende tijd drong DWS nog wel aan, maar verder dan een schot naast het FC Lisse doel kwamen zij niet. De hardwerkende “stofzuiger” Rowan kreeg nog geel uit de categorie “nuttig”. Kortom, FC Lisse was niet van plan om deze aanstaande overwinning nog in gevaar te laten komen. Bijna was de overwinning nog hoger uitgevallen. Een inzet van Nazir ging helaas net naast de verkeerde kant van de paal op aangeven van DWS plaaggeest Kevin. In de slotminuut nog een opvallend moment. Paul kon echt niet meer verder, totaal leeggespeeld……Dus eventjes met 10 man verder tot het laatste fluitsignaal. Een beter bewijs is er niet voor de getoonde inzet. Eindstand 1-3.

Door deze overwinning heeft promovendus FC Lisse O17-1 een grote stap gezet richting handhaving in deze 4e divisie. Het gat met de NC plekken voor degradatie is nu 9 punten op DWS O17-2 en Diemen O17-1. Een prettige constatering, maar “operatie handhaving + meer” is nog niet voltooid voor de mannen van Nick van Everdingen en Joost Ruigrok. Met nog 6 wedstrijden voor de boeg kan er nog veel verloren worden, maar is er ook nog veel te winnen. Allereerst natuurlijk de 3e periode. FC Lisse O17-1 blijkt inmiddels een taaie ploeg te zijn waar veel ploegen hun tanden op stukbijten, ook de topploegen. Dus ook in de 3e periode gaat FC Lisse O17-1 weer voor het hoogste. Met deze overwinning is de eerste stap gezet. Ook de 4e positie op de ranglijst zou een vervangende periode kunnen opleveren. Hiervoor is FC Lisse nog volop in de race. Hopelijk stroomt de ziekenboeg ook net zo snel weer leeg als dat deze volstroomde en staan de geblesseerden weer snel op het veld. Met name heel veel beterschap voor beide doelmannen Mats en Stan.

Volgende zaterdag komt medemiddenmoter Sporting Martinus O17-1 naar Ter Specke, oftewel; wie haakt bij de subtop aan?

U bent van harte welkom. Aanvang 13.00 uur.

Scoreverloop : DWS O17-2 – FC Lisse O17-1 : 1-3 (rust 0-1)

4. 0-1 Rik Zirkzee
45. 1-1 DWS
64. 1-2 Kevin van Bentem
72. 1-3 Max Grobbe

Opstelling FC Lisse O17-1 :

Doel : Piet Meeuwissen

Verdediging : Jochem Teeling – Bob de Keizer – Paul Bet – Lars v/d Steen (30. Max Grobbe)

Middenveld : Rowan Hoeke – Wouter van Rooijen – Timo Hillenaar (67. Jesper Kamer)

Aanval : Kevin van Bentem – Steven Bakker – Rik Zirkzee (60. Nazir Ali Mishu)

Geschreven door: Laurens Hillenaar