2016-04-02: FC Lisse B3 – RCL B3 (10-1)

Een geweldige 1e helft als basis voor weer een grote overwinning

Wat is het toch jammer dat Kagia B1 net een maatje te groot is gebleken. Want de laatste weken vliegen de punten en doelpunten je om de oren bij de competitiewedstrijden van FC Lisse B3. Een week na het paastoernooi is het opnieuw RCL dat met een flinke nederlaag naar huis wordt gestuurd.

Zonder de geblesseerde Timo starten we met alleen Kasper in de wissel. De eerste vier minuten zijn voor een enthousiast RCL dat een paar keer koppend (want ze zijn best groot) gevaarlijk is. De beste kopper in de 1e helft is overigens Erik-Jan die een bal van de doellijn koppend weet weg te werken. Daarna is het eigenlijk alleen nog maar Lisse dat de ene na de andere aanval opzet.
En als collectief, want vaak is het de man meer situatie die wordt gecreëerd doordat we verdedigers hebben die vrijwel allemaal afwisselend in staat zijn om de druk mee naar voren te zetten of als achterblijvende verdediger het Mats niet te moeilijk te maken. Vandaag zijn dat bij de start Mitch, Nick, Noah en Erik-Jan.

Extra opdrachten van de dag waren het vaker verplaatsen van het spel en het bewegen zonder de bal (omdat de speler aan de bal intuïtief eerder iemand aanspeelt die beweegt). Het verplaatsen kan nog wel wat vaker, het bewegen zonder bal ging al beter. En zo zijn er nog meer standaard vormen die altijd beter kunnen, alleen als het team 7 keer weet te scoren in de 1e helft mag het enthousiasme overheersen. Typerend en toch niet verrassend komt de 1-0 op naam van laatste man Nick waarna nog geen 5 minuten later een mooi opgezette aanval eindigt met een assist van Tygo op Bryan die slim scoort, 2-0. Een verdediger en middenvelder op het scorebord. En dat terwijl de spitsen zelf ook gevaarlijk zijn, kortom een lastig te bespelen tegenstander vanuit het oogpunt van RCL.

Met Mitch op de paal en Tygo, Julian H. (beiden na een mooie actie) gaan nog niet eens alle aanvallen in het doel. In de 20e minuut een assist van Julian H. en daar is Ryan met de 3-0. Niet veel later opnieuw Ryan in de rebound na een schot van Nick. Ook Mitch is nog een keer attent na een kluts rond de 16 meter en schiet de 5-0 binnen. In de laatste twee minuten voor rust vindt Bryan nog een keer Ryan en is het Roy die er voor zorgt dat de centrumspits ook echt de meeste doelpunten maakt, Ryan’s vierde: 7-0 als ruststand.

Mitch heeft het verdedigend niet zwaar, blijft ook in de 2e helft achterin (af en toe) en daardoor kan Kasper in de 2e helft op linkshalf invallen en daarvandaan ook betrokken worden in de aanval. Toch merk je in de 2e helft dat de 7-0 niet even wordt verdubbeld, stukje scherpte en op iets teveel posities gewijzigd misschien. Bovendien zie je dat de nog niet genoemde succesvolle combi Noah en Julian D. niet meer voor gevaar en aanvoer naar voren kan zorgen omdat Julian D. zijn wisselbeurt heeft. Wat een luxe ook als je een spits en laatste man (Nick en Ryan) kunt omwisselen en als het niet naar tevredenheid gaat dat zij als volwassen spelers dit zelf weer omdraaien.

Mag nog de belangrijke tip gedeeld worden dat medespelers vaak niet beter worden door te zeggen dat ze iets slecht doen (opbouwende kritiek mag en werkt vaak beter) en dan heb ik de verbeterpuntjes wel gehad. O ja, in de 2e helft gaat het dus niet zo sprankelend en is het in de 50e minuut RCL dat de verdiende 7-1 maakt want het moet gezegd dat zij er voor blijven voetballen.

Met wat geluk bereikt FC Lisse B3 uiteindelijk toch nog de 10. Roy, die zich iets had laten zakken op links, stuurt Kasper diep die vervolgens Mitch weet te vinden en in omgekeerde volgorde van de opstelling scoort Mitch zijn 2e. Ook nog een mooi moment voor Erik-Jan. Vorige week was het aan Mats gegund om een strafschop te verzilveren. Vandaag alsnog de beloning voor Erik-Jan die de 9-1 voor zijn rekening neemt door een toegekende strafschop te benutten. Nadat een voorzet van (ik dacht) Mitch tot slot via een been van RCL in het doel verdwijnt is het 10-1 en mooi geweest. Nog 1 overwinning uit de laatste twee wedstrijden en een prima 2e plaats in deze competitie is bereikt.

Geschreven door: Marco Elderbroek