2017-03-04: De Zouaven O17-1 – FC Lisse O17-1 (4-1)

FC Lisse O17-1 grijpt naast de 2e periodetitel

Het is FC Lisse O17-1 niet gelukt de 2e periode te winnen in de 4e divisie landelijk en daarmee een kans om promotie af te dwingen voor de 3e divisie landelijk. De opdracht vooraf was helder. Een overwinning tegen De Zouaven O17-1 zou volstaan. Slechts een monsteroverwinning van concurrent ADO ’20 O17-1 op Sporting Martinus O17-1 zou eventueel nog roet in het eten kunnen gooien, maar die kans was nihil.

De Zouaven speelt haar thuiswedstrijden in het pittoresk gelegen Grootebroek in West-Friesland. De club waar Frank en Ronald de Boer hun carrière begonnen, maar dit terzijde. De thuiswedstrijd op Ter Specke tegen de Westfriezen staat mij nog helder op het netvlies. Het werd een vrij kansloze 0-3 nederlaag voor FC Lisse O17-1. Eigenlijk de enigste wedstrijd waarin FC Lisse O17-1 weinig tot niets te vertellen had, tegen een ploeg die m.i. nu te laag op de ranglijst terug te vinden is. Maar dit is allemaal alweer een half jaar geleden. De mannen van trainer Nick van Everdingen hebben in deze periode vooral mentaal flinke stappen gemaakt. Na een moeizame competitiestart (3 punten uit 5 wedstrijden) is de weg omhoog ingezet. Met 13 punten uit de laatste 6 wedstrijden is FC Lisse nu zelfs koploper in de 2e periode en bivakkeert als debutant keurig onderin het linker rijtje. Vooral het geringe aantal tegendoelpunten (slechts 5 uit de laatste 9 wedstrijden) geeft de ploeg steeds meer vertrouwen.

Toch was er voor deze wedstrijd ook enige twijfel. Liefst 4 basisspelers ontbraken in dit cruciale duel. Doelman Mats en aanvaller Baber door blessures (beiden beterschap) en verdedigers Bob en Paul i.v.m. vakanties. Met aanvaller Sven en verdediger Melle uit de O17-2 en doelman Stan en verdediger Tristan uit de O15-1 zijn er echter prima vervangers voorhanden. Ook teammanager Joost Ruigrok was afwezig tot zijn grote spijt. Hij is op wintersportvakantie, maar werd d.m.v. de social media regelmatig op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen in de wedstrijd. Wel aanwezig waren grensrechter Danny Turk die de vlag uitstekend hanteerde en Jasper Faas, trainer van FC Lisse O15-1, die trainer Nick van Everdingen assisteerde. Dan de wedstrijd.

Op het mooie kunstgrashoofdveld werd het, zoals verwacht, een meer spannende dan fraaie wedstrijd. Vaak zijn wedstrijden waar resultaatvoetbal gespeeld (moet) worden niet de meest aantrekkelijke. Ook deze wedstrijd had niet het niveau wat beide ploegen wel in zich hebben. Weinig goed voetbal, wel heel veel strijd en inzet, maar vooral spanning, zeker bij ondergetekende. Ook voor De Zouaven stond er veel op het spel. Middels een overwinning zouden zij qua puntenaantal gelijk komen met FC Lisse, maar belangrijker, er zou meer afstand genomen worden van de NC plekken voor degradatie.

De openingsfase was dan ook aftasten geblazen voor beide ploegen. FC Lisse had een licht overwicht. Vooral het – op het juiste moment – vroeg druk zetten om daarmee de opbouw van De Zouaven te verstoren wierp zijn vruchten af. De Zouaven oogde wat nerveus door dit vroege druk zetten van FC Lisse. De eerste hoekschoppen waren dan ook voor de Lissenaren. Milan kopte in de 5e minuut net over het De Zouaven doel. Ook de eerste echte kans/mogelijkheid was voor FC Lisse. Rik snelde langs zijn directe tegenstander. Zijn voorzet belandde bij Sven, die vanaf 16 meter net over het Zouaven doel mikte. Kortom, de toon was gezet. Na 15 minuten werd De Zouaven sterker en dreigender. Vooral hun linksbuiten bleek af en toe een ware plaag voor de FC Lisse defensie. Hij werd dan ook het meest gezocht, vaak d.m.v. de lange bal, maar Melle, Milan, Lars en Jochem wisten de gelederen vrij goed gesloten te houden. Toch kon ook de eerste kans voor de Westfriezen niet uitblijven. De uitstekend keepende Stan wist – na een steekballetje – met een knappe ingreep een De Zouaven aanvaller van het scoren af te houden. Even later kon een De Zouaven speler vrij uithalen na een afgeslagen hoekschop. Zijn inzet ging rakelings naast. FC Lisse moest gewaarschuwd zijn, want De Zouaven leek de ietwat nerveuze beginfase achter zich gelaten te hebben.

Toch liet FC Lisse halverwege de 1e helft ook weer van zich spreken. Gelegenheidsaanvoerder Timo vond en benutte de ruimte aan de linkerkant na een vlotte combinatie. Helaas was de voortzetting een prooi voor de overigens ook uitstekende De Zouaven doelman. Ook Kevin zorgde regelmatig voor dreiging en gevaar. Hij wist na een fraaie actie Sven te bereiken. Uit de draai ging zijn inzet net naast. Kortom, de ploegen waren tot dusver redelijk aan elkaar gewaagd. Toch kwam De Zouaven op voorsprong in de 27e minuut. Een prachtige dieptebal werd door de uitstekende linksbuiten op waarde geschat. Zijn afgemeten voorzet werd knap bij de 2e paal binnengekopt, 1-0. Een tegenslag, maar niet meer dan dat.

FC Lisse O17-1 heeft bewezen mentaal sterk te zijn en is vaker van een achterstand teruggekomen. Zo ook nu. Nadat eerst Stan met een puike ingreep FC Lisse in de wedstrijd hield, toonde FC Lisse weer zijn veerkracht. Een overtreding op Melle aan de rechterkant leverde FC Lisse een vrije trap op en een De Zouaven speler een gele kaart. Rik pompte de bal in het strafschopgebied. In een mêlee van spelers wist de ijzersterke Milan toch zijn voorhoofd tegen de bal te krijgen. Als een granaat sloeg de bal via de onderkant van de lat tegen de touwen, 1-1. Een heerlijke treffer zo vlak voor de rust. Toch was De Zouaven nog bijna met een voorsprong de kleedkamer ingegaan. Weer kon dezelfde De Zouaven speler een afgeslagen hoekschop vrij inschieten. FC Lisse had blijkbaar niets geleerd van de vorige hoekschop. Gelukkig bracht de bovenkant van de lat dit keer redding.
Echter, de grootste kans van de 1e helft was in de blessuretijd. Na een goedlopende – soort van rugby – aanval, verprutste een De Zouaven aanvaller deze megakans door de bal naast het doel van Stan te schieten. Opluchting aan FC Lisse zijde. Het rustsignaal kwam dan ook als geroepen voor FC Lisse. Voor De Zouaven was het een hinderlijke onderbreking in een fase waarin zij FC Lisse pijn hadden willen en kunnen doen. Met de 1-1 ruststand mocht FC Lisse het meest gelukkig zijn, zeker na de hectische slotfase van deze 1e helft.

Scheidsrechter Wezel had schijnbaar genoten van de inzet en strijd van beide ploegen in de 1e helft. De limonade was amper uitgeschonken of hij gaf alweer het sein om te starten voor de 2e helft. De Zouaven begon waarmee het de 1e helft was geëindigd. Stan moest zich strekken op een hard schot van een De Zouaven speler. Ook bij deze inzet wist hij weer knap redding te brengen. Dan de 48e minuut. Na een vlotte combinatie via Kevin en Sven wist laatstgenoemde de bal met een gevoelvol passje bij de inkomende Rik te krijgen. Vanaf 8 meter wist hij de bal helaas niet langs de De Zouaven doelman te krijgen. Met een geweldige reflex wist hij deze megakans onschadelijk te maken.

Vanaf dat moment werden de hoogtepunten in de beide strafschopgebieden steeds spaarzamer. Het Lisser middenveld – bestaande uit Timo, Wouter en Rowan – verzette bergen werk om de dynamische De Zouaven middenvelders een halt toe te roepen. Dat FC Lisse de bal maar vrij kort in haar bezit had werkt dan ook niet in het voordeel voor de broodnodige rust in een team. Maar, mocht er eens iemand doorbreken, dan stond er altijd nog Lars en/of Milan, welke centraal achterin een ijzersterk duo vormde. Rond de 60e minuut moest de vermoeide en lichtgeblesseerd geraakte Melle zich laten vervangen door Tristan. Ook Sam kwam voor de leeggespeelde Rik om de aanval van nieuwe impulsen te voorzien.
Maar ook bij De Zouaven kwamen de fysieke ongemakken aan het licht. Krampverschijnselen bij een De Zouaven speler bewees dat het hoge tempo en de manier van voetballen steeds meer zijn tol begon te eisen bij beide ploegen. Bij FC Lisse kwam Steven voor de moegestreden Sven om de FC Lisse aanval nieuw leven in te blazen. Net op het moment dat de FC Lisse aanhang zich afvroeg wat het plan zou zijn voor de aankomende slotfase – vol voor de winst en daarmee de periodetitel gaan, of het belangrijke punt koesteren – wist De Zouaven in de 70e minuut toch toe te slaan. FC Lisse werd verrast door een snelle inworp. Een De Zouaven aanvaller wist de achterlijn te bereiken en zijn afgemeten voorzet werd onberispelijk binnen geschoten. Hierop moest zelfs doelman Stan het antwoord schuldig blijven, 2-1.

Met nog slechts 10 minuten op de klok werd centrale verdediger Milan naar voren gedirigeerd om te proberen de gelijkmaker te forceren. Bij de eerste de beste aanval met Milan in de frontlinie wist hij bijna de gelijkmaker binnen te koppen. Na een voorzet van Steven kwam hij bij een ultieme snoekduik centimeters tekort om de bal te beroeren en daarmee misschien de gelijkmaker aan te tekenen. Helaas kwam hij daarbij zeer ongelukkig terecht, waarbij zijn schouder uit de kom schoot. Een grote tegenslag, natuurlijk in eerste instantie voor Milan zelf, maar ook voor het team. De drie meegenomen wissels waren immers opgebruikt. Kortom, zonder rots in de branding/stormram Milan en met slechts 10 spelers, moest FC Lisse proberen de achterstand te repareren. Een onmogelijk opgave bleek later. De krachten vloeiden langzaam weg bij FC Lisse en de ruimtes werden groter. De Zouaven wist wel raad met de geboden ruimte. In de slotfase wisten zij dan ook nog uit te lopen naar een ietwat geflatteerde 4-1 voorsprong. In de slotseconden was ook een penalty niet aan FC Lisse besteed, na een overtreding op de doorgebroken Kevin binnen de beruchte lijnen. De verder goed leidende scheidsrechter Wezel hield vreemd genoeg de rode kaart op zak. De doelman van De Zouaven wist ook de inzet van Sam te pareren. Meteen hierna klonk het eindsignaal. Eindstand 4-1.

Al met al had De Zouaven misschien wel het meeste recht op de overwinning, maar bij een gelijkspel waren er ook geen Kamervragen gekomen. Kortom, een zure nederlaag. Nu is iedere nederlaag niet te pruimen, maar deze is extra zuur omdat de periodewinst is verspeeld. Maar ja, ook verliezen hoort bij de sport. Toch krijgt de ploeg een groot compliment voor de getoonde inzet. Iedereen heeft keihard gewerkt en op het oog alles gegeven. Helaas was het dit keer niet genoeg. Verrassend genoeg wist ook medeconcurrent ADO ’20 O17-1 de 2e periode niet te grijpen door een 0-2 nederlaag tegen Sporting Martinus O17-1. De felicitaties gaan nu naar KFC O17-1. Kortom, twee honden vechten om een been……..

Het vizier zal vanaf nu gericht zijn om verder afstand te nemen van de NC plekken (10 en 11) voor degradatie. Dit gat is nu 6 punten op Diemen O17-1 en DWS O17-2. Laat laatstgenoemde nu net de volgende tegenstander zijn in Amsterdam. Diemen O17-1 staat voor over 3 weken op het programma met tussendoor het treffen met Sporting Martinus O17-1. Kortom, weer drie cruciale wedstrijden voor FC Lisse O17-1, waarin zij een grote stap kunnen zetten naar handhaving in deze 4e divisie landelijk. Maar ook plek 4 is nog in zicht. Dit gaatje is slechts vier punten op Purmersteijn O17-1 en Zeeburgia O17-2 met Sporting Martinus O17-1 daar vlak onder op drie punten van FC Lisse O17-1. Deze plek zou ook nog recht kunnen geven op een (vervangende) periodetitel. Kortom, deze slag is verloren, maar de oorlog daarmee niet.

Scoreverloop De Zouaven O17-1 – FC Lisse O17-1 : 4-1 (rust 1-1)

27. De Zouaven : 1-0
36. Milan van Duijn : 1-1
70. De Zouaven : 2-1
75. De Zouaven : 3-1
76. De Zouaven : 4-1
Bijzonderheden : 80. FC Lisse mist penalty

Opstelling FC Lisse O17-1 :

Doel : Stan Oliemans
Verdediging : Melle Bloem (60. Tristan Slootbeek) – Milan van Duijn – Lars van de Steen – Jochem Teeling
Middenveld : Rowan Hoeke – Wouter van Rooijen – Timo Hillenaar
Aanval : Kevin van Bentem – Sven Heij (68. Steven Bakker) – Rik Zirkzee (62. Sam Schippers)

Geschreven door: Laurens Hillenaar