2016-10-08: FC Lisse JO17-3 – SJC JO17-2 (3-4)

Ongelukkig verlies voor FC Lisse JO17-3

Zonder stagiair Ryan maar met de genoegd herstelde Darco en Tim R., plus de aanvullingen van deze week Just en Jelmer (beiden dank !), de laatste bekerwedstrijd tegen SJC JO17-2. Een tegenstander die niet veel heeft gewonnen maar langzaam op gang komt en vorige week Van Nispen met 5-0 versloeg.

Het begin van de wedstrijd is voor Lisse. Met snelle aanvallen worden kansen gecreëerd. Julian haalt na goed doorzetten de achterlijn en kan net niet de goede voorzet geven. Kort daarna een mooie lange voorzet van Tygo waar Kasper goed is doorgelopen en net niet de goede timing heeft om in te koppen bij de 2e paal. Een 3e net niet in de 7e minuut als Darco mooi doorkomt in het strafschopgebied en net niet kiest voor de vrijstaande Timo en de keeper op zijn weg vindt. En ook Jelle schiet weer mooi en keihard van een meter of 25, net naast. Een veelbelovende start met een kleine tegenslag als we in de 13e minuut 10 minuten met een man minder moeten spelen. Vlak voordat Lisse weer met 11 verder kan is het SJC dat een foutje achterin afstraft, 0-1.

SJC laat in deze fase al zien een prima tegenstander te zijn en zet regelmatig veel druk naar voren wat de opbouw niet eenvoudig maakt. Dat vraagt nog meer beweging van middenveld en voorhoede zonder bal en dat lukt vandaag niet altijd. Tegelijk zien we dat SJC juist, met bijna dezelfde afspraken over de opbouw, dit goed voor elkaar heeft. De eerste wissels na 25 minuten brengen Tim B. en Just op rechtshalf en –achter voor Darco en Jelmer waarbij Tygo tijdelijk naar de spits opschuift. Een domper als al na 10 minuten Tim B. met een behoorlijke knieblessure weer het veld moet verlaten en de opstelling opnieuw moet worden omgegooid en Darco weer terug komt. Wat volgt is een rommelige fase waar beide teams zoeken naar een nieuw evenwicht met optisch een iets beter Lisse met zeker af en toe mooie combinaties waarbij een aantal technische hoogstandjes van Timo opvallen. Rust 0-1.

Gedwongen door een pijnlijke nek gaat Tygo in de rust eruit dus nog een aanpassing. Julian zakt een linie naar rechtshalf met voor hem Jelmer en achter hem Just. Complimenten ook zeker voor Just en Jelmer die hard meewerken aan de overwinning. Uiteraard in de rust ook nog een korte peptalk van Cor die ook de positieve punten benadrukt; er is nog niets verloren. Dat blijkt ook als 5 minuten na rust de stand is omgebogen naar een 2-1 voorsprong. Het is haast niet bij te schrijven maar enkele mooie aanvallen eindigen al dan niet met kluts en attent opletten in het doel. Eerst is het Julian die het sterkst is bij de 2e paal en de 1-1 maakt. Prachtige aanval ook met Floris, Coen en Timo. Een schot vanaf de 16 meter van Darco verdwijnt boven de keeper in het doel en opeens de 2-1 voorsprong. Met nog enkele schietkansen daarna lijkt de wedstrijd de goede kant op te vallen. Daar denkt SJC heel anders over en in de periode erna weten zij het spel ook weer mee te spelen. Met name de beweeglijke middenvelders blijken aanvallend lastig af te stoppen.

Toch staat de verdediging goed. Jelle schakelt zijn man uit, Erik-Jan stuurt als aanvoerder het team en loopt vele gaten dicht. SJC verstoort alleen de opbouw zo goed dat Jelle een paar keer vastloopt. Na eerst technisch knap enkele tegenstanders uit te spelen staat onze verdere organisatie en coaching op dat moment net niet goed en lukt het hem niet een medespeler te vinden. Voor de volgende wedstrijden kunnen we daar met elkaar nog beter op inspelen. Ondertussen moet ik gaan opschrijven dat tussen de 50e en 65e minuut er geen sprake was van een engeltje op de lat; eerder een duiveltje en daardoor staat het met nog 10 minuten te spelen 2-3 voor SJC.

De laatste 10-15 minuten zijn duidelijk voor Lisse. Tygo komt nog voor Kasper in het veld en met een hele berg winnaarsmentaliteit stropen de jongens de mouwen nog eens op. Lisse wordt gevaarlijker en krijgt de beloning. Julian weet zijn energie en kracht in het laatste deel prima te gebruiken en speelt na goed doorzetten Darco aan die in een 1-op-1 met de keeper de verdiende 3-3 scoort ! En nu wil Lisse doordrukken. De spelers gaan vol voor de 4-3 die ook na mooie aanvallen, waar bijna iedereen bij betrokken is, lijkt te vallen. Alleen was dat duiveltje op de lat van het Lisse-doel blijven zitten en in de laatste minuut is het SJC dat slim countert en in de korte hoek de 3-4 scoort. Afgelopen en een ongelukkig verlies. Maar ook complimenten voor het harde werken en bij vlagen goed spel.

Terugkijkend naar de bekerserie: een mooie balans in deze poule, de teams zijn aan elkaar gewaagd. We winnen 4 keer vaak terecht en soms wel met wat geluk, verliezen 3 keer waarvan 2 niet nodig en met een bijpassend doelsaldo 18-18. Meer dan genoeg groei mogelijkheden en we hebben als coaches al heel wat keren met een grote glimlach langs de kant gestaan want er zit mooi voetbal in deze groep ! Op naar de competitie.

Geschreven door: Marco Elderbroek