2016-04-02: FC Lisse B2 – SJZ B1 (1-3)

Over en uit voor FC Lisse B2

FC Lisse B2 moet afhaken in de strijd om de titel.
Een nederlaag tegen medekoploper SJZ B1 heeft de titelkansen praktisch tot nul gereduceerd. Wederom wist FC Lisse B2 een wedstrijd tegen de concurrentie niet met een positief resultaat af te sluiten.

En dat terwijl het begin nog wel zo hoopgevend was. Nadat de eerste mogelijkheid nog voor SJZ was, kreeg FC Lisse in de 4e minuut een grotere mogelijkheid om de score te openen. Helaas leverde deze kans geen treffer op. De SJZ doelman redde. In de 7e minuut was het wel raak. Uit een vrije trap liet Steven de bal met een fraaie kopbal – over de SJZ doelman – in de verre hoek ploffen, 1-0.
FC Lisse was in deze fase ook de bovenliggende partij. SJZ leek aangeslagen en het wachten was op een grotere voorsprong.
De 2-0 leek ook in de maak, maar de SJZ doelman wist weer redding te brengen. Nu met het puntje van zijn schoen.

Na 15 minuten veranderde het spelbeeld enigszins. FC Lisse had moeite met de – tussen de linies lopende – SJZ middenvelders. De afstemming – wie wie oppakt – was in deze fase niet optimaal. Hierdoor kwam het FC Lisse middenveld steeds meer “te zwemmen”. Na een korte dieptebal, vanaf de middenlijn, wist een SJZ speler weer de ruimte in te duiken, zonder dat een FC Lisse speler deze oppakte. Na een fraaie aanname wist hij de uitlopende FC Lisse doelman Bart vanaf 16 meter met een subtiel lobje te verschalken, 1-1.

SJZ rook dat FC Lisse nu in een mindere fase zat. In de 26e minuut kwamen zij dan ook op voorsprong. Na een misverstand moest er – net buiten het strafschopgebied – een overtreding begaan worden. De bijbehorende vrije trap werd via de muur binnengeschoten, 1-2. Nu was FC Lisse de aangeslagen ploeg. Toch kreeg FC Lisse nog een goede kans om de stand gelijk te trekken. Helaas wist de SJZ doelman weer een inzet van dichtbij te pareren. Kortom, het leek wel of hij de ballen aantrok als een soort magneet. In de laatste tien minuten voor rust werd het veldspel er niet beter op. Zeker niet bij FC Lisse, maar er was nog tijd zat om de wedstrijd te doen kantelen.

In de 2e helft probeerde FC Lisse de bakens dan ook te verzetten. Dit leek ook te gaan lukken. FC Lisse drukte SJZ in de eerste 20 minuten na rust terug. Het spel speelde zich nu hoofdzakelijk op de helft van SJZ af. Kansen en/of mogelijkheden kwamen er ook. Helaas was ook nu het rendement te laag. Diverse mogelijkheden werden of niet goed uitgespeeld, of men was niet slagvaardig genoeg in de afwerking of de magneet deed weer zijn werk naar behoren. Ja, en dan treed de oude voetbalwet weer in werking, Wie kent hem niet. De eerste keer – in de 2e helft – dat SJZ in de buurt van het FC Lisse doel komt is het raak.
Een exacte kopie van het eerste SJZ doelpunt bracht de marge in de 60e minuut op twee voor de bezoekers, 1-3.

In het laatste kwart van de wedstrijd probeerde FC Lisse het nog wel, maar de solide SJZ verdediging was niet van plan om ook nog maar iets weg te geven. Zeer geroutineerd haalden zij het tempo uit de wedstrijd. Een blessuretje hier, een pijntje daar, een bal richting Lisserbroek schieten. Kortom, SJZ wilde nu – koste wat het kost – de 3 punten mee naar Zoeterwoude nemen.
En aldus geschiedde. Eindstand 1-3.

Al met al kreeg FC Lisse B2 vandaag een lesje in effectiviteit, efficiëntie en doelmatigheid. Teleurgesteld dropen de FC Lisse B2 spelers dan ook af richting kleedkamer. Wetende dat in 2 weken tijd de volop aanwezige titelkansen verspeeld werden.
Jammer, maar het is niet anders. Als er slechts 1 wedstrijd – uit 6 – tegen de top 3 wordt gewonnen, is het onmogelijk om een titelkandidaat te blijven.

FC Lisse B2 kwam in de topwedstrijden tegen de concurrenten vrijwel altijd net iets tekort. Noem het slimheid en/of gogme, maar vooral in deze wedstrijden liet FC Lisse B2 te makkelijk zich de kaas van het brood eten. Misschien heeft dit ook te maken met het leeftijdsverschil, waarbij het overgrote deel van FC Lisse B2 een jaar jonger is dan de meeste tegenstanders. Vooral de concurrenten voor de titel bleken net wat gehaaider, brutaler, gemener (in de goede zin van het woord) en doortastender dan FC Lisse B2. Ook op het fysieke vlak had FC Lisse B2 het vaak lastig, maar dit mag geen excuus meer zijn.
Voetbaltechnisch hoeft FC Lisse B2 zeker niet onder te doen voor deze ploegen, maar er komen ook andere – mentale en tactische – aspecten bij om tot winst te komen. Hierin zal FC Lisse B2 nog een aantal stappen moeten maken.

Rest nu nog vijf wedstrijden voor FC Lisse B2, te beginnen volgende zaterdag in Roelofarendsveen, waar WVC B1 de tegenstander is. Weliswaar om des keizers baard, maar FC Lisse B2 kan nu vrijuit en zonder druk laten zien dat zij tot de betere ploegen in de promotiepoule voor de 1e klasse behoren.

Scoreverloop FC Lisse B2 – SJZ B1 : 1-3 (rust 1-2)

7. Steven Bakker 1-0
19. SJZ 1-1
26. SJZ 1-2
60. SJZ 1-3

Opstelling FC Lisse B2:

Doel: Bart Elseman

Verdediging: Nick Baars (41 Jochem Teeling) – Youp v/d Aardweg – Jarod den Hoed – Ole Verdoes

Middenveld: Justin v/d Putten (41. Sam Schippers) – Timo Hillenaar (61. Justin v/d Putten) – Wouter van Rooijen

Aanval: Stephan Zandbergen – Steven Bakker (61. Nick Baars) – Geert v/d Akker

Geblesseerd: Paul Bet, Floris van Berk, Boaz Beukers.

Geschreven door: Laurens Hillenaar