• Update meiden- en vrouwenvoetbal

  Terwijl ik dit schrijf is het buiten rond de 28 graden, zit ik aan de eettafel met een groot glas koud water en een fan die voor enige verkoeling zorgt.

  Nu we aan het begin van een hopelijk succesvol seizoen staan is het goed om even terug te kijken hoe het afgelopen seizoen gelopen is en vooruit kijken naar aankomend seizoen.

  Ik ben in juli 2019 begonnen als coördinator bij meiden- vrouwenafdeling van FC Lisse. De eerste gesprekken met Leon en Erwin waren op het terras bij FC Lisse en ook toen was het bloedheet. We hebben de rol doorgenomen en qua tijdsinvestering moest ik rekening houden met ongeveer 4 uur in de week. Dat gaat mij wel lukken dacht ik maar zeker als je nieuw bent kost het best wat tijd om de juiste modus te vinden, kennis te maken met andere vrijwilligers en samen met de trainers/leiders de teams weer samen te stellen. Dat is vorig jaar best goed gelukt. En we zijn enorm blij dat via het kledingplan alle meidenteams en Vrouwen 1 uitgerust zijn met nieuwe tenues. Dat is mogelijk gemaakt door 2 sponsors Formosa Investment en Squash Hillegom, dank daarvoor.

  Een hoogtepunt die ik wil noemen is de geslaagde Ladies Day op 7 december 2019. Vrouwen 1 speelde tegen Rijnvogels op het hoofdveld ondersteund door vele meiden, ouders, familie en vrienden. Aansluitend zijn iedereen die betrokken is bij meiden- en vrouwenvoetbal uitgenodigd in de Businesss Club voor een drankje en wat hapjes. Een supergeslaagd evenement wat zeker een vervolg verdient. Ook hebben we niet nagelaten om het meiden- en vrouwenvoetbal van FC Lisse te promoten in diverse (online) media.

  In september t/m december 2019 zijn er veel nieuwe meiden komen meetrainen. Leuk om te weten is dat de meeste meiden ook daadwerkelijk lid zijn geworden. Dat resulteerde in een nieuw MO11 team na de kerstperiode.

  Tevens is er een overleg c.q. samenwerkingsverband gestart met de duin- en bollenstreek clubs. Doel hiervan is om meiden- en vrouwenvoetbal in de regio te verbreden. Onderwerpen van gesprek zijn o.a. wel/niet gemengd voetbal bij de jongere jeugd, indelingen van de competitie en het samen organiseren van evenementen. Dat laatste is opgestart voor de MO13 leeftijd als zijnde van proef en hebben we 2x een toernooi georganiseerd waar ruim 100 meiden hun talent konden laten zien. Het idee is om 1 of meerdere Duin & Bollenstreekteams te formeren, net als vroeger de Leidse Selectie voor jongens.

  Over het gemengd voetbal hebben we als FC Lisse een duidelijke keuze gemaakt. De KNVB geeft het advies om gemengd voetbal te introduceren. Op dit moment houden we bij FC Lisse de jongere meidenteams intact omdat onze ervaring is dat dit een grote reden is waarom jonge meisjes bij FC Lisse komen voetballen. Aankomend seizoen hebben we voor het eerst een MO8 team met nieuwe meiden en meiden die vanuit de Mini-F doorstromen. Als meisjes na de mini-F liever bij de jongens willen voetballen is dat ook geen probleem, ook niet op latere leeftijd. Voor beide voorkeuren heeft FC Lisse een oplossing!

  Na de winterstop zijn de teams weer wervelend uit de startblokken geschoten en als COVID-19 er niet was geweest hadden wel 1 of 2 kampioenschappen kunnen vieren, maar helaas.

  Na de noodzakelijke voetbalvrije periode zijn we weer hard gaan trainen om in september 2020 weer fit aan het seizoen te beginnen. En de afgelopen periode hebben we gebruikt om de teams samen te stellen met als uitgangspunten het Beleidsplan FC Lisse vrouwen- en meidenvoetbal 2019-2022 welke in september 2019 door het Bestuur is goedgekeurd (hier te downloaden https://www.fclisse.nl/voetbal/uit-de-bestuursvergadering/).

  We willen graag groeien in aantallen voetballen meiden en vrouwen maar ook prestatief een stap omhoog maken. Daarom is in het Beleidsplan opgenomen dat indien we 2 teams in dezelfde leeftijdscategorie hebben er passend op niveau per team ingedeeld zal worden en kalenderjaar niet altijd leidend is.

  Groei is altijd leuk maar moet wel gestaag gaan. De randvoorwaarden moeten er zijn zoals materialen, velden, trainers/begeleiders etc. en dat is over het algemeen goed geregeld bij FC Lisse. Op de maandagavondtraining is Cor Bouckaert een aantal uur aanwezig om extra techniek training te verzorgen in kleine groepjes. Cor zal bij elk team 1 keer in de 3 a 4 weken aanwezig zijn net als afgelopen seizoen.

  De basis staat met een meiden/vrouwen commissie, de meeste trainers/begeleidingsposities zijn ingevuld zodat we rustig kunnen gaan bouwen. En uit missie die opgenomen is in het Beleidsplan kun je afleiden dat we een behoorlijke ambitie hebben:

  FC Lisse is een vereniging waar vrouwen- en meidenvoetbal zich ontwikkelt naar een steeds hoger niveau, een volwaardige plaats inneemt binnen de vereniging, waar je graag samen wilt voetballen en zelf beter leert spelen. Droomdoelstelling is om de komende jaren te groeien de vereniging met de grootste meisjes en vrouwen afdeling in de Bollenstreek.

  Zoals het er naar uitziet hebben we aankomend seizoen 1 Vrouwenteam, een 7x7 team welke op vrijdagavond speelt en 10 meidenteams. Ruim 140 voetballende meiden en vrouwen! En laatst is er oproep gedaan voor Walking Football voor vrouwen. Ik ben erg benieuwd of dit gaat starten, er zijn toch voldoende vrouwen bij FC Lisse die ooit op het voetbalveld hebben gestaan en eigenlijk best wel weer tegen een bal willen trappen?

  Eerder in mijn verhaal had ik het over 4 uur tijdsinvestering per week. In deze fase en de opstart van het seizoen is dat wat meer, geen probleem. Belangrijk hierin is, is dat ik het niet alleen doe. We hebben gelukkig een enorm mooi team met ongeveer 30 trainers/begeleiders en we weten elkaar goed te vinden. Als trainer A een keer niet training kan geven dan is trainer B bereid dit over te nemen. We zitten een paar keer per jaar bij elkaar om lopende zaken te bespreken en dat werpt zijn vruchten af.

  Voor nu stop ik ermee, ik hoop iedereen in het nieuwe seizoen weer langs of op het veld te zien. Dat de kantine weer open is en dat we weer kunnen juichen bij een doelpunt.

  Samen is niet alleen……

  Met sportieve groet

  Frank Kuijper

  Coördinator FC Lisse meiden- en vrouwenvoetbal

   

  Frank Kuijper