2017-01-14: FC Lisse JO17-3 – Warmunda JO17-1 (1-4)

Met misschien de best voetballende ploeg win je niet automatisch elke wedstrijd

De eerste wedstrijd in 2017 is tegen koploper Warmunda JO17-1. In de bekercompetitie was Lisse de bovenliggende partij met 3-1 in een boeiende wedstrijd. Met de vaste groep van 13 spelers nemen we kort de vorige wedstrijd door. Warmunda is fel, snel op de counter en geeft niet op. Gemiddeld iets jonger dus in de duels zeker kansen. En verder over ons eigen spel: laat het voetballend zien en vooral met elkaar de strijd aangaan; pak het na een verloren duel direct weer op, kop omhoog.

Zoals eigenlijk elke wedstrijd is de start voor Lisse. In de 2e minuut een vrije trap vlak buiten de 16 meter en Ryan schiet de bal fantastisch in. Alleen redt de keeper met een mooie zweefduik richting kruising, klemvast. Het spel golft op en neer in het eerste kwartier onder begeleiding van niet alleen de prima scheidsrechter, ook onder begeleiding van de nodige regen, sneeuw en wind.

Een gevaarlijke uitval van Warmunda lijkt in de 14e minuut de 0-1 op te leveren na een geweldige uitkapactie van de spits van Warmunda. Alleen is daar Erik-Jan nog die met een kamikaze achtige redding inclusief schreeuw de bal van de lijn haalt. Vlak daarna in de 17e minuut uit een corner van Warmunda stuitert de bal ongelukkig omhoog tegen de hand van een Lisse verdediger, strafschop. En dit moment wordt letterlijk begeleid door een andere knal. Opeens een flits en direct harde knal, staken. Dat hadden we kunnen weten want de vorige keer dat Darco wissel stond werd de wedstrijd om dezelfde reden gestaakt. Alleen deze keer mogen we na 10 minuten weer het veld op. Beetje opgewarmd en van plan om de eventuele 0-1 weer snel recht te trekken. De spieren zijn wat kouder en gelukkig ook bij de strafschop nemer die overschiet.

Het lukt daarna bij vlagen om het eigen spel te spelen. Warmunda blijft alleen continu de opbouw onderbreken, de handelingssnelheid bij Lisse is niet snel genoeg. Af en toe is het vooral de lange bal die voor gevaar zorgt zoals vanaf Coen via Ryan naar Julian. Vervolg is nog niet doeltreffend. Eigenlijk loopt het duel zoals de 1e wedstrijd. Lisse iets meer voetballend, komt niet echt in het spel en Warmunda gevaarlijk in de uitbraak en als collectief een stapje verder.

Na 30 minuten twee wissels. Darco en Just komen voor Ryan en Kasper. Tactiek blijft gelijk. Vlak voor rust een typerend moment voor de wedstrijd. Lisse is in de aanval, de aanval loopt vast en de keeper van Warmunda trapt snel en ver uit. De spits is sneller dan onze verdediger, de bal stuitert, de keeper twijfelt net te lang en de 0-1 verdwijnt over de keeper in het doel. Direct het rustsignaal.

Het gaat niet slecht is de voorlopige conclusie. De tegengoal is een domper maar nog niets verloren. Alleen de balans in ons spel is niet optimaal. Het snel (durven) aanspelen van spelers die vragen vanaf het middenveld kan beter. Er wordt minder voetballend de oplossing gezocht en wat vaker de langere bal. Probeer dat meer af te wisselen. Julian heeft wat last en gaat tijdelijk in de wissel en Ryan keert weer terug in het veld.

In de 2e helft is het spelbeeld niet heel anders. Lisse wil het initiatief en Warmunda is altijd klaar om dit over te nemen en gevaarlijk te counteren. Het wordt nog lastiger als kort na rust de eerste aanval van Warmunda direct leidt tot de 0-2. Het geluk andersom is er niet. Een schot van Tim wordt door de keeper overgetikt en in de 50e minuut gaat de opbouw op het middenveld mis, counter en in de korte hoek 0-3. Een kwartiertje worstelt Lisse om boven deze dreun uit te komen en weer zelf kansen te creëren.

Uiteindelijk is het de mooiste individuele actie van de wedstrijd die zorgt voor een verdiend doelpunt voor Lisse. Ryan krijgt de bal op rechts halverwege de helft van Warmunda en met geweldig voetenwerk slalomt hij langs 4 of 5 verdedigers om vervolgens ook nog de keeper te passeren met een schot hoog in de het doel, 1-3. Lisse dringt aan en weet dat met een 2-3 een punt nog haalbaar is. Julian en Kasper komen nog voor Timo en Coen en de 2-3 hangt een paar keer in de lucht. Maar het is de dag van een effectief en slim collectief genaamd Warmunda dat de 1-4 weet te scoren.

Jammer, nog niets verloren in deze spannende competitie. Of zoals we vanuit de coaching meegeven aan de spelers: nog steeds het best voetballende team. Pak het met elkaar op en we gaan nog genoeg punten halen.

Geschreven door: Marco Elderbroek